319

Andrei POP
14 august 2014
319 jpeg

319 este un număr foarte sec pînă cînd îţi dai seama că măsoară, tăcut, solidaritatea comunității în care trăieşti. Măsoară interesul public de a preveni nefericitul evitabil. 319 este numărul de români care, în prima jumătate a lui 2014, au aflat că trăiesc cu HIV/SIDA.

Boală letală în anii 80, între timp infecția cu HIV/SIDA a început să fie considerată boală cronică: există studii care demonstrează că, în condițiile unui diagnostic timpuriu şi ale unui tratament adecvat şi constant, o persoană cu HIV/SIDA are aceeaşi speranță de viață cu o persoană care nu a fost infectată.

În România trăiesc 12603 persoane cu HIV/SIDA, conform datelor oficiale, însă e foarte posibil ca numărul real să fie mai mare. Și cea mai importantă nevoie a lor în acest moment este cea a tratamentului regulat. Am discutat despre asta cu Iulian Petre, Director Executiv al UNOPA – Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. În 2014, organizația s-a preocupat cel puțin săptămînal de întreruperile de tratament apărute la nivel județean, datorate bugetelor publice, fie blocate, fie insuficiente.

Dincolo de accesul intermitent la tratament, persoanele cu HIV/SIDA în România trăiesc într-o societate ostilă prin prejudecățile manifeste la adresa lor. Iulian Petre menționează problemele foarte mari la integrarea profesională dar şi percepțiile negative la adresa copiilor sănătoşi născuți din părinți seropozitivi. Ca răspuns firesc, persoanele posbil infectate amînă să apeleze la asistență medicală pentru diagnostic şi pentru eventualul tratament, absolut necesar pentru creşterea speranței de viață. Iar persoanele diagnosticate aleg cel mai adesea izolarea de comunitate sau viața dublă: “Mulți îşi creează două vieți, una reală, în care conviețuiesc cu virusul şi o poveste pentru ceilalți, în care virusul nu există”.

În ciuda faptului ca aceste persoane nu dispun în România de toate resursele necesare unei vieți obişnuite, eforturile de prevenție a răspîndirii virusului sînt din ce în ce mai reduse. De cînd am intrat în Uniunea Europeană, finanțatorii internaționali care investeau în campanii de informare şi prevenție s-au retras, fapt care se resimte în numărul anual din ce în ce mai mare de persoane diagnosticate seropozitive. Iulian Petre remarcă însă că statul român nu acoperă acest deficit de finanțare, deşi cu cîteva milioane de euro pe an cheltuite pentru prevenție ar putea fi economite zeci de milioane de euro folosite ulterior pentru tratamente.

Cei 319 diagnosticați în primele şase luni din 2014 ar fi putut fi 219 sau 119 sau 19, în condițiile unor programe de prevenție adecvate. Acoperind o parte din nevoia majoră din prezent, UNOPA derulează programe de informare publică şi de combatere a prejudecăților. În cadrul unui proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, UNOPA dezvoltă abilitățile de viață ale persoanelor seropozitive din România, identificînd de asemenea la nivel local nuclee de acțiune rapidă pentru situațiile de încălcare a drepturilor persoanelor seropozitive. Cercetarea “Sub Lupă” va fi în curînd lansată pentru a clarifica şi nuanța nevoile şi prejudecăților cărora le fac față zilnic românii care trăiesc cu HIV/SIDA.

Ascunşi între prejudecățile majorității şi bugetele insuficiente pentru tratament şi prevenție, cei 319 vor fi mai mulți pînă la finele anului. Pentru cei care îşi doresc o societate care nu îi mai bagă sub preş pe cei deja ascunşi, există întotdeuna opțiunea de a susține eforturile organizațiilor care apără drepturile persoanelor seropozitive. Pentru toți ceilalți, e bine de ştiut că valorile oficiale cu privire la HIV/SIDA în România cresc regulat pe siteul Institutului Matei Balş .

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu 500 de lei pe zi, dar refuzat de mulți în România. „În Italia se dau doar 40 de euro pentru asta”
România e printre țările cu cele mai mici salarii din UE, însă există și slujbe bine plătite, la care însă nimeni nu se înghesuie. Spre exemplu, există oameni dispuși să-și plătească angajatul cu 500 de lei pe zi, însă nu au întotdeauna pe cine.
image
Cum a ajuns un bărbat să fie sechestrat timp de 7 zile într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi al Capitalei
O inedită metodă de înșelăciune a fost pusă în practică în Centrul Vechi al Capitalei, iar victimă a căzut un bărbat. Individul tras pe sfoară a fost privat de libertate timp de șapte zile și ținut într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi.
image
Românii din diaspora îi acuză pe cei din țară că au votat greșit: „Pe câți bănuți v-ați vândut?” VIDEO
O româncă stabilită în Germania și-a exprimat frustrarea și indignarea față de rezultatele alegerilor din 9 iunie, într-un videoclip postat pe TikTok, devenind rapid viral pe rețelele sociale. Femeia critică dur alegerea concetățenilor săi.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.