300 de milioane de euro pentru victimele atentatelor din 13 noiembrie
Îndemnizaţiile în favoarea victimele atentatelor de la Paris din 13 noiembrie ar putea atinge în total suma de 300 de milioane de euro. Iată ce anunţă într-un interviu acordat ziarului Le Parisien Christiane Taubira, ministrul francez al Justiţiei.
Banii vor proveni din aşa-zisul Fond de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni. "Acest fond a deblocat déja 6,7 milioane de euro pentru familiile victimelor decedate şi încă 700 de mii de euro cheltuieli de deplasare sau de sejur pentru apropiaţii victimelor, răniţi şi familiile acestora" precizează ministrul Justiţiei. Christiane Taubira recunoaşte că "una din erorile comise după atacurile din ianuarie de la revista Charlie Hebdo şi magazinul cuşer "a fost că victimele au fost urmărite atunci separat, fragmentat". După atacurile din 13 noiembrie - care au făcut 130 de morţi şi sute de răniţi - "una din primele exigenţe a fost să stabilim un referent unic; atît pentru formalităţile administrative cît şi pentru indemnizarea victimelor, demersurile juridice şi judiciare". Întregul dispozitiv a fost instaurat în jurul celulei interministeriale de ajutorare a victimelor. "Din noaptea atacurilor şi pînă la sfîrşitul lui noiembrie am primit 11 mii de apeluri pe una din cele 120 de linii telefonice deschise în aceea perioadă" spune Taubira.
Fondul de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni, pe scurt FGTI, a fost creat printr-o lege în septembrie 1986, 8 zile înaintea atentatului de la Paris din rue de Rennes, atac soldat cu 7 morţi şi 55 de răniţi. Legea care crea fondul a fost adoptată în contextul în care Franţa cunoştea pe vremea aceea un val de atentate teroriste legat de situaţia din Orientul apropiat.
Fondul FGTI este finanţat de o taxă impusă pe toate contractele de asigurări. La întîi ianuarie 2016 această taxă va urca de la 3,30 la 4,30 euro. Se estimează că resursele globale ale Fondului de garanţie pentru victimele actelor de terorism şi altor infracţiuni se ridica în 2014 la circa 407 milioane de euro la care se adaugă alte 6,5 milioane vărsate anul acesta.
Asociaţia franceză a victimelor terorismului gestionează actualmente circa o sută de dosare şi este însărcinată împreună cu alte asociaţii să facă legătura între celula interministerială şi familiile victimelor.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro