3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Mulți dintre noi merg la medic la cel mai mic disconfort resimțit. Alții amînă prea mult timp momentul în care cer sfatul medicului, iar o parte dintre ei ajung chiar prea tîrziu la specialist. Există simptome pe care mulți oameni le consideră banale și care pot necesita un consult medical imediat. De exemplu, o febră ușoară care durează mai multe zile poate să indice prezența unei afecțiuni virale, cum ar fi mononucleoza. Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
Greutatea în respirație sau senzația de sufocare
Dacă practici un sport intensiv, este normal să mai simți cîteodată greutate în respirație. Această neplăcere mai poate apărea pe timp de caniculă, la altitudine mare sau în cazul unui atac de panică ori al obezității. Pe de altă parte, greutatea în respirație care apare brusc și este severă poate necesita un control medical de urgență. Printre cauzele care pot provoca apariția acestui simptom se numără probleme ale sistemului cardiac, precum infarctul, sau ale celui respirator, ca boala pulmonară obstructivă cronică, bronșita, astmul, dar și embolia pulmonară (un cheag de sînge în plămîni).
Puțină lume știe că boala parodontală, care afectează țesuturile ce înconjoară dinții și debutează cu simptome precum gingiile inflamate și halenă, poate avea drept consecințe, dacă nu este gestionată corespunzător, un risc mai mare de a dezvolta maladii cardiace, ca endocardita, dar și pulmonare, mai ales în cazul persoanelor în vîrstă. Motivul este acela că bacteriile care pot provoca boala parodontală pot migra în plămîni. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, fă o programare la medicul dentist, care va pune la punct un plan de tratament adecvat. În prezent, boala parodontală poate fi gestionată ușor, inclusiv cu tratamente dentare cu laser.
Pierdere în greutate inexplicabilă
Există multe persoane care se bucură atunci cînd pierd în greutate. Totuși, dacă pierderea în greutate este mai mare de 10% într-o perioadă de minimum șase luni, în care nu ai ținut o dietă sau ai făcut sport, aceasta poate fi un simptom al unor probleme legate de sănătatea mintală, de exemplu, depresie ori stres cronic, dar și fizică. Printre acestea din urmă se pot număra boli ale sistemului digestiv, tulburări de malabsorbție, diabet ori cancer. În cazul copiilor sau adolescenților, pierderea în greutate poate fi provocată de prezența paraziților intestinali sau de probleme de alimentație, de exemplu, anorexia. Hipertiroidia este o altă tulburare care poate provoca scăderea în greutate. Pe de altă parte, o creștere semnificativă în greutate, însoțită de oboseală, sensibilitate la nivelul articulațiilor și la frig, poate fi simptom al hipotiroidiei.
Senzație de sațietate precoce
Dacă te simți sătul, deși ai mîncat extrem de puțin, este cazul să ceri sfatul medicului. Sațietatea precoce, care poate fi însoțită și de simptome ca greață, vărsături, balonare și/ sau scădere în greutate, poate fi provocată de boala de reflux gastroesofagian ori ulcerul peptic, dar și de cancerul pancreatic. Consultă medicul dacă senzația persistă zile sau săptămîni, pierzi în greutate, deși nu ții dietă, suferi de grețuri sau vărsături, dureri abdominale sau balonare, febră și frisoane. Medicul va putea stabili un plan de tratament corect, de la o dietă adecvată, cu mese mici și dese, dar și o eventuală medicație.
În concluzie, unele semne transmise de organism, chiar dacă ți se par banale, pot fi simptome ale unor probleme de sănătate grave. Nu neglija aceste simptome și programează un consult medical. Este mai ușor să previi decît să tratezi.
Sursa foto: Freepik