210.000 de elevi au ascultat muzică clasică la școală grație proiectului Radio România Muzical „Ascultă  5 minute de muzică clasică”

28 iunie 2018
210 000 de elevi au ascultat muzică clasică  la școală grație proiectului Radio România Muzical „Ascultă  5 minute de muzică clasică” jpeg

„Ascultă 5 minute de muzică clasică”, unul dintre cele mai importante proiecte educative marca Radio România, s-a desfășurat pentru al patrulea an școlar consecutiv în școlile românești, grație unui parteneriat Radio România – Ministerul Educației Naționale, derulat începînd cu anul 2014.

Proiectul urmărește familiarizarea elevilor cu valorile muzicii clasice în mod practic, prin audiția efectivă, în completarea cunoștințelor teoretice propuse de programa școlară. Iar interesul elevilor și al profesorilor față de proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a crescut: în anul școlar 2014-2015, la proiect au participat 120.000 elevi, în anul școlar 2015-2016, 145.000 elevi, în anul școlar 2016-2017, 165.000 de copii, iar în anul școlar 2017-2018, 210.000 de elevi, preponderent din ciclul gimnazial, au ascultat muzică clasică la școală – o creștere importantă față de anii școlari precedenți. Fișierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenție sau în pauzele dintre ore.

În mod concret, Radio România Muzical a pus la dispoziția școlilor și liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare județ, 48 lucrări din muzica clasică, însoțite de scurte explicații pe înțelesul copiilor. Proiectul a avut și o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 24 de săptămîni, între octombrie 2017 și iunie 2018, Radio România Muzical a premiat cîte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămînale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au oferit 240 premii constînd în CD-uri oferite de sponsorul concursului, Universal Music România. Săptămînal, s-au primit, în medie, 1700 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

De asemenea, a fost organizată a treia ediție a Concursului Național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, cu două secțiuni: de desene inspirate de muzica clasică, pentru elevii claselor primare (231 participanți), și de eseuri inspirate de audiții muzicale (191 participanți), pentru elevii de gimnaziu. La fiecare secțiune, s-au oferit cîte trei premii, valoarea totală a acestora fiind de 3000 lei.

 „Ascultă 5 minute de muzică clasică” înseamnă și audiția muzicii clasice în spații neconvenționale, în lunile martie și octombrie ale fiecărui an. În 2018, partenerii proiectului sînt: Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, ParkLake Shopping Center, Băneasa Shopping City, Pitești Mall, Arena Mall, Hello Shopping Park, Gold Plaza, Iulius Mall, Palas Mall, CRH România, PWV România, Castelul Bran, Librăriile Humanitas, Raiffeisen Bank, Mood Media.

Declarații ale elevilor

„Nu ştiam mai nimic despre muzica clasică, dar am constatat că poate fi încîntătoare.”

„Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică este lăudabil. El oferă copiilor și tinerilor oportunitatea de a veni în contact cu mari compozitori, cu creațiile acestora. Mulțumim Radio România Muzical!”

„E importantă muzica clasică. Îţi dă un sentiment de linişte.”

„E important să asculți muzică clasică, pentru că îţi dezvoltă cunoştinţele. Descoperi şi alt stil de muzică, care s-ar putea să-ţi placă.”

„Explicaţiile au fost foarte utile”.

„Cu siguranţă acest program nu ar găsi un teren favorabil dacă nu ar fi atît de bine pus la punct din punctul de vedere al selecţiei lucrărilor muzicale, al valorificării lor prin intermediul unor solişti de talie şi de reputaţie internaţională şi, n-aş lăsa pe ultimul loc, comentariul care vine să completeze ceea ce ne-a spus muzica.”

„Muzica este, într-un fel, liniştire sufletească; te ajută să fii mai liniştit. Muzica ocupă un loc foarte important pentru noi, pentru că avem atîtea lecţii de făcut, obosim foarte uşor, avem teze, lucrări… şi-n acelaşi timp, o oră pe săptămînă de muzică cred că este destul de bună.”

Declarații ale profesorilor

„Salut această iniţiativă a postului Radio România Muzical şi consider că această iniţiativă vine în ajutorul nostru, ca profesori de educaţie muzicală, în primul rînd prin asigurarea unui material de calitate în ceea ce priveşte muzica clasică, dar nu în ultimul rînd şi asigurarea unei descrieri foarte deosebite a lucrărilor prezentate în cadrul acestor audiţii. Mi-a plăcut abordarea stilurilor de muzică – foarte variate, din toate epocile istoriei muzicii şi, în al doilea rînd, prezentarea acestor piese e succintă, este la obiect şi cred că merge exact pe fixarea cunoştinţelor, mai ales că reuşeşte să capteze foarte bine atenţia elevului prin concursuri.”

„Am făcut-o cu gîndul la copiii de la clasa unde sînt eu dirigintă. Şi, ulterior, ocupîndu-mă şi de toate proiectele care se derulează în şcoală, le-am spus şi colegelor mele, pentru că nu mai făcusem această activitate cu ei pînă acum. Din ce îi cunosc eu, mă gîndeam că nu ascultă muzică clasică acasă şi-atunci m-am gîndit să încerc să-i apropii de anumite valori pe care cred eu că le transmite acest gen muzical. Cred că proiectul a fost util.”

„Proiectul a fost o idee extraordinară. În primul rînd, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obişnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziţie în primul rînd o bază materială – audiţiile acestea pe care ni le-aţi oferit şi pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar şi, bineînţeles, acele explicaţii pentru audiţii, care i-au făcut pe copii să înţeleagă mult mai bine ce s-a întîmplat de-a lungul timpului în muzică.”

Cristina Comandașu (Radio România Muzical), coordonatoarea proiectului: „Nu cred în ideea destul de vehiculată că actul cultural autentic nu-și mai găsește locul între preocupările generației tinere de astăzi; cred cu tărie că cei mici sînt exact așa cum îi creștem noi, cei mari. Muzică clasică nu este doar un moft, ci o expresie a unei întregi civilizații, Reperul într-o lume sonoră din ce în ce mai alambicată. De aceea, este esențial ca cei mici să ajungă să cunoască acest reper nu doar învățînd despre portative, diezi și tonalități, ci ascultînd efectiv muzica, deschizîndu-se astfel spre un univers în care, ei înșiși mărturisesc, găsesc relaxare, liniște sau pur și simplu, altceva decît cotidianul. De aceea mă bucur că proiectul «Ascultă 5 minute de muzică clasică» are ecouri pozitive în școli. Și sînt recunoscătoare față de profesorii care s-au implicat; fără munca lor, și eforturile mele de a selecta, comenta și comunica piesele din proiect, ar fi fost inutile.”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Ce ia în calcul Google Maps când estimează durata unui traseu până la destinație. Factorii pe care îi analizează
Google Maps este de ani de zile o unealtă importantă pentru toți șoferii care au nevoie de ghidare în trafic. În jurul acestei funcții planează mai multe curiozități, una dintre ele fiind referitoare la modul în care își calculează timpul pentru a ajunge la destinație.
image png
Încă o tragedie aviatică în India. Șapte pelerini hinduși au murit în urma prăbușirii unui elicopter
Un elicopter care transporta pelerini hinduşi s-a prăbuşit în India, ucigând şapte persoane aflate la bord. Accidentul s-a produs la câteva minute după decolarea elicopterului, au declarat oficialii, într-un zbor care ar fi trebuit să dureze 10 minute.
teheran jpg
Cum a pierdut Iranul controlul asupra aliaților regionali Hezbollah, Assad, Hamas și a devenit vulnerabil în fața Israelului
Atacul Israelului asupra Iranului nu este un episod izolat, ci vârful vizibil al unei ofensive desfășurate sistematic și calculat, în etape, începând cu toamna anului trecut. Fiecare lovitură, fiecare pas, a fost menit să demonteze, bucată cu bucată, rețeaua regională de influență a Teheranului.
straini depistati  ilegal  FOTO Politia de frontiera jpg
Cetățeni din Siria, Egipt şi Sri Lanka, fără drept de a călători în spaţiul Schengen, depistaţi ascunşi într-o semiremorcă, în apropiere de Nădlac
Nouă cetăţeni străini din Siria, Egipt şi Sri Lanka, fără drept de a călători în spaţiul Schengen, au fost depistaţi de către poliţiştii de frontieră din Nădlac, în urma controalelor efectuate în zona de competenţă.
46 47 shutterstock 498892594 jpg
Renée Zellweger, actrița care a devenit Bridget Jones fără să fie deloc ca ea!
Bridget Jones, personajul britanic interpretat cu multă dăruire de actrița texană Renée Zellweger, este probabil una dintre cele mai simpatice figuri ale comediei romantice.
casa roman israel Captura antena 3 png
Casa unui român din Israel, distrusă în urma atacurilor cu rachete lansate din Iran: „Praf și pulbere s-a făcut tot”
Casa unui român din orașul Rehovot, aflat în centrul Israelului s-a făcut praf în urma atacurilor cu rachete lansate din Iran, potrivit Antena 3 CNN, care a difuzat mărturia tulburătoare a proprietarului.
Lambrook School jpg
Caz de agresiune sexuală la școala unde învață copiii prințului William. Poliția face investigații
Poliția investighează o acuzație de agresiune sexuală la prestigioasa școală privată frecventată de cei trei copii ai prințului și prințesei de Wales.
bloc vechi jpg
Orașul în care apartamentele din blocurile noi sunt mai ieftine decât cele din blocuri vechi. Cât costă un imobil cu 2 sau 3 camere
Piața imobiliară din România continuă să surprindă, iar luna mai 2025 a adus o constatare neobișnuită: în mai multe orașe din țară, apartamentele din blocurile noi sunt mai ieftine decât cele din blocurile vechi.
Camp petrolier în flăcări FOTO Captură jpg
Israelul mărește miza. A atacat zăcământul de gaze South Pars și infrastructura energetică a Iranului
Într-o nouă escaladare a conflictului, Israelul a atacat zăcământul de gaze South Pars, cel mai mare din lume, precum și alte infrastructuri energetice, după două zile de atacuri reciproce cu rachete care au vizat în mare parte situri și personal legate de forțele armate și programul nuclear