2019 este anul în care nu mai ai scuze să nu citești
„Să citesc mai mult” este una dintre cele mai comune rezoluții pe care oamenii le pun la final sau început de an. Dacă stăm să ne gîndim, are sens – atît de mulți artiști au posibilitatea de a-și publica propriile lucrări, atît de multe idei noi de explorat, atît de multă informație valoroasă de asimilat.
Din păcate, studiile arată că pînă în luna februarie a noului an, 80% dintre rezoluții sînt deja abandonate. Aparent, odată ce magia sărbătorilor se risipește și rutina zilnică reintră în viața noastră, visele de acum o lună devin vise pentru anul următor.
Fie că preferi să te concentrezi doar pe cărți de știință, ca Originea speciilor de Charles Darwin sau doar pe cărți tematice, precum Casino Royale de Ian Fleming, acest text îți este dedicat ție.
De ce nu mai avem scuze
Deși supraviețuirea în lumea capitalistă, grăbită și copleșitoare a anului 2019 nu este deloc ușoară, tehnologia vine în ajutorul nostru (ca de obicei).
Spre deosebire de bunicii noștri, care aveau de mers la bibliotecă pentru a împrumuta cărți, care aveau de citit la lumina lămpii cu gaz, care se luptau pentru a găsi o carte mai bună într-o mare de cărți de tot soiul, noi sîntem norocoși.
Fie că preferi să asculți cartea „citită” sau să te ocupi chiar tu să o răsfoiești, șansele de a găsi o modalitate care să se potrivească stilului tău de viață sînt extrem de mari. Pe lîngă asta, dacă cititul nu este de ajuns, poți intra din ce în ce mai ușor în contact cu autorii tăi preferați, fie în mod direct sau prin intermediul rețelelor sociale.
Mentalitatea intențiilor
Înainte de a discuta despre soluțiile pragmatice pe care le poți implementa, trebuie mai întîi să te întreb...
De ce vrei să citești?
Nu există răspuns bun sau rău, important este ca răspunsul să fie sincer. Majoritatea rezoluțiilor nu rezistă mai mult de două luni pentru că intenția din spatele lor nu este una sustenabilă – sau, de multe ori, problema este că nu există o intenție clar definită.
Îți poți da seama cum dorința de a citi mai mult pentru a-ți ajuta copilul să cunoască lumea mai bine este mai puternică decît dorința de a epata cu numărul de cărți pe care îl citești într-o lună.
Te îndemn să îți iei cîteva minute pentru a determina care este motivul real pentru care vrei să citești mai mult în 2019. Cu cît motivul se va extinde mai departe de cîștigurile tale personale (intelectuale, culturale, financiare, sau de orice fel), cu atît mai mult vei simți că demersul pe care îl vei avea de parcurs va fi din ce în ce mai important.
Concret, cum vei citi mai mult în 2019
1. Rezervă-ți 30 de minute din zi.
Da, știu, ai de muncit, de spălat, de gătit, de avut grijă de copii, de mers la cumpărături, de, de, de, de. Cu toate acestea, poți găsi 30 de minute în care să fii 100% concentrat asupra unei cărți. Oricum, este mai eficient așa decît să citești cîte o pagină pe fugă atunci cînd îți mai amintești.
2. Pune-ți un audiobook pe telefon acum.
Fie că ești în mașină, în metrou sau mergi pe jos, probabil că ai măcar 30 de minute pe zi pe care le pierzi făcînd naveta dintr-un punct în altul. Este mult mai tentant să îți petreci timpul pierdut în gînduri sau vorbind la telefon, însă dacă ai o carte în format audio la îndemînă, vei putea să faci primul pas către lumea cărților mai ușor.
3. Amintește-ți că noua ta viață te va costa cea veche.
Atunci cînd nu vrei să te mobilizezi, cînd preferi să îți petreci timpul schimbînd canalele televizorului fără nici un scop, amintește-ți că nimeni nu poate să o facă pentru tine. Fiecare secundă pierdută este o secundă pe care nu o vei mai putea recupera. Lucrurile care merită nu vor veni niciodată fără un minim de efort.