Iluzia unei revoluţii

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Revoluţia de la TV nu e despre oameni, despre disperarea lor, despre un context social şi politic, naţional şi internaţional. Revoluţia de la TV pare mai degrabă o refugiere comodă, bolnavă, în emisiuni mediocre, realizate parcă prea des de oameni frustraţi, nervoşi, branşaţi la propriile interese absconse, pregătiţi în orice moment să treacă dincolo de graniţa dintre bunul-simţ şi mitocănie. E despre interogaţia dezordonată, haotică, obraznică. Despre pseudoanalize făcute de cvasisociologi şi „analişti“ de duminică. Unii dintre aceştia foşti securişti. O vreme, cei care ar fi putut sau ar fi trebuit să vorbească, ei bine, au tăcut. Revoluţia din platourile televiziunilor e despre rumegarea voluptuoasă a unei aşa-numite victorii politice în relaţia cu actuala putere.

Ca ziarist, îmi este ruşine să văd şi s-ascult la TV cum un X şi un Y (sau mai mulţi) exploatează protestele zilelor din urmă doar pentru a le transforma în puncte de audienţă.

În calitate de cetăţean, însă, nu mai vreau să constat vreodată că postul public de televiziune abdică, timp de vreo două zile, de la un metabolism al transparenţei şi-al informării corecte care-ar trebui să-i fie firesc, natural, indiferent de condiţii.

Manifestaţiile dintr-o Românie cu o democraţie pe care încă o putem considera recentă au fost, pe alocuri, confiscate de oameni care fac circ, nu care informează, devenind astfel un soi de mostre de regres profesional. Fiindcă aceste proteste, iniţial spontane, surprinzătoare, ulterior parţial „grevate“ politic sînt – chiar dacă, din punctul meu de vedere, greşit puse-n scenă – parte a unui exerciţiu democratic care n-ar trebui să aibă legătură cu rating-ul, cu patronul unei televiziuni, cu revanşa politică. Or, în momentul în care faci din zvîrcolirea unui popor doar expresia perfidă, comercială a unei politici editoriale, ai renunţat la o minimă igienă morală. De respectarea, fie ea chiar şi din doi în doi, a codului deontologic al mass-media nici nu mai poate fi vorba. Revoluţia de la TV e încorsetată în stereotipuri şi „deversată“ în casele noastre într-un stil de amator.

Pe de altă parte, presa scrisă (mă refer aici şi la mediul online) şi radioul par, din fericire, a-şi fi păstrat, chiar dacă nu în totalitate, legile care le guvernează, evitînd să recurgă la estomparea legăturii dintre realitate şi discurs. Prin textele în care analiza şi informaţia au fost bine dozate, presa scrisă a practicat mai puţin deja ritualicul ton „mesianic“ al dezastrului iminent, „în direct şi în exclusivitate“. Am putut să constat decenţa presei scrise şi, totodată, încercarea acesteia de a evita aruncarea în derizoriu a protestelor. Pentru că spiritul de băşcălie, atît de reprezentativ, atît de la îndemînă în lipsă de argumente ne este, uneori, caracteristic. Or, în faţa unei realităţi evidente şi tulburătoare nu mai e loc şi de ironii de doi lei.

Textul acesta nu e despre protestele din stradă, e despre protestele din presă. Acest text nu e despre manifestaţii, despre doleanţe, despre legitimitatea acestora, despre alcătuirea politică a unui stat. E despre poziţionarea malignă a unor ziarişti în raport cu cetăţeanul de rînd, „neîncolonat“ politic sau editorial. E despre revoluţia care pleacă, într-un fel, de la reporterul aflat în miezul evenimentului şi ajunge, în cu totul alt chip, în platoul de televiziune, pentru a fi disecat, cu o plăcere orgiastică, de oameni marcaţi de o serie de incongruenţe.

Am sentimentul că anii au trecut degeaba, că ne aflăm încă într-un derapaj televizat, că efectul de credibilitate se va fi evaporat de mult. Am doar iluzia unei revoluţii la TV. Dacă ea există, totuşi, rămîne hăt, departe, în stradă.

Ada Codău este jurnalist freelancer şi scrie pe blogul http://adacodau.wordpress.com. A absolvit masteratul de Comunicare şi discurs intercultural în spaţiul european, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prea tîrziu și prea devreme
În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu.
Zizi și neantul jpeg
Lucruri interzise: părul
Coafurile femeilor, în anii 1970-1980, nu erau atît de direct cenzurate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Tu pe cine ai în agendă?
În orașele mici e mai simplu, cercul e mai strîmt.
E cool să postești jpeg
Viitorul sună prost
Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori
p 20 WC jpg
Cuvîntul rănit. Fenomenologia rugăciunii
Dumnezeu este o manifestare activă de sine în fața lui Dumnezeu
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Parabola intervalului
Andrei Pleșu este, așa cum știm, un excepțional mijlocitor.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Inteligența Artificială prezintă un risc de „extincție” pentru umanitate.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit