CÎND VĂ SCAPĂ IDEEA CĂ (ÎN LUMEA NOASTRĂ) NISIPUL DE PE LITORAL NU MAI E LA FEL DE SIMPATIC, POATE AR FI BINE SĂ UMPLEȚI APELE MĂRILOR CU ALTE CUVINTE

 Cînd vă scapă cîte o înjurătură din cauza unei pișcături de țînțar, poate ar fi bine să fiți corecți și să folosiți termenul „țînțară”, pentru că doar femelele sug sîngele, pe cînd masculii se hrănesc cu sucuri vegetale. (A. M. S.)

 O profesoară de drept de la Universitatea din Connecticut, Mathilde Cohen, a avansat ideea că gastronomia franceză este rasistă – colonialiștii mîncau pîine, nu orez, și cînd mîncau, stăteau la masă, nu pe pămînt. Citind știrea din Le Figaro, mi-am adus aminte de o replică din piesa Bădăranii a lui Goldoni: „E, poftim! Acum te superi și pe masă”. (S. G.)

 „Dragă Prințesă Bibescu, mă tem că va trebui să încetezi a-i mai trimite aceste bilețele de dragoste soțului meu de vreme ce noi doi locuim împreună. Un asemenea lucru nu se face în lumea noastră. Te rog nu mă face să-ți scriu din nou. Nu-mi place să mă răstesc la oameni și urăsc să fiu nevoită a-i învăța manierele” – Katherine Mansfield către Elizabeth Bibesco, 24 martie 1921. Se pare că prozatoarea trecea cu vederea infidelitățile soțului, dar nu suporta scrisorile de dragoste, detaliu care-i onorează literatura. (M. C.)

 Reabilitarea plajei din Mamaia naşte controverse în rîndul turiştilor, anunță Digi24. Oamenii sînt nemulţumiţi că nisipul nu mai e la fel de fin ca în trecut, că plaja e acum prea lată și că e prea mult de mers de la șezlong pînă în apă, în fine, că apa devine brusc adîncă după cel mult 20 de metri de mal. Dacă adaugi aici și nemulțumirile legate de calitatea serviciilor hoteliere și pe cele legate de oferta restaurantelor, pare un adevărat supliciu să mergi pe litoral. Numai plîngeri și nemulțumiri. Și totuși, lumea se înghesuie! (M. M.)

 O logică imbatabilă, fără fisură și fără cusur, în gura unei vorbitoare la o televiziune de știri care transmitea de pe litoral: „Va fi o perioadă crescută fiindcă prețurile vor crește“. (D. S.)

 Cîțiva false friends din limba greacă: paradosiakós înseamnă „tradițional”, nu „paradiziac”; symbatikós e „convențional”, nu „simpatic”, iar nai nu-i „nu”, ci e „da”. (M. P.)

 Iată cum sună constatarea organelor de poliție ale IJP Constanța, după ce au surprins un cuplu de turiști polonezi întreținînd relații sexuale pe plajă, într-un context rupt parcă din Geneză („Prăsiți-vă și vă înmulțiți și umpleți apele mărilor…”, Facerea 1:22): „Un bărbat și o femeie, în timp ce se aflau în vecinătatea luciului de apă, ar fi exercitat reciproc mișcări aferente unui act sexual, provocînd indignarea persoanelor prezente pe plajă”. Sperăm ca perechii poloneze să nu i se întocmească dosar penal, ținînd cont că mișcarea aferentă era, totuși, reciprocă. (M. P.)

 Pe unele canale TV de sport, chiar foarte serioase, în timpul transmisiei cîte unui meci, comentatorii au început să folosească formula: „Cutare sportiv a luat o decizie importantă. Pentru a afla care, accesați site-ul nostru de Internet”. Cu alte cuvinte: „Vrei să știi ce știm noi? Nu-ți spunem, sîc. Pentru a afla, nu e îndeajuns că plătești cablul TV, trebuie să te muți la calculator sau să pui mîna pe telefon și să dai și click”. E ca mai vechea metodă cu „Click aici!”. Așa se întîmplă cînd marketingul intervine peste alte profesii. Nu știu cît e de corect, dar, în orice caz, e un obicei urît. (A. M.)

SE PARE, TOTUȘI, CĂ CINEVA ÎNCURCĂ FEREASTRA CU UNIVERSUL TRANSPARENT

 Se pare că Cehov ar zis că de la 30 de grade în sus nu mai e păcat să fii prost. Ca de obicei, are mare dreptate. (A. M. S.)

 Cu ocazia venirii echipei naționale de fotbal a Franței la București (pentru meciul cu Elveția din Euro 2020) s-a repus serios în discuție legitimitatea denumirii „Micul Paris”, lipită de București încă din interbelic. Francezii au criticat cam tot ce-i prin București și au rîs cînd au aflat că se află într-un Paris mai mic. Pe bună dreptate, căci Bucureștiul e un oraș în general urît, locuit agresiv, neprietenos, complet scăpat din mînă. Totuși, nici Parisul nu mai e ce-a fost! Nu vreau să insist, că iarăși ne trezim cu reclamație la CNCD. Eu zic că părțile frumoase ale Bucureștilor nu seamănă cu părțile frumoase ale Parisului nici măcar ca un fel de „copie mică”; dar în părțile lui urîte, ei bine, Bucureștii sînt foarte asemănători cu părțile urîte ale Parisului. Doar pe palierul urîțeniei recent dobîndite, Bucureștii își merită supranumele de „mic Paris”. (S. V.)

 „Sper să nu fac niciodată greșeala vulgară de a-mi imagina că sînt persecutat atunci cînd cineva mă contrazice” – Ralph Waldo Emerson. (M. C.)

 Zborul cu avionul, chiar și pe rute interne, nu mai e de mult un lux. Cu toate acestea, puțini sînt cei care verifică pe harta avionului unde se află locul lor. Altfel nu îmi explic de ce pasageri care ar trebui să stea în ultimele rînduri urcă prin față, deși aeronava permite accesul prin ambele părți. Se produc astfel o foială și o încălecare de nedescris în căutarea locurilor. Mai mult, deși la companiile low-cost locurile C și D sînt întotdeauna cele de la culoar, după cum sînt marcate și deasupra scaunelor, mulți încurcă fereastra cu culoarul, convinși fiind că stau pe locul bun. Motiv pentru o a doua încălecare pentru schimbul de locuri. Mișcarea mă face să regret meserii aproape uitate, cum ar fi plasatoarea sau doamna care apăsa pe buton la lift. (A. A. D.)

 Un tip și-a băgat capul înăuntrul acceleratorului de particule cînd acesta era pornit. Un mod particular de a fi una cu Universul. (M. C.)

 Un voiaj de voie prin județul Prahova ne aduce nume de firme din Mizil, Băicoi și Urlați: Clarinet Trans SRL, Pe Coclauri Events SRL, Totdeauna Impecabil SRL, Victorious Chicken SRL, Cheia Munților Imob SRL, Grăunțelu Interserv SRL, Totul Pentru Copii SRL, Domnul Miliard SRL, Paltonette By Noelle & Nicole SRL, Norock Barock SRL, Klabunica De Dulce SRL, Verset Impex SRL, Repede Organic Food SRL, Vopsinel SRL, Marmol Column SRL, Dental Dentist Dințișor SRL, Copilul Vesel SRL, Lemn Vechi Prest SRL, Sora Cea Mică Impex SRL, Acoperișuri Învelitori Best SRL, Fluturașul Isteț SRL, Spațial SRL, Termopane Ieftine SRL, Bucuria Mea SRL, Risc Acceptabil Consult SRL, Desperado Service SRL, Automatul De Flori SRL, Portrete Unicat SRL, Adliteram SRL, Borcanul Transparent SRL, Sacra Fames Prod SRL, Bio Ritual SRL, Cărăușul Alex Internațional SRL, Favorabil Serv SRL, Azi La Prânz SRL, Divin Complex SRL, Sfera Novadoc SRL, Marian Cu De Toate Impex SRL, Sistematic Amper SRL, Burebista Carmangerie SRL, Gigel Royal Recycling SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas