Ziua Europei: Cum se bifează un eveniment

Alexandru R. SĂVULESCU
11 mai 2011
Ziua Europei: Cum se bifează un eveniment jpeg

Mai sînt trei zile pînă la Ziua Europei, dar pregătirile din jurul Bisericii Anglicane au început deja. După felul temeinic în care sînt curăţate strada şi trotuarul, mai întîi cu maşinile, apoi cu periile, şi în fine cu apă sub presiune, îmi dau seama că trebuie să fie vorba despre un eveniment grandios. Impresia îmi este confirmată de pavoazarea din aşa-zisa Piaţă Arthur Verona (de fapt un segment al străzii Arthur Verona, devenit recent arteră pietonală) – drapele, ghivece cu arbuşti ornamentali la fiecare cîţiva metri.

Mă aştept să văd festivităţi importante sîmbătă sau duminică, dar liniştea nu e tulburată de nimic. Doar de oameni care tot curăţă locul de parcă acesta ar trebui să strălucească. Şi de gardieni care asigură paza zi şi noapte.

În fine, după două zile de acalmie, luni dimineaţa, pe 9 mai, atmosfera se agită brusc: îşi fac apariţia agenţi de circulaţie, echipe de pavoazare instalează un podium şi cîteva difuzoare.

Pînă acum parcă am văzut un film cu încetinitorul, dar de aici încolo, parcă văd alt film, derulat cu viteză mărită.

Din spatele bisericii îşi face apariţia o fanfară militară. Limuzine negre opresc una după alta, pe două rînduri. Fanfara se aşază pe poziţie. Începe să cînte. Dinspre strada Dionisie Lupu îşi face apariţia un grup de personaje în costum care se îndreaptă spre podium. Piaţa e acum plină. Cîteva dintre personajele în costum urcă pe podium. Fanfara tace. Un personaj de pe podium (îl văd din spate) vorbeşte. De la distanţa de unde sînt, nu înţeleg ce spune, amplificarea e slabă şi destul de proastă. Renunţ să mai ascult.

În afara grupului oficial şi a ziariştilor, nimeni nu pare interesat de ceea ce spune vorbitorul de pe podium. Cei cîţiva pietoni care trec prin zonă merg mai departe fără să-şi încetinească pasul. Un cetăţean (supărat) care trece pe stradă strigă (ironic) din rărunchi: „UE, UE”, acoperindu-l pe vorbitor. Reprezentanţii forţelor de ordine se îndreaptă spre cetăţeanul recalcitrant. Acesta tace. Între timp, pe podium urmează alt vorbitor. Încerc să-mi dau seama cine sau ce vorbeşte, dar discursul e scurt, se termină imediat.

Fanfara intonează imnul României, apoi cel al Uniunii Europene. Pe fondul unei noi melodii, oficialii se retrag în direcţia din care au apărut. Fanfara pleacă şi ea. Piaţa se goleşte în numai cîteva clipe. Una după alta, limuzinele negre dispar. Apare o camionetă. Pe uşile ei larg deschise, echipa de pavoazare încarcă rapid podiumul şi difuzoarele. Atmosfera sărbătorească a dispărut. Prin piaţa goală trece o femeie în vîrstă cu o sacoşă în mînă, îndreptîndu-se spre piaţă, şi un tînăr cu un căţel în lesă, îndreptîndu-se spre parc. E Ziua Europei...

Alexandru R. SĂVULESCU este jurnalist.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.