Voci de oper─â; despre Shakespeare

13 aprilie 2016
Voci de oper─â; despre Shakespeare png

Pentru cei care nu s├«nt pasiona╚Ťi de scandal, ci de muzica oper─â ├«n sine, amintesc de c├«teva lans─âri de discuri care mie mi-au atras aten╚Ťia; unul dintre ele mi se pare c─â este unul dintre cele mai bune pe care le-am ascultat anul acesta.

Magdalena Kozena și muzica lui Claudio Monteverdi

Magdalena Kozena este una dintre cele mai importante mezzosoprane ale timpurilor noastre: la aproape 43 ani, c├«nt─ârea╚Ťa n─âscut─â ├«n fosta Cehoslovacie poate privi ├«n urm─â cu m├«ndrie c─âtre realiz─âri excep╚Ťionale: spectacole pe cele mai mari scene ale timpurilor noastre, aproape 40 de discuri ce-i poart─â numele; ├«ns─â Magdalena Kozena poate privi ╚Öi ├«nainte cu aceea╚Öi m├«ndrie: de exemplu, ├«n actuala stagiune este artist ├«n reziden╚Ť─â pentru nu mai pu╚Ťin de 4 institu╚Ťii, Wigmore Hall din Londra ╚Öi Filarmonicile din Luxemburg, Praga ╚Öi Hamburg. Plus spectacolele obi╚Önuite de stagiune. Plus job-ul full time de mam─â (are trei copii cu celebrul Simon Rattle, dirijorul Filarmonicii din Berlin aplaudat furtunos ╚Öi la Bucure╚Öti ├«n cadrul Festivalul Enescu de anul trecut).

Una dintre predilec╚Ťiile repertoriale ale Magdalenei Kozena este muzica veche. Iar discul ap─ârut pe 26 februarie 2016 la casa Archiv cred c─â este un moment de gra╚Ťie pentru mezzosoprana ceh─â. Muzica lui Claudio Monteverdi, compozitorul italian care a tr─âit ├«n prima parte a secolului al XVII-lea ╚Öi care marcheaz─â trecerea ├«n muzic─â de la Rena╚Ötere la Baroc, este ├«n sine deosebit de frumoas─â. De fiecare dat─â c├«nd o ascult, m─â ├«ntreb ├«n ce lume a tr─âit acest extraordinar Monteverdi, de muzica sa sun─â at├«t de special.

Evident c─â Magdalena Kozena st─âp├«ne╚Öte la modul superlativ ╚Ötiin╚Ťa de c├«nta muzica veche ÔÇô este cu totul altceva dec├«t muzica de oper─â a secolului al XIX-lea. Iar al─âturi de Magdalena Kozena se g─âse╚Öte ansamblul La Cetra din Basel, condus de Andrea Marcon, alc─âtuit din 13 muzicieni care c├«nt─â la instrumente folosite ├«n vremea lui Monteverdi, ceea ce aduce o not─â de autenticitate suplimentar─â.

Mi-e greu s─â aleg ce mi-a pl─âcut mai mult de pe acest album: madrigalele, ariile din opera ├Äncoronarea Popeei? Sau poate acel extraordinar madrigal Combattimento di Tancredi e Clorinda, o partitur─â ├«n sine extraordinar─â, ├«n care Monteverdi experimenteaz─â procedee devenite standard sute de ani mai t├«rziu? ├Än orice caz, acest disc mi se pare o experien╚Ť─â sonor─â de neratat at├«t pentru cei care caut─â autenticul interpret─ârii muzicii vechi, c├«t ╚Öi pentru cei care, pur ╚Öi simplu, doresc s─â se scufunde ├«ntr-un univers departe de scandalul ╚Öi agita╚Ťia din peisajul autohton.

Discul Magdalenei Kozena poate fi ascultat duminic─â, 17 aprilie, de la ora 13.05 la Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi oric├«nd, pe site-ul campaniei Voteaz─â discul de muzic─â clasic─â al anului 2016. 

Opera Gold

Marile case de discuri caut─â permanent solu╚Ťii pentru a se adapta unei pie╚Ťe ├«n continu─â schimbare; ├«n plus, muzica clasic─â nu e tocmai u╚Öor de v├«ndut celor cu v├«rste mai mici, a╚Öa c─â se pune din ce ├«n ce mai mult accent pe mediul digital accesat ├«n mod natural de tineri.

Evident, o compila╚Ťie care s─â con╚Ťin─â 100 de momente celebre din opere ale tuturor timpurilor, ├«n interpret─âri dintre cele mai prestigioase, este un produs care poate atrage aten╚Ťia oricui (mai ales celor care ├«nc─â nu ╚Ötiu destul de multe, dar ar vrea s─â ╚Ötie, despre muzica de oper─â). Al─âturi de Cecilia Bartoli, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Renata Tebaldi, Juan Diego Florez, reg─âsim printre numele protagoni╚Ötilor ╚Öi pe cel al sopranei Angela Gheorghiu, cu aria bijuteriilor din opera Faust de Charles Gounod. (Aviz amatorilor: Angela Gheorghiu ├«n ÔÇťToscaÔÇŁ de Puccini poate fi urm─ârit─â ├«n direct la Radio Rom├ónia Muzical, de pe scena Operei de Stat din Viena, pe 16 aprilie, de la ora 20.30).

Itunes, Google Play ╚Öi 7Digital s├«nt platformele de unde poate fi achizi╚Ťionat─â aceast─â colec╚Ťie la un pre╚Ť ├«ntr-adev─âr accesibil, av├«nd ├«n vedere calitatea ei (29 lei la Google Play). Colec╚Ťia poate fi ascultat─â ╚Öi pe platformele de streaming contra-cost: Spotify, dar ╚Öi Deezer ╚Öi Zonga (acestea dou─â din urm─â accesibile ╚Öi din Rom├ónia).

Shakespeare prin ochii compozitorului Rufus Wainright

Pe 23 aprilie se vor ├«mplini 400 ani de la moartea lui William Shakespeare ÔÇô comemorare important─â nu doar pentru lumea teatrului, ci ╚Öi pentru cea a muzicii, pentru c─â s├«nt at├«tea lucr─âri muzicale inspirate de piesele lui Shakespeare.

Special pentru aceast─â comemorare, Deutsche Grammophon lanseaz─â ├«n 22 aprilie 2016 un disc care con╚Ťine muzic─â creat─â de compozitorul americano-canadian Rufus Wainright, foarte cunoscut ├«n lumea muzicii pop, dar ╚Öi a muzicii de film. Rufus Wainright a scris de asemenea ╚Öi o oper─â, Prima donna, de asemenea editat─â de Deutsche Grammophon ├«n 2015.

Discul Shakespeare cuprinde lucr─âri originale scrise de Rufus Wainright, inspirate de 9 dintre sonetele shakesperiene. Toate s├«nt lucr─âri vocale, ├«ns─â de facturi foarte deosebite, pentru c─â ├«ntr-unele dintre piese, poemele shakesperiene s├«nt declamate de actori faimo╚Öi (Helena Bonham Carter ╚Öi Inge Keller, de exemplu), iar ├«n altele, vocea solist─â este c├«ntat─â ÔÇô cele mai reu╚Öite mi se par piesele interpretate de soprana Anna Prohaska. Muzica de asemenea este foarte deosebit─â ÔÇô cu influen╚Ťe clare pop ├«n piesele unde c├«nt─â ├«nsu╚Öi Rufus Wainright, ╚Öi cu o alura impresionist─â ├«n cele interpretate de Anna Prohaska.

ÔÇťTake all my lovesÔÇŁ (albumul ╚Öi-a luat titlul de la sonetul nr.40 de Shakespeare) cred c─â spune multe despre Shakespeare ├«nsu╚Öi ÔÇô contemporanul nostru, la 400 ani de c├«nd, totu╚Öi, nu mai este printre noi...

Secven╚Ťe de pe acest album pot fi ascultate pe 6 mai, de la ora 11.30, la Radio Rom├ónia Muzical. Iar pe 23 aprilie, ave╚Ťi o ├«ntreag─â diminea╚Ť─â cu muzici inspirate piesele lui Shakespeare, la Radio Rom├ónia Muzical.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.