Vis de Renaștere, vis de Florența

20 iulie 2020
Vis de Renaștere, vis de Florența jpeg

Mai greu cu vacanțele anul acesta. Poate că vara aceasta e mai bine să ne amintim și să visăm. Amintirile sînt personale, nu intervenim. Însă, vă putem ajuta să visați. Fiecare capsulă de cafea orginală Nespresso din gama Ispirazione Italiana ascunde un vis...

Florența! Pe unii, îi înnebunește, pur și simplu. Ați auzit, cred, de „sindromul Stendhal”. Destul de simplist, dicționarele de astăzi spun, toate, cam așa: sindromul Stendhal este o afecțiune psihosomatică, care se manifestă prin accelerarea ritmului cardiac, vertij, senzație de sufocare și chiar halucinații, fiind cauzată de supraexpunerea la capodopere de artă a anumitor persoane predispuse la această afecțiune. Sindromul a fost mai întîi observat la Florența, iar medicii din fermecătorul oraș toscan au înregistrat deja o cazuistică bogată. Ei au observat că, an de an, un anumit număr de turiști prezintă aceleași simptome la contactul cu abundența de capodopere din minunatul oraș. Prin anii 70 ai secolului trecut, un medic de la Spitalul Central din Florența a denumit acest sindrom după numele ilustrei sale victime și a comunicat lumii medicale, într-o carte de specialitate, existența sa.

nespresso kv lifestyle firenze ispirazione italiana 2020 jpg jpeg

În Rome, Naples et Florence, un jurnal de călătorie prin Italia publicat de Stendhal în două volume în 1826, găsim pasajul esențial. Încă înainte să intre în Florența, coborînd Apeninii, autorul simte că nerăbdarea devine un soi de excitație nervoasă care îi grăbește pulsul. Apoi, odată ajuns în oraș, excitația nerăbdării devine adevărat extaz. Totul culminează cu vizita Bisericii Santa Croce, capodopera goticului italian. În această biserică sînt înmormîntați Michelangelo, Alfieri, Machiavelli și Galilei! Copleșit în fața mormintelor din Santa Croce, vede frescele lui Volterrano pe plafonul capelei din colțul de nord-est al Bisericii. Sorbiți un strop de Nespresso Ispirazione Firenze și citiți-l: ”…sibilele lui Volterrano mi-au dat, probabil, cea mai vie plăcere pe care pictura mi-a putut-o oferi vreodată. Eram deja într-un fel de extaz produs de simpla idee că sînt la Florența și de vecinătatea marilor oameni ale căror morminte tocmai le văzusem. Absorbit de contemplarea frumuseții sublime, le vedeam de foarte aproape, le atingeam, ca să zic așa. Am ajuns la acel punct al emoției în care senzațiile celeste produse de arte frumoase întîlnesc sentimentele pasionale. Ieșind din Santa Croce, am avut palpitații - ceva ce berlinezii numesc „nervi” -, întreaga mea vitalitate fusese epuizată și mergeam cu teama să nu cad.” În această stare, Stendhal se așează pe o bancă și nu-și refuză deliciul de a citi cîteva versuri din Ugo Foscolo. Poemele marelui pre-romantic italian îi fac bine. După ce își vine în simțiri, autorul Mănăstirii din Parma constată că puternica experiență estetică prin care tocmai trecuse îi făcuse, de fapt, bine!

Bine, dar bine de tot, face orice întîlnire cu Florența! „Acel punct al emoției în care senzațiile celeste produse de arte frumoase întîlnesc sentimentele pasionale”! Ai zice că Nespresso a plecat de la acest rînd stendhalian cînd a dedicat sortimentul Arpeggio acestui oraș de vis.

global ol ig sonespresso33 image celebrate arpeggio 2019 2024 1 jpg jpeg

Florența este orașul în care simetriile și perspectiva au renăscut în folosul întregii lumi datorită geniului unor artiși de acum cinci secole. Printre capodoperele lor, de secole, florentinii prăjesc cafeaua într-un fel inspirat. E ca și cum la Florența se strîng toate influențele, din Nord și din Sud. Cafeaua Nespresso Firenze Arpeggio urcă și coboară pe scara visării gustul fructat al cafelelor din Nord dimpreună cu gustul de cacao al cafelelor din Sud într-un produs catifelat, cremos și dens. Lejeritatea Nordului și intensitatea Sudului sînt puse împreună în perspectiva inventată de renascentiștii florentini. Gustul acestei cafele reorientează. E un gust imposibil de contrazis. Florența este locul în care s-a reinventat frumusețea într-un fel ce nu a putut fi contrazis de atunci încoace. Concurat, da, de multe ori. Dar contrazis, niciodată. Nici opțiunea pentru Firenze Arpeggio nu poate fi contrazisă. Concurată, da. Chiar de fiecare dintre celelalte cafele din gama Ispirazione Italiana. Contrazisă, însă, niciodată. Căci acesta e gustul Florenței – gustul unui sindrom al încîntării, gustul unui vis al Renașterii…­ (S. V.)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.