Vineri la Bookest: nici prea-prea, nici foarte-foarte

ionuca
12 iunie 2010
Sîmbătă la Bookfest: DA! DA! DA! jpeg

Avînd încă proaspătă amintirea Bookfestului de anul trecut, cînd pavilioanele au fost pline şi oamenii plecau de acolo încărcaţi cu pungi cu cărţi, am pornit pe la prînz cu aşteptări mari de la ziua asta. Ajunsă cu greu acolo, am dat o fugă prin tîrg, iar apoi m-am îndreptat spre lansările care mă interesau.

Şi că tot suntem la capitolul lansări, nu pot să nu-mi spun oful: de ce, Doamne, e nevoie de trei critici literari mari şi laţi ca să lanseze o carte?! Mai ales cînd unii dintre ei nu ştiu să se oprească... Pentru cititorii care abia aşteaptă să ia autografe şi pentru cei care merg la lansări ca să vadă autorii în carne şi oase, discursurile interminabile ale criticilor sunt de-a dreptul plictisitoare! Ca să nu mai spun că după ce ai citit pe ici, pe colo despre ce e vorba în carte şi deja ţi se pare că ştii prea multe, uneori, la astfel de lansări, ajungi să afli cu lux de amănunte acţiunea a trei sferturi din roman. Unde e plăcerea descoperirii cărţii de unul singur cînd ştii aproape tot ce se întîmplă? Nu spun că nu mai vreau critici la lansări, zic doar că unul ar fi suficient. Nimeni nu ar crede că acea carte nu este bună doar pentru că o prezintă doar un singur critic. În plus, cei mai mulţi dintre cititori merg pentru autor, aşa că daţi-ne ceea ce vrem să vedem şi să auzim.

Iar lansările de azi mi s-au părut destul de triste per total, dar asta doar din cauza lipsei vizitatorilor. Dacă, atunci cînd am ajuns la tîrg, atmosfera mi s-a părut mai animată ca joi, vorbind cu prietenii care lucrează pe la diverse standuri şi învîrtindu-mă pe acolo timp de şase ore, am ajuns la o concluzie destul de tristă: mult mai puţini vizitatori ca în anii trecuţi. Oricît de interesante ar fi evenimentele, un tîrg reuşit este un tîrg cu cît mai mulţi vizitatori. Péter Esterházy a strîns doar o mînă de cititori, dintre care vreo cinci erau fotografi. În schimb, dubla lansare la care au participat Ray Loriga şi Najat El Hachmi a fost una reuşită: au vorbit mai mult traducătorii celor două cărţi şi, evident, scriitori lor, iar după feţele zîmbitoare ale celor care îi ascultau, pot să spun că publicului i-a plăcut lansarea. Scriitori români au avut parte de un public format de cele mai multe ori din cunoştinţe şi prieteni, vreo doi-trei rătăciţi şi cîteva persoane cu adevărat interesate. Abia pe Radu Aldulescu l-am văzut dînd autografe şi înainte de lansarea cărţii sale.

Mi-au mai lipsit şi acei vizitatori-cumpărători, care la Gaudeamus trăgeau geamantane pe roţi după ei. În schimb, mai toată lumea avea o pungă, două cu cărţi. Nu ai cum să te abţii să nu cumperi ceva dacă tot ai bătut atîta drum pînă acolo. Totuşi, se vede că tîrgul de vară este pentru cunoscători, vorba unei prietene: mai puţini vizitatori, mai puţine lansări importante şi, probabil, mai puţine vînzări ca la tîrgul din toamnă. Dar mai bine să nu trag concluzii pripite şi să aştept să văd dacă tot dezamăgită voi fi după ziua de sîmbătă.

O galerie cu fotografii de la Bookfest găsiţi aici

ionuca este autoarea unuia din cele mai apreciate bloguri de cititor din România - Rainbow Books.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.