Viața la 80 sau 90 de ani

17 iulie 2017
Viața la 80 sau 90 de ani jpeg

Unii dintre noi nici nu sperăm să trăim atît de mult. Alții sînt doar palide umbre ale oamenilor care au fost odinioară. Iar alții uimesc cu vitalitatea și creativitatea lor, la 80, 90 ani... Este cazul unor muzicieni celebri de astăzi: pianistul Vladimir Ashkenazy, dirijorul Herbert Blomstedt și compozitorul german Hans Joachim Roedelius.

Vladimir Ashkenazy la 80 ani

Este un legendar pianist și dirijor pe care îl vom putea (re)asculta la București în 14 septembrie, cînd va dirija la Ateneul Român Orchestra Philharmonia din Londra. A împlinit pe 6 iulie 80 ani. Iar în 30 iunie, și-a lansat cel mai nou disc, cuprinzînd integrala Suitelor franceze de Johann Sebastian Bach; este cadoul făcut de casa Decca cu care colaborează de mai bine de 50 ani.

Ascultînd acest album cu 80 de minute de muzică, realizezi ce înseamnă profesionalismul și talentul care transcend vîrsta, degradarea fizică și intelectuală. Pentru că la cei 79 ani cîți avea cînd a înregistrat acest album, pianistul Vladimir Ashkenazy cîntă la fel de virtuoz ca unul cu 20-30 ani mai puțin. În plus, cu înțelegerea asupra muzicii pe care o aduce experiența.

Întîmplarea a făcut să am ocazia de a realiza un interviu cu Vladimir Ashkenazy în 30 mai anul acesta, un interviu mijlocit de Festivalul Enescu pentru Radio România Muzical. L-am întrebat pe maestru dacă și astăzi studiază la pian cu aceeași intensitate: „Da, sigur. Două-trei ore pe zi, cîteodată mai mult. Nu am părăsit niciodată pianul”, mi-a răspuns.

L-am întrebat și cum s-ar descrie pe sine însuși, ajuns la 80 ani: „Să mă descriu pe mine însumi? Nu am făcut-o niciodată. Mă simt un om foarte norocos. De ce? Pentru că s-a întîmplat ca natura să mă facă muzician și sînt foarte recunoscător pentru asta. Să servești o entitate spirituală a omenirii este cel mai bun lucru la care te poți gîndi. Făcînd acest lucru, ajut pe toată lumea interesată de lumea spirituală înaltă. Muzica cultă îi ajută pe oameni să crească spiritual, să ducă o viață mai bună, construiește o lume mai bună nu doar pentru tine, ci și pentru toți cei din jurul tău. Sigur că sîntem, în cele din urmă, niște animale, e adevărat, însă sîntem niște animale spirituale, avem un spirit, un suflet și ar trebui să trăim la cel mai înalt nivel spiritual al existenței noastre. Ceea ce include dragoste, înțelegere, o existență spirituală, nu doar materială. Materialul ar trebui să fie în slujba spiritualului. Dacă am reuși lucrul acesta pentru miliardele de oameni de pe planetă, totul ar fi mai bine și ne-am mai confrunta cu atîtea războaie și probleme. Probabil, e imposibil, însă măcar ar trebui să încercăm.”

Albumul cuprinzînd integrala Suitelor franceze de Bach interpretate de pianistul Vladimir Ashkenazy poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 17 iulie, de la ora 19.00, sau oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

blomstedt accentus jpg jpeg

Herbert Blomstedt la 90 ani

În 11 iulie, dirijorul Herbert Blomstedt a împlinit 90 ani; este unul dintre cei apreciați și influenți dirijori ai timpurilor noastre. Și dirijează în continuare, cu puterea pe care o avea și în urmă cu 50 ani. Iată cîteva extrase din agenda lui: 7 concerte între 13 și 22 iulie, cu Orchestra Simfonică din Bamberg, un turneu în Germania, apariții din Festivalul de la Salzburg în august și apoi din nou agenda plină, din septembrie, cînd începe o nouă stagiune. Minim 90 de concerte într-o stagiune, la 90 ani, cu marile orchestre ale lumii, este o performanță importantă.

Herbert Blomstedt a fost director muzical al Capelei de stat din Dresda între 1975 și 1985, al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig între 1998 și 2005; a condus Orchestra Radiodifuziunii Suedeze între 1977 și 1982, iar Orchestra Simfonică din San Francisco între 1985 și 1995. În 2017, anul cînd a împlinit 90 ani, este invitatul Filarmonicilor din Berlin și Viena; orchestrele radiodifuziunilor germane din Munchen și Hamburg susțin de asemenea concerte dirijate de Herbert Blomstedt. De altfel, Herbert Blomstedt este recunoscut drept un specialist al repertoriului german și nordic; nu este tipul de dirijor-spectacol, ci un dirijor serios, cu viziuni clasicizante, care iubește muzica și se pune în slujba ei 100%.

Am avut ocazia să realizez un interviu cu Herbert Blomstedt în 2012, cînd am fost invitata festivalului Beethoven de la Bonn. Iată cîteva dintre declarațiile lui de atunci, care pun  în lumină crezul său de om și dirijor: „Văd dirijorul ca un pe avocat al compozitorului. Deci, în primul rînd, trebuie să respectăm adevărul partiturii, să fim siguri că partitura este respectată cu tot ceea ce scrie în ea - şi vorbesc aici nu doar de aspectele tehnice, ci şi artistice, emoţionale, filozofice. Trebuie să ne asigurăm că totul este acolo. În al doilea rînd, trebuie să transformăm partitura în ceva interesant pentru public, pentru că noi cîntăm pentru cineva, toată muzica a fost compusă pentru cineva. Uneori poate să fie un conflict - te poţi gîndi că poţi obţine un efect mai bun nerespectînd partitura sau poţi alege să nu obţii un efect, dar să fii credincios partiturii. Cred că aceasta este linia de demarcaţie între cele două tipuri de dirijori: unul este avocatul compozitorului, altul, vrea să obţină doar efecte, ceea ce nu este un lucru rău în sine pentru că vrei să oferi publicului o experienţă interesantă. Dar dacă ar fi ca eu să aleg între o experienţă şi a nu fi fidel partiturii, aş fi mai fericit respectînd partitura, încercînd în acelaşi timp să ofer publicului o experienţă memorabilă.

Scopul meu nu a fost să obţin succesul, ci să profit de experienţa vieţii, făcînd parte din vieţile altora. Personal, cred că sînt aici ca să servesc celor din jurul meu. Scopul nu este să obţii cît mai mulţi bani posibil, cît mai multă faimă posibil, să fii cel mai frumos posibil, ci să fii de ajutor şi un model inspirator pentru ceilalţi.”

Pentru a onora aniversarea lui Herbert Blomstedt, casa de discuri Accentus Music a lansat Simfonia a IX-a de Beethoven, înregistrare realizată în 31 decembrie 2015 într-un concert live dirijat de Herbert Blomstedt la pupitrul Capelei de stat din Dresda. Este o mărturie a viziunii echilibrate și în același timp, vibrante, a dirijorului suedez, un disc care a fost difuzat de Radio România Muzical în 10 iulie și care poate fi reascultat oricînd aici. 

Integrala simfoniilor de Beethoven dirijate de Herbert Blomstedt va apărea la casa Accentus Music în septembrie 2017.

Un compozitor de 82 ani...

....mai puțin cunoscut în România este Hans Joachim Roedelius, cel care și-a lansat în 23 iunie, la casa Deutsche Grammophon, un disc realizat alături de un compozitor cu aproape 40 ani mai tînăr, Arnold Kasar. Einfluss se intitulează acest album pe care se poate auzi o combinație de muzică electronică cu un pian preparat; un album care, așa cum sugerează și titlul, face trimitere la sentimentul pe care-l trezește curgerea liniștită a unui rîu.

Einfluss reunește experiența a doi compozitori foarte diferiți între ei, nu numai prin vîrsta care îi desparte. Hans Joachim Roedelius are peste 100 de albume apărute; s-a afirmat în domeniul muzicii electronice, ambientale și de avangardă; este creatorul curentului krautrock. Arnold Kasar a studiat pianul clasic și s-a remarcat cu albumele sale de jazz.

S-au întîlnit pentru 3 zile în care au compus împreună peste 30 piese, din care au ales 19 pentru albumul Einfluss. Era de așteptat ca la pian să cînte Arnold Kasar, însă, de fapt, la pian cîntă Hans Joachim Roedelius, cel care nu a învățat niciodată, propriu-zis, să cînte la pian.

Ce muzică putem asculta pe acest album Einfluss? Genul de muzică contemporană de esență tonală cu o nuanță foarte meditativă pe care-l regăsim și în creația altor compozitori din zilele noastre, cum sînt Joep Beving sau Max Richter, de pildă. O muzică capabilă să-și ridice ascultătorul deasupra lumii cenușii cotidiene, oferind spațiu pentru reflecție și visare; stări pe care mulți dintre noi le caută, se pare, din ce în ce mai mult în universul atît de trepidant și alienant în care trăim. Unele piese mi s-a părut că uzează prea mult de formule repetitive; însă piesele care mi s-au părut mie cele mai reușite le puteți asculta pe 24 iulie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.