Viaţă de ziarist

12 februarie 2012
Viaţă de ziarist jpeg

„Am venit cu tot calabalîcul. În urmă cu paişpe ani, sosisem în Bucureşti cu o gentuţă pe umăr, iar acum aveam cam tot ce-i trebuie unui om în casă. Agoniseala mea, nu de-o viaţă, cum ar spune colegii ziarişti, ci din ultimii cinci-şase ani, cînd am avut un salariu decent şi am făcut şi economii substanţiale tăind tutunul şi alcoolul din lista de plăceri ale vieţii. Înţelegerea cu proprietarul a fost să îmi închirieze pe termen lung. Poate pentru că e foarte bătrîn, pentru el termen lung a însemnat zece luni. M-a anunţat că trebuie să eliberez casa, că o vinde. Împrumutasem bani să aranjez totul după gustul meu; nici nu apucasem să achit creditul şi trebuia deja să mă mut. A cîta oară?

Preavizul l-am primit la sfîrşitul lui august. Abia zilele trecute proprietarul a găsit cumpărător, au bătut palma şi m-a anunţat că trebuie să eliberez casa pînă la Crăciun. Îmi place să mă mut la marile sărbători, atît laice, cît şi creştine. Aşa că anul ăsta voi prinde Crăciunul în casă nouă. Chiar nouă, făcută anul ăsta. Un apartament modest în Bragadiru. Al meu. L-am cumpărat cu un credit Prima Casă 4, cu avansul plătit din bani împrumutaţi de prieteni. Şi tot de prieteni îndrumat. Aveam 200 de lei – toţi banii – cînd am început procedurile de creditare.

După 25 de ani de umblat din casă în casă, simţul proprietăţii mi s-a atrofiat. Nu simt o mare bucurie că am, în sfîrşit, un loc al meu. În schimb, mă încearcă o tristeţe difuză la gîndul că mă mut pentru ultima oară. Îmi iau geamantanele, copilul, pisicile şi plec! Adio, Bucureşti!”

Este finalul unui articol publicat de Viorel Ilişoi în „Jurnalul Naţional” pe 15 decembrie 2011. De două luni de zile, stau şi mă gîndesc ce se poate scrie despre acest bilanţ-confesiune; şi despre viaţa ziaristului român pe care textul lui Ilişoi, deodată, a pus-o în lumină. Ce să mai adaugi, după aşa ceva? Şi în ce registru?

Lăsînd patetismul deoparte, să observăm că viaţa Ziaristului autohton devenise un fel de mit urban pentru publicul nostru. Imaginea cu putere de circulaţie era (şi încă este) cea a unui personaj ubicuu şi rozaliu, care trece din talk-show în talk-show pentru a-şi revărsa competenţele în varii direcţii. În faţa acestui personaj – Ziaristul!, Ziaristul Temut! – politicienii se fac livizi, Premierul tremură, iar Preşedintele îşi pierde ideea. Ziaristul ridică puţin vocea sau priveşte, semnificativ, pe deasupra ochelarilor cu ramă de aur; este suficient pentru ca telespectatorii să tresalte de bucuria execuţiei ce urmează.

E o combinaţie, aici, de Avocat al Poporului (pe rit nou) şi de Procuror (pe rit vechi), o metaforă izbitoare a unei Puteri care se poate cuantifica în rating şi share, în tiraj şi vizualizări, citări şi preluări. Căci mitul urban nu este numai mit. În nucleul lui, poate funcţiona perfect şi evolua o dată cu vremurile.

Întrebarea legitimă este ce legătură are acest vîrf al aisbergului mediatic cu munca de jurnalist, pe de o parte, şi cu viaţa ziariştilor X, Y şi Z, pe de alta. Nu cumva această fotogramă obsedantă  a Ziaristului omniscient şi omnipotent a făcut, în ultimii ani, mai mult rău decît bine imaginii breslei? Profilul Ziaristului atît de indignat de cum merg lucrurile în ţară şi atît de satisfăcut de cum îi merg afacerile lui personale – nu cumva această imagine schizoidală a aruncat un discredit nemeritat pe munca atîtor jurnalişti dedicaţi şi cinstiţi, precum Viorel Ilişoi?

Nu asociez nicidecum bogăţia cu incorectitudinea şi lipsa unui acoperiş deasupra capului cu cinstea. Nu iau, simbolic, de la cei realizaţi material şi social pentru a face, tot simbolic, „dreptate” celor aflaţi pe drumuri. Dar nici nu pot să nu observ uriaşa diferenţă de statut între un, aşa zicînd, SuperZiarist (pe baza căror performanţe jurnalistice?) şi „pălmaşii” care, de dragul meseriei de ziarist, duc o viaţă ca a lui Viorel Ilişoi.

Din fericire, publicul larg nu mai are credulitatea de la începutul anilor ’90. Oricîtă capacitate de adaptare la piaţă ar fi dovedit, Ziaristul rozaliu şi extrem de mulţumit de el însuşi nu mai are acea consacrare lesnicioasă care-l făcea – pemai nimic – infailibil. Cititorii cam ştiu, acum, ce să ceară; şi de la cine. Iar Ziaristul de la care cititorii nu mai cer nimic îşi poate considera încheiat traseul fabulos. Oricum, fabulos e că a durat atît. Se poate considera, o dată în plus, mulţumit…

În articolul din „Jurnalul Naţional”, cu odiseea lui locativă, văd frumuseţea dureroasă a unei meserii incomparabile. E, da, o frumuseţe mizeră – dar nu şi una tristă, ori resentimentară, ori haiducească. Domnul Ilişoi este un om fericit. E atît de pasionat de ce face, încît suportul (dacă nu beneficiul) material al activităţii profesionale a devenit irelevant. Un adevărat jurnalist nu scrie pentru bani; pentru avantaje materiale; pentru resurse şi putere. Un jurnalist scrie pentru că nu poate face altfel.

Viorel Ilişoi e atît de înrobit meseriei lui, încît şi-a modelat viaţa cu ea.

Ziaristul român – el este.

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii