Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție. Riscul de accident sau rănire este mare în orice bucătărie comercială cu ritm rapid, așa că purtarea EIP potrivită va asigura că angajații sînt protejați de impacturi bruște, pericole electrice, căldură și multe altele.
Există o gamă largă de îmbrăcăminte pentru orice mediu de catering, de la tunica bucatar și șorțuri pînă la adidasi de protectie și mănuși de bucătar, iar angajatorii sînt obligați să se asigure că furnizează îmbrăcămintea corectă din industrie și echipamentul de protecție personală pentru personalul lor.
La fel ca muncitorii din construcții sau din depozit, personalul din bucătărie trebuie protejat de mediul lui de lucru. Bucătăriile sînt locuri fierbinți, aglomerate și periculoase pentru muncă. Cuptoarele încinse, focurile deschise și cuțitele ascuțite sporesc toate riscul de rănire, ceea ce face EIP pentru bucătari de neprețuit. Chiar și pentru cei mai experimentați bucătari, purtarea de EIP, inclusiv uniforme de bucătar atunci cînd lucrează într-o bucătărie ajută la prevenirea rănilor, protejîndu-i de arsuri, tăieturi și multe altele.
De asemenea, principalul motiv pentru care manipulatorii de alimente ar trebui să poarte îmbrăcăminte de protecție este acela de a proteja atît clienții, cît și pe ei în timp ce pregătesc și gătesc alimente. Folosirea mănușilor de unică folosință și a plaselor de păr va ajuta la pregătirea alimentelor în mod igienic și la prevenirea căderii obiectelor străine în alimente. Articolele de haine bucătar curate vor oferi o protecție suplimentară, reducînd riscul de intoxicație alimentară.
Ce îmbrăcăminte de protecție ar trebui purtată în bucătărie?
Un costum bucătar se compune din tunică, pantaloni, șorț, bonetă și încălțăminte de protecție. Fiecare articol are rolul lui.
- Tunicile previn arsurile creînd o barieră între piele și aparatele fierbinți sau scurgerile de lichide sau alimente. Mînecile lungi ajută, de asemenea, la prevenirea rănilor cauzate de căldură, care este crucială în bucătăriile comerciale pline de viață.
- Șorțurile vor adăuga un strat suplimentar de protecție împotriva lichidelor fierbinți, alimentelor și echipamentelor, și vor menține un aspect profesionist. Disponibil într-o gamă largă de materiale și stiluri, șorțul nu numai că oferă o protecție excelentă împotriva pericolelor de lucru în bucătărie, dar completează stilul uniformei de bucătar.
- La fel ca tunica de bucătar, diversele variante de pantaloni bucătar bărbați și damă ajută la prevenirea contaminarii alimentelor de către contaminanții din hainele de zi cu zi. De asemenea, sînt largi pentru a ajuta la mișcare și respirabilitate și sînt fabricați dintr-un material gros pentru a ajuta la minimizarea pericolelor cauzate de scurgerile fierbinți.
- Boneta, sau toque blanche pentru a folosi numele său tradițional francez, este o componentă bine-cunoscută a uniformei unui bucătar. Din punct de vedere istoric, purtarea toque blanche a indicat statutul unui bucătar în bucătărie. Cu cît boneta era mai înaltă, cu atît bucătarul era mai în vîrstă. În plus, numărul de pliuri de pe bonetă reprezenta numărul de rețete pe care bucătarul le stăpînise.
Acum, mulți bucătari aleg articole pentru cap mai puțin extravagante, inclusiv bonete mai mici, șepci și bandane. Alegerile depind de cerințele fiecărui restaurant în parte. Unele restaurante rafinate de ultimă generație încă aleg toque blanche pentru a semnifica nivelul de calitate.
- Bucătarii stau în picioare ore în șir, așa că a avea pantofi confortabili este esențial. Pentru confort, pantofii trebuie să fie bine fixați și să aibă o bună absorbție a șocurilor. Acest lucru va elibera o parte din presiunea de pe partea inferioară a picioarelor. Pentru siguranță, toți bucătarii ar trebui să poarte încălțăminte care este anti-alunecare și are vîrf cu bombeu metalic sau compozit. Acest lucru va limita riscul de rănire în cazul în care scapă orice echipament greu sau lichide fierbinți. În plus, deși nu este obligatoriu, mulți bucătari poartă pantofi fără șireturi pentru a limita riscul de a se împiedica de șireturile desfăcute.
Nu în ultimul rînd, mănușile de protecție vor proteja mîinile de vasele fierbinți atunci cînd se utilizează cuptoare și alte echipamente de gătit. Construcția lor rezistentă la căldură va permite scoaterea în siguranță a tăvilor de copt și vaselor de gătit din cuptoare fără a arde mîinile. Mănușile de unică folosință oferă protecție și împotriva anumitor alimente. Unele alimente, cum ar fi ardeiul iute, pot provoca iritații dacă sînt manipulate fără mănuși.