Un ultim disc din colecţia Celibidache şi reflecţii despre o altă colecţie de succes

Un ultim disc din colecţia Celibidache şi reflecţii despre o altă colecţie de succes jpeg

În 22 mai va apărea ultimul disc din colecţia “Mari simfonii sub bagheta lui Sergiu Celibidache” propusă de Dilema veche şi Universal Music România. Pe acest ultim disc figurează Simfonia a IV-a de Johannes Brahms – o înregistrare captată într-un concert din 23 martie 1974 susţinut de Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart dirijată de Sergiu Celibidache la Wiesbaden.

Cred că această ultimă simfonie brahmsiană este un masiv singuratic în istoria muzicii universale, un final de drum şi o încununare a 200 de ani de evoluţie: aici găsim totul – melodie, armonie, polifonie, măiestrie a orchestraţiei. Însă toate acestea nu cred că spun prea multe pentru cei de astăzi – mai important este ce transmite această muzică – emoţie introvertită, seninătate, senzaţia unui spaţiu ferit de orice vicisitudini.

Iar în interpretarea lui Sergiu Celibidache mi se pare că toate acestea sînt încă mai mult accentuate. De altfel, şi presa germană în anii şaptezeci remarca faptul că Celibidache propune o interpretare cu totul nouă a celei de a patra simfonii brahmsiene: se vorbea şi despre amplificarea antagonismelor dintre

-urile orchestrale şi momentele cu instrumente soliste – pentru că Celibidache nu-şi imaginează un Parnas plicticos, ci unul plin de forţă şi lumină.

Aceeaşi critici germani au remarcat şi faptul că muzicienii înşişi din orchestră par să fi (re)descoperit partitura acestei ultime simfonii brahmsiene. Şi atunci mi-am amintit de un răspuns pe care mi l-a dat un alt mare dirijor al timpurilor noastre, suedezul Herbert Blomstedt, cu care am stat de vorbă în 2012, atunci cînd i-am ascultat un concert în cadrul Festivalului Beethoven de la Bonn:

"Aţi condus aceeaşi orchestră din Suedia ca şi Sergiu Celibidache, Orchestra Radiodifuziunii Suedeze.

Da, el nu a fost însă niciodată director muzical al acestei orchestre, nu a vrut să aibă acest titlu. În realitate, a fost. A dominat totul timp de zece ani (n.r. Celibidache a fost dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii Suedeze între 1965 şi 1971, înainte de a începe colaborarea sa cu Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart). Îi simt încă prezenţa cînd colaborez cu această orchestră. Chiar dacă cei mai mulţi dintre cei de astăzi nu au cîntat cu el, spiritul lui încă este acolo, cu bune şi rele. Era foarte dominator, nu admitea să se facă muzică decît în stilul lui propriu. Sub conducerea lui, muzicienii au învăţat să se asculte unii pe alţii, ceea ce e minunat. Totuşi, luată ca grup muzical, orchestra nu a crescut, nici chiar Orchestra Filarmonicii din Munchen cu care a lucrat ulterior. El a pus o ştampilă pe toată orchestra, dar orchestra nu a crescut, nu a fost mai bună cînd s-a încheiat colaborarea cu Celibidache decît cînd a început, însă ei cîntau aşa cum vroia el. Era ceea ce cerea şi ceea ce a obţinut. Celibidache avea o ureche extraordinară şi a învăţat orchestra să asculte ce cîntă.”

Celibidache, dominator şi strălucitor, o personalitate fascinantă, controversat şi adulat – aşa cum este de altfel oricare alt mare artist care şi-a pus o amprentă aparte în istoria culturii umane.  Un Celibidache aflat la apogeu într-una dintre marile simfonii ale romantismului german – ultimul disc din colecţia atît de valoroasă pusă în circulaţie românească de Dilema veche şi Universal Music România. Data de apariţie: 22 mai 2014.

Însă e de reţinut că întreaga colecţie poate fi achiziţionată şi de pe AdevarulShop.

O altă colecţie, un mare dirijor contemporan

Nu pot să nu mă gîndesc la precedenta colecţie de muzică clasică lansată de

discurile cu Radu Lupu şi Daniel Barenboim, două dintre vedetele Festivalului Internaţional “George Enescu” de anul trecut.

Daniel Barenboim şi-a lansat recent mai multe proiecte şi chiar sînt în admiraţia unui om de 71 ani care demonstrează vitalitatea unuia de 25. În urmă cu cîteva zile, Barenboim primea premiul Societăţii Filarmonice Regale din Londra pentru modul în care a prezentat anul trecut tetralogia wagneriană “Inelul Nibelungului” alături de Capela de stat din Berlin, la festivalul BBC Proms – au fost într-adevăr seri excepţionale, pe care le-am ascultat la radio.

La începutul lunii mai 2014, Barenboim a inaugurat la Berlin Academia Barenboim-Said, un spaţiu de învăţămînt ce continuă proiectul West Eastern Divan, al orchestrei în care cîntă evrei şi arabi. De altfel şi academia, unde se studiază muzică şi ştiinţe umaniste, se adresează în special studenţilor veniţi din Orientul mijlociu.  Însă doar atît nu era suficient pentru Barenboim: la finalul lunii aprilie, el anunţa că înfiinţează o nouă casă de discuri, Peral Music, unde îşi va publica înregistrările exclusiv în sistem digital. De altfel, în Appstore sînt deja disponibile înregistrările primelor 3 simfonii de Bruckner, înregistrate de Barenboim la pupitrul aceleiaşi Capele de stat din Berlin, orchestra Operei de stat din Berlin pe care o conduce din 1992.

Însă nici atît măcar nu este suficient: în 5 mai 2014, la casa Decca a apărut un alt nou disc semnat de Daniel Barenboim şi Capela de stat din Berlin, un album pe care regăsim Simfonia a II-a de Edward Elgar, una dintre lucrările pe care le-a interpretat în 2013 la Festivalul Enescu. Acest disc poate fi ascultat în 19 mai, ora 19, la Radio România Muzical sau în reluare duminică, 25 mai, de la ora 13.20, album inclus şi în campania

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.