Un lux pentru femeile sărace

3 martie 2018
Un lux pentru femeile sărace jpeg

Ultimele statistici disponibile, din 2009, indică faptul că pe străzile Bucureştiului se află aproximativ 5000 de persoane fără adăpost. Dacă ne gîndim însă şi la cartierele periferice, numărul oamenilor aflaţi la limita sărăciei e mult mai mare de atît – ei sînt acei oameni la care nu vrem să ne gîndim, chiar dacă locuiesc atît de aproape de noi, aceia care, deşi au casă, nu au întotdeauna ce să mănînce sau cu ce să se îmbrace, nu au acces la medicamente ori la educaţie. Şi nu doar iarna le este greu.

Dintre oamenii fără adăpost din capitală, numărul femeilor este în jur de 400. La ele – dar şi la cele foarte sărace – s-au gîndit Irina Vasilescu şi Alexandra Tănase, cînd au pornit proiectul „Pe Stop”. Pentru femeile care locuiesc pe stradă sau în condiţii precare, ciclul menstrual devine o grijă în plus – la ce trebuie să renunţe ele pentru a-şi permite să cumpere produsele necesare? Cum se descurcă atunci cînd nu pot face rost de absorbante sau n-au condiţii de igienă? Uitîndu-se la iniţiative din Statele Unite, precum cea a Nadyei Okamoto, care oferă absorbante femeilor sărace, Irina s-a întrebat dacă face cineva asta şi la noi. N-a stat prea mult pe gînduri şi a făcut un chestionar online pentru a afla de cîte absorbante are nevoie o femeie, în medie, într-o lună. Pentru cele cu posibilităţi materiale, 10-15 lei pe lună pentru absorbante poate că nu e un preţ foarte mare, însă pentru femeile fără adăpost ori sărace, acesta e un lux. Alexandra Tănase a fost prima care i s-a alăturat şi, împreună, au făcut pachete pe care le-au oferit, în februarie, femeilor sărace din zona Gării de Nord şi Ferentari, la Centrul de Educaţie Alternativă. „Am găsit cam 60 de femei” de toate vîrstele, spune Irina Vasilescu. „În Ferentari, am dat pachete multor mame şi fete tinere, iar la Gara de Nord am ajuns pînă la femei peste 50 de ani. Femeile au fost mult mai puţin jenate faţă de ce mă aşteptam eu, credeam că ăsta e un subiect tabu. Dar am discutat cu destulă deschidere legat de asta, o singură femeie a fost jenată şi a refuzat să primească pachetul. Atitudinea lor a fost pozitivă şi m-am bucurat mult.”

Ambele cu experienţă în voluntariat – Irina a lucrat la OvidiuRo, Fundaţia Emag, şi în prezent e la Asociaţia SNK, iar Alexandra a participat la proiectul „O masă caldă” şi lucrează la Centrul de Educaţie Alternativă –, cele două fete s-au gîndit să facă o colectă de produse şi crowdfunding pentru a sprijini, de 8 Martie, mai multe femei. Campania „Pe Stop” a avut un succes neaşteptat, atît financiar, cît şi de conştientizare a problemei: au strîns de douăzeci de ori mai mulţi bani decît ceruseră, adică suficienţi pentru a oferi, timp de un an, pachete pentru 100 de femei. „Publicul a fost foarte entuziast, cineva m-a sunat chiar să mă anunţe că vrea să îşi doneze ziua de naştere pentru noi”, spune Irina. „Şi am primit inclusiv o promisiune de la Always că ne vor ajuta.”

Nu sîntem singura ţară cu o astfel de problemă. În Scoţia, un program-pilot vrea să ofere gratuit produse de igienă intimă prin intermediul cantinelor pentru săraci, în vreme ce în Anglia, deşi au fost puse presiuni pentru ca acestea să fie oferite elevelor, în şcoli, guvernul nu a dat încă nici o declaraţie în acest sens.

La noi, există deocamdată servicii secundare – deci mai puţin cunoscute sau accesibile –, oferite de ONG-uri precum Carusel din Bucureşti, care distribuie, printre altele, şi produse igienice pentru femei: absorbante, dar şi şerveţele intime, teste de sarcină, şi, dacă e nevoie, în funcţie de necesităţile fiecărei persoane, medicamente. În urma campaniei „Pe Stop”, asociaţia Carusel şi-a manifestat disponibilitatea de a începe o colaborare cu cele două fete. Iar pe viitor, Irina Vasilescu şi Alexandra Tănase declară că vor să-şi deschidă ele însele un ONG, pentru a aplica mai uşor la fonduri, şi se gîndesc inclusiv la oferirea de noţiuni de educaţie intimă.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.