Un lux pentru femeile sărace

3 martie 2018
Un lux pentru femeile sărace jpeg

Ultimele statistici disponibile, din 2009, indică faptul că pe străzile Bucureştiului se află aproximativ 5000 de persoane fără adăpost. Dacă ne gîndim însă şi la cartierele periferice, numărul oamenilor aflaţi la limita sărăciei e mult mai mare de atît – ei sînt acei oameni la care nu vrem să ne gîndim, chiar dacă locuiesc atît de aproape de noi, aceia care, deşi au casă, nu au întotdeauna ce să mănînce sau cu ce să se îmbrace, nu au acces la medicamente ori la educaţie. Şi nu doar iarna le este greu.

Dintre oamenii fără adăpost din capitală, numărul femeilor este în jur de 400. La ele – dar şi la cele foarte sărace – s-au gîndit Irina Vasilescu şi Alexandra Tănase, cînd au pornit proiectul „Pe Stop”. Pentru femeile care locuiesc pe stradă sau în condiţii precare, ciclul menstrual devine o grijă în plus – la ce trebuie să renunţe ele pentru a-şi permite să cumpere produsele necesare? Cum se descurcă atunci cînd nu pot face rost de absorbante sau n-au condiţii de igienă? Uitîndu-se la iniţiative din Statele Unite, precum cea a Nadyei Okamoto, care oferă absorbante femeilor sărace, Irina s-a întrebat dacă face cineva asta şi la noi. N-a stat prea mult pe gînduri şi a făcut un chestionar online pentru a afla de cîte absorbante are nevoie o femeie, în medie, într-o lună. Pentru cele cu posibilităţi materiale, 10-15 lei pe lună pentru absorbante poate că nu e un preţ foarte mare, însă pentru femeile fără adăpost ori sărace, acesta e un lux. Alexandra Tănase a fost prima care i s-a alăturat şi, împreună, au făcut pachete pe care le-au oferit, în februarie, femeilor sărace din zona Gării de Nord şi Ferentari, la Centrul de Educaţie Alternativă. „Am găsit cam 60 de femei” de toate vîrstele, spune Irina Vasilescu. „În Ferentari, am dat pachete multor mame şi fete tinere, iar la Gara de Nord am ajuns pînă la femei peste 50 de ani. Femeile au fost mult mai puţin jenate faţă de ce mă aşteptam eu, credeam că ăsta e un subiect tabu. Dar am discutat cu destulă deschidere legat de asta, o singură femeie a fost jenată şi a refuzat să primească pachetul. Atitudinea lor a fost pozitivă şi m-am bucurat mult.”

Ambele cu experienţă în voluntariat – Irina a lucrat la OvidiuRo, Fundaţia Emag, şi în prezent e la Asociaţia SNK, iar Alexandra a participat la proiectul „O masă caldă” şi lucrează la Centrul de Educaţie Alternativă –, cele două fete s-au gîndit să facă o colectă de produse şi crowdfunding pentru a sprijini, de 8 Martie, mai multe femei. Campania „Pe Stop” a avut un succes neaşteptat, atît financiar, cît şi de conştientizare a problemei: au strîns de douăzeci de ori mai mulţi bani decît ceruseră, adică suficienţi pentru a oferi, timp de un an, pachete pentru 100 de femei. „Publicul a fost foarte entuziast, cineva m-a sunat chiar să mă anunţe că vrea să îşi doneze ziua de naştere pentru noi”, spune Irina. „Şi am primit inclusiv o promisiune de la Always că ne vor ajuta.”

Nu sîntem singura ţară cu o astfel de problemă. În Scoţia, un program-pilot vrea să ofere gratuit produse de igienă intimă prin intermediul cantinelor pentru săraci, în vreme ce în Anglia, deşi au fost puse presiuni pentru ca acestea să fie oferite elevelor, în şcoli, guvernul nu a dat încă nici o declaraţie în acest sens.

La noi, există deocamdată servicii secundare – deci mai puţin cunoscute sau accesibile –, oferite de ONG-uri precum Carusel din Bucureşti, care distribuie, printre altele, şi produse igienice pentru femei: absorbante, dar şi şerveţele intime, teste de sarcină, şi, dacă e nevoie, în funcţie de necesităţile fiecărei persoane, medicamente. În urma campaniei „Pe Stop”, asociaţia Carusel şi-a manifestat disponibilitatea de a începe o colaborare cu cele două fete. Iar pe viitor, Irina Vasilescu şi Alexandra Tănase declară că vor să-şi deschidă ele însele un ONG, pentru a aplica mai uşor la fonduri, şi se gîndesc inclusiv la oferirea de noţiuni de educaţie intimă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.