Un festival underground cu de toate

9 septembrie 2015
Un festival underground cu de toate jpeg

La intersecția dintre provincial, indie, alternative și underground muzical se află Festivalul Dark Bombastic Evening (DBE), ajuns în 2015 la a 6-a ediție, ediție desfășurată între zidurile cetății Alba Carolina de la Alba Iulia între 20-22 August. Evenimentul este unic în această parte de Europă prin aceea că oferă o versiune (la scară redusă) a Festivalului Roadburn din Olanda, principalul eveniment european dedicat rockului psihedelic și genurilor conexe. DBE aduce din toată lumea trupe care încă se află cu (cel puțin) un picior în underground, dar care au făcut ceva valuri și au început să fie băgate în seamă prin presa cu spirit mai explorator (să zicem secțiunile post-rock/metal eclectice de pe Pitchfork sau Popmatters ).

Printre numele care au participat la edițiile DBE precedente se numără avangardiștii Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, danezii Of the Wand and the Moon (recrutați pentru soundtrack-ul filmului

al lui Tudor Giurgiu), post-rockerii francezi Alcest și islandezii Solstafir (ambele trupe au ieșit în lumină cu albumele de anul trecut), neo-folkiștii Rome și Spiritual Front.

Caracterul provincial al festivalului este dat nu doar de loc, ci și de poziționarea într-un conglomerat de nișe aparent incompatibile, reușind să aducă la aceeași scenă o multitudine de versiuni ale ceea ce în mod generic numim muzică underground/indie/alternativă, acoperind folk, indie rock, metal extrem și muzică ambientală. Asta înseamnă și că festivalul are o audiență limitată - sub 1000 participanți pe seară -, adică acel public capabil să asimileze schimbări subite de stil (organizatorii se străduie cît de cît să grupeze ideologic trupele în program). Asta are drept consecință și o pondere importantă a publicului străin - unul din doi oameni vorbeau în engleză la ediția din acest an, public care nu are la dispoziție un eveniment echivalent în această parte a Europei.

Ediția din această vară a fost structurată în trei seri prezentînd concepte diferite - o seară folk-minimalistă, o seară metal și una cu de toate.

Seara minimalistă a fost deschisă de timișorenii Exit Oz, singura trupă românească din program, un post-rock cu saxofon jazzy cochetînd cu stilul Mount Fuji Doomjazz Corporation. Intuiesc că trupa va face unele valuri în următorii ani, fiind introduși în lumea bună printr-o participare bine primită anul trecut la Festivalul de Jazz de la Gărîna. Capul de afiș al seratei atmosferice au fost hipsterii ecologiști spanioli Sangre de Muerdago, un ansamblu de folk latino-celtic pentru înflăcărare spirituală la foc de tabără, cu versuri pe teme păgîne, naturaliste și naturiste.

Între cele două participări de impact am mai avut două prezențe predispuse spre minimal: folkiștii nemți Nebelung mi-au cam trecut pe lîngă urechi cu niște colinde monotone care au nevoie, dacă nu de foc de tabără, măcar de lumînări, însă britanicii Darkher s-au prezentat drept o variantă mai candidă și mai puțin artificială a lui Chelsea Wolfe.

A doua seară, dedicată muzicilor metal, a avut la rîndul său două vîrfuri. Preferința personală se îndreaptă spre trio-ul elvețian Darkspace, practicanți ai unui black metal devastator („cosmic” conform etichetei oficiale), radical diferit de tradiția genului, cu imagine/costume ce par să îl fi avut consultant pe graficianul H.R. Giger, cu un design sonor cu percuție 100% electronică și texturi ambientale în care se îneacă răcnete sufocate, ducînd cu gîndul la sloganul afișului

: „In space no one can hear you scream”. O trupă care s-a prezentat cu clasă și un concept bine rafinat, așa cum ne-au obișnuit puținele grupuri metal pe care le-a dat Elveția. Cel de-al doilea vîrf al serii au fost americanii Agalloch care ne-au mai vizitat și în alte rînduri, iar cu ocazia includerii anul trecut în topurile

și

(secțiunea metal) au avut parte de un salt major de vizibilitate. Trupa aduce pe alocuri cu albumele de la începutul carierei Paradise Lost, un sound reinventat pentru publicul american dezinteresat în general de istoria genului în afara SUA.

Alte două nume care s-au remarcat în programul zilei au fost tinerii britanici indie Esben and the Witch - o versiune mai rock a celor de la Portishead, și norvegienii Drontheim - proiect industrial încă necopt al veteranilor Manes (la rîndul lor prezenți).  Programul zilei a mai inclus două nume neglijabile din aria black metal - norvegienii Wallachia (nici o legătură cu trupa lui Costi Ioniță, deși trupa are un român la voce) și nemții viteziști, dar cam lipsiți de imaginație, Der Weg Einer Freiheit.

Ultima seară a avut drept principal punct de atracție musicalul prestat de Dirty Granny Tales, o trupă grecească de cabaret gotic în spiritul The Tiger Lillies cu un spectacol ceva mai sofisticat, incluzînd momente de dans, proiecții video, scenete teatrale și un concept video-narativ intitulat Telion`s Garden, menit să fie produs și pe DVD. Dirty Granny Tales (care vor putea fi văzuți și pe 9 octombrie la București în cadrul Festivalului ANIME`EST) au crescut odată cu Festivalul DBE, participînd în mai multe rînduri în ciuda unor cîrcoteli din partea publicului cu preferințe rock exclusiviste, și oferă spectacolul ideal pentru închiderea pestrițului festival. Spectacolul grecilor a fost precedat de norvegienii Manes, reveniți recent după o absență de șapte ani. Trupa face parte din valul celor care au întors spatele tradiției black metal scandinave cînd devenise o modă iritantă în anii `90 și au cotit stilistic în direcții imprevizibile - actualmente prezintă un trip-hop cu ușoare infuzii de chitară, călcînd pe urmele conaționalilor Ulver care au deschis apetitul trupelor rock norvegiene pentru astfel de perversiuni muzicale.

Prima jumătate a serii fusese ceva mai seacă, prezentînd trei grupuri doom din Anglia și Finlanda, toate epigoni mai săraci în idei ai celor de la My Dying Bride: Clouds și Skepticism au avut și neajunsul de a cînta cu soarele pe cer, diferența remarcîndu-se apoi la Shape of Despair unde spectacolul de lumini a mai compensat monotonia inerentă a genului. Undeva la mijlocul zilei s-au mai strecurat francezii Year of No Light cu un post-rock instrumental remarcabil, o variantă mai dinamică a răposaților Isis și cel mai bun concert „pe lumină” al acestei ediții.

Festivalul Dark Bombastic Evening este copilul fanzinului provincial de muzică underground Kogaionon (cu focus pe ambiental, folk, rock și metal) care a împlinit cu această ocazie 20 de ani, devenit în varianta on-line un fel de blog cu recenzii și interviuri realizate de fondatorul Doru Atomei, un antreprenor care se ține cu dinții de pasiunile sale organizînd astfel de evenimente mai degrabă non-profit. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Legendă foto: Dirty Granny Tales; fotografie de Miluţă Flueraş

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.