Un an în căutarea timpului pierdut la Berlin

Ioana CASAPU
12 iunie 2019
Un an în căutarea timpului pierdut la Berlin jpeg

Scrisoarea autoarei p─âr─âsind Berlinul, 8 noiembrie 2018, Sch├Âneberg 

Am venit la Berlin fugind de ceva, ╚Öi acum p─âr─âsesc Berlinul alerg├«nd ├«n continuare. Aceast─â fug─â a devenit ceva diferit, ca un stil de via╚Ť─â. Am trecut prin ea ├«n at├«t de multe aspect ╚Öi faze particulare. Am brodat pe marginea fugii, am ├«ncercat s─â o fac s─â par─â cool, s─â o transform ├«ntr-un PR stunt care s─â ├«mi ajute cariera publicistic─â ╚Öi imaginea. Am ├«ncercat s─â o prefac ├«ntr-o carte. Am ├«ncercat s─â o prefac ├«ntr-un exil asumat. ├Äntr-un maraton, ├«n ultima vreme, ca ╚Öi c├«nd a╚Ö fi pornit ├«n c─âutarea timpului pierdut. ├Än c─âutarea timpului pierdut la Berlin a fost unul dintre primele lucruri pe care le-am notat venind aici. Acum m─â ├«ntreb dac─â acest timp a fost pierdut sau, de fapt, c├«╚Ötigat. ├Än retrospectiv─â, a fost ambele, cu at├«t de multe nuan╚Ťe ╚Öi at├«t de multe reformul─âri.

M─â simt mai ├«n╚Ťeleapt─â, mai de╚Öteapt─â, nu doar mai b─âtr├«n─â. M─â simt ├«n acest fel ├«n ciuda traumelor contextuale ╚Öi personale pe care le mai port cu mine. Cu unele dintre ele am ├«ncercat s─â fac pace, sau, cel mult am ├«nceput procesul de separare. ├Ämi place s─â cred c─â Berlinul mi-a dat libertatea pe care o c─âutam ├«n lumea exterioar─â, ╚Öi c─â a f─âcut asta pentru ecosistemul meu intern, a pus sub lup─â toate condi╚Ťion─ârile mele.  ├Ämi place s─â cred c─â m-a f─âcut pe mine mai mult eu, chiar dac─â unele p─âr╚Ťi care m─â formeaz─â ├«nc─â ╚Öchiop─âteaz─â sau ├«nc─â s├«nt nedescoperite.

Desigur, mă întreb dacă mă voi întoarce aici așa cum le spun oamenilor din jur, sau dacă voi decide să fac ceva complet diferit, sau să merg în cu totul alt loc.

├Ämi place s─â cred c─â acum s├«nt o parte din istoria Berlinului, ╚Öi aceast─â constatare e mai mare dec├«t cea de a avea Berlinul palpit├«nd ├«n─âuntrul meu: tr─âiesc ├«n via╚Ťa acestui ora╚Ö, pentru totdeauna, necondi╚Ťionat. Este un sentiment nou ╚Öi remarcabil. Cel de a m─â fi imersat ├«n ceva ce am crezut c─â am atins doar pasager; ├«ns─â contribu╚Ťia mea se prea poate sa fi fost mai ad├«nc─â. Mai mare, ╚Öi mai important─â dec├«t ├«mi pot imagina ast─âzi.

A fost un an plin. O via╚Ť─â plin─â.

Atîtea s-au întîmplat.

Nu m-am dez├«ndr─âgostit de acest loc, chiar dac─â rela╚Ťia noastr─â a fost at├«t de fracturat─â ╚Öi at├«t de evident complicat─â.

Berlin se prea poate s─â fi fost, ├«n realitate, prima rela╚Ťie matur─â din via╚Ťa mea. Nu vreau s─â cred c─â lu─âm doar o pauz─â, pentru c─â nu ar fi adev─ârat.

├Än schimb, simt c─â am integrat acest loc, ╚Öi pe mine ├«n el, iar astfel, oriunde voi merge de aici, voi avea mereu acest loc puls├«nd ├«n corpul meu. Este o senza╚Ťie de calm, de apartenen╚Ť─â, un sentiment de plenitudine. Poate c─â nu am nevoie s─â m─â mi╚Öc pentru a p─âstra lucrurile intacte*. S├«nt intact acum, sau cel pu╚Ťin, mai intact─â dec├«t atunci c├«nd am venit aici pentru prima oar─â.

Cred c─â este nevoie de o rezilien╚Ť─â incredibil─â pentru a putea tr─âi aici. Mai cred ╚Öi c─â am trecut prin foarte multe, printr-un soi de reform─â care ├«nc─â este ├«n exerci╚Ťiu, dar care, ├«n final, ├«ncepe s─â fie profitabil─â pentru experien╚Ťa mea emo╚Ťional─â de vindecare.

Nu ╚Ötiu ce m-a╚Ö fi f─âcut f─âr─â Berlin: ora╚Öul mi-a fost iubit, p─ârinte, psiholog, prieten ╚Öi nemesis. ├Än ora╚Ö, cu ora╚Öul ├«nconjur├«ndu-m─â, am tr─âit cel mai complex spectru de emo╚Ťii ╚Öi puteri, multe dintre ele f─âr─â s─â ╚Ötiu c─â le-am avut vreodat─â.

Ora╚Öul mi-a fost lupta pentru a-mi remodela via╚Ťa, ╚Öi piatra de temelie pentru a m─â ├«ntoarce la esen╚Ťa mea, pentru a privi, ├«n sf├«r╚Öit, ├«n interior. Nu ╚Ötiu dac─â ora╚Öul este un capitol ├«nchis. Poate ca m-a ├«nv─â╚Ťat destule, ╚Öi poate c─â nu ar fi ├«n╚Ťelept s─â st─âruim ├«n rela╚Ťii ce ╚Öi-au jucat rolul. O prieten─â mi-a spus c├«ndva: p─âr─âse╚Öte o rela╚Ťie ├«nainte s─â fi ajuns la punctul la care nu te mai po╚Ťi privi ├«n ochi cu acea persoan─â. Las─â loc de bun─â ziua.

Am spus la revedere prea des anul acesta. Oamenilor, locurilor, prietenilor, iubirilor, trecutului, și uneori și viitorului. N-am rămas cu multe posesii material la final, mă simt destul de aerodinamică de fapt. Mai las un cufăr la Berlin, la propriu și la figurat, și asta e un lux extraordinar pentru un scriitor, dar și pentru un călător.

Nu ├«mi voi lua r─âmas bun de la Berlin. Nu spun nimic, pentru a p─âstra loc de bun─â ziua, ╚Öi las u╚Öa deschis─â, pentru c─â astfel ╚Ötiu c─â ora╚Öul nu ÔÇômi va fi fantom─â, ci far.

Ioana Cristina Casapu este jurnalist─â ╚Öi scriitoare. A tr─âit la Berlin ├«ntre 2015 ╚Öi 2018, unde a lucrat ca redactor-╚Öef la publica╚Ťiile interna╚Ťionale Berlin Art Parasites ╚Öi Thought Catalog. Volumul s─âu de debut, Devia╚Ťii de Stereo (Casa de pariuri literare, 2016) este o radiografie a genera╚Ťiei Y din Rom├ónia. ├Än prezent locuie╚Öte ├«n Bucure╚Öti ╚Öi este profesoar─â de scriere creativ─â.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.