Un an în căutarea timpului pierdut la Berlin

Ioana CASAPU
12 iunie 2019
Un an în căutarea timpului pierdut la Berlin jpeg

Scrisoarea autoarei părăsind Berlinul, 8 noiembrie 2018, Schöneberg 

Am venit la Berlin fugind de ceva, și acum părăsesc Berlinul alergînd în continuare. Această fugă a devenit ceva diferit, ca un stil de viață. Am trecut prin ea în atît de multe aspect și faze particulare. Am brodat pe marginea fugii, am încercat să o fac să pară cool, să o transform într-un PR stunt care să îmi ajute cariera publicistică și imaginea. Am încercat să o prefac într-o carte. Am încercat să o prefac într-un exil asumat. Într-un maraton, în ultima vreme, ca și cînd aș fi pornit în căutarea timpului pierdut. În căutarea timpului pierdut la Berlin a fost unul dintre primele lucruri pe care le-am notat venind aici. Acum mă întreb dacă acest timp a fost pierdut sau, de fapt, cîștigat. În retrospectivă, a fost ambele, cu atît de multe nuanțe și atît de multe reformulări.

Mă simt mai înțeleaptă, mai deșteaptă, nu doar mai bătrînă. Mă simt în acest fel în ciuda traumelor contextuale și personale pe care le mai port cu mine. Cu unele dintre ele am încercat să fac pace, sau, cel mult am început procesul de separare. Îmi place să cred că Berlinul mi-a dat libertatea pe care o căutam în lumea exterioară, și că a făcut asta pentru ecosistemul meu intern, a pus sub lupă toate condiționările mele.  Îmi place să cred că m-a făcut pe mine mai mult eu, chiar dacă unele părți care mă formează încă șchiopătează sau încă sînt nedescoperite.

Desigur, mă întreb dacă mă voi întoarce aici așa cum le spun oamenilor din jur, sau dacă voi decide să fac ceva complet diferit, sau să merg în cu totul alt loc.

Îmi place să cred că acum sînt o parte din istoria Berlinului, și această constatare e mai mare decît cea de a avea Berlinul palpitînd înăuntrul meu: trăiesc în viața acestui oraș, pentru totdeauna, necondiționat. Este un sentiment nou și remarcabil. Cel de a mă fi imersat în ceva ce am crezut că am atins doar pasager; însă contribuția mea se prea poate sa fi fost mai adîncă. Mai mare, și mai importantă decît îmi pot imagina astăzi.

A fost un an plin. O viață plină.

Atîtea s-au întîmplat.

Nu m-am dezîndrăgostit de acest loc, chiar dacă relația noastră a fost atît de fracturată și atît de evident complicată.

Berlin se prea poate să fi fost, în realitate, prima relație matură din viața mea. Nu vreau să cred că luăm doar o pauză, pentru că nu ar fi adevărat.

În schimb, simt că am integrat acest loc, și pe mine în el, iar astfel, oriunde voi merge de aici, voi avea mereu acest loc pulsînd în corpul meu. Este o senzație de calm, de apartenență, un sentiment de plenitudine. Poate că nu am nevoie să mă mișc pentru a păstra lucrurile intacte*. Sînt intact acum, sau cel puțin, mai intactă decît atunci cînd am venit aici pentru prima oară.

Cred că este nevoie de o reziliență incredibilă pentru a putea trăi aici. Mai cred și că am trecut prin foarte multe, printr-un soi de reformă care încă este în exercițiu, dar care, în final, începe să fie profitabilă pentru experiența mea emoțională de vindecare.

Nu știu ce m-aș fi făcut fără Berlin: orașul mi-a fost iubit, părinte, psiholog, prieten și nemesis. În oraș, cu orașul înconjurîndu-mă, am trăit cel mai complex spectru de emoții și puteri, multe dintre ele fără să știu că le-am avut vreodată.

Orașul mi-a fost lupta pentru a-mi remodela viața, și piatra de temelie pentru a mă întoarce la esența mea, pentru a privi, în sfîrșit, în interior. Nu știu dacă orașul este un capitol închis. Poate ca m-a învățat destule, și poate că nu ar fi înțelept să stăruim în relații ce și-au jucat rolul. O prietenă mi-a spus cîndva: părăsește o relație înainte să fi ajuns la punctul la care nu te mai poți privi în ochi cu acea persoană. Lasă loc de bună ziua.

Am spus la revedere prea des anul acesta. Oamenilor, locurilor, prietenilor, iubirilor, trecutului, și uneori și viitorului. N-am rămas cu multe posesii material la final, mă simt destul de aerodinamică de fapt. Mai las un cufăr la Berlin, la propriu și la figurat, și asta e un lux extraordinar pentru un scriitor, dar și pentru un călător.

Nu îmi voi lua rămas bun de la Berlin. Nu spun nimic, pentru a păstra loc de bună ziua, și las ușa deschisă, pentru că astfel știu că orașul nu –mi va fi fantomă, ci far.

Ioana Cristina Casapu este jurnalistă și scriitoare. A trăit la Berlin între 2015 și 2018, unde a lucrat ca redactor-șef la publicațiile internaționale Berlin Art Parasites și Thought Catalog. Volumul său de debut, Deviații de Stereo (Casa de pariuri literare, 2016) este o radiografie a generației Y din România. În prezent locuiește în București și este profesoară de scriere creativă.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.