Trestii de sticlă

24 septembrie 2011
Trestii de sticlă jpeg

Cînd vei putea să ţii, fără durere,
cumpăna nopţii pe fruntea-ţi întristată,
o pasăre va arunca spre cer
inima-i subţire ca pe o săgeată.

Să nu te clatini, trupul tău să fie
trestie de sticlă adăpostind lumină,
tîrziu, să dai un semn – ca o speranţă,
celui uitat şi el are să vină.

Şi va sosi pe mare – tînărul Ulise,
cu pieptul devorat de alge,
pe ţărm, el va aprinde foc
din credincioasele-i catarge.

Tu vei zări cum fumul se ridică
spre cer ca un copac de sare,
ai să te-apropii şi-o să vezi bărbatul
spălîndu-şi inima în mare.


Citind poezia lui Dorin Tudoran, observăm o diferenţă importantă faţă de tinereţea lirică a „şaizeciştilor” din generaţia anterioară. Ea ţine de lumină şi atmosferă (fizică şi morală), de tristeţea difuză din versurile autorului. Nimic, la el, din ingenuitatea descoperirii universului şi caracterul preponderent solar al debuturilor predecesorilor. Poetul priveşte lumea nu cu scepticism, dar cu îngîndurare, cu un cearcăn de melancolie şi presentimentul a ceea ce va să vină. Fundalul vieţii este moartea, cursul experienţelor intră, simbolic, între malurile „de mercur” ale Akheronului – rîul ridicat de Dorin Tudoran pînă în titlul unui volum al său. Fără a fi un autor livresc, Tudoran e unul cultivat, cu un arierplan cultural evidenţiat prin numeroase referinţe şi sugestii de acest ordin. El îşi „joacă” adesea strofele pe două planuri distincte, asigurînd textului un subtext sau o tematică din sfera literaturii deja constituite şi istoricizate.

Este exact situaţia din Tînărul Ulise, poem din sumarul volumului Uneori, plutirea, scris de un autor el însuşi tînăr, şi care modulează o veche poveste de dragoste. Bărbatul plecat pe mare, departe, pentru a lua parte la războiul troian de recîştigare a frumoasei Elena; războinicul strateg, care dă atîtea mostre de iscusinţă şi asigură victoria finală a aheilor; călătorul ce aşteaptă cu nerăbdare să ajungă acasă, dar întîmpină în cale nenumărate obstacole şi ispite… Iată ce se „ascunde”, ca identitate şi simbolistică, sub trăsăturile personajului conturat de Dorin Tudoran. Iar la capătul celălalt, buna, la fel de credincioasa Penelopa, soţia care rezistă nu mai puţin eroic avansurilor tot mai brutale ale peţitorilor de ocazie; neuitîndu-şi o clipă bărbatul, nedespărţindu-se, lăuntric, nici o zi de cel pe care-l iubeşte... Sînt, toate acestea, date şi valori deopotrivă morale, afective şi culturale.

Dorin Tudoran le implică în ţesătura sa lirică. Avem în pagina de poezie o ramă mitică a iubirii, un cadru în acelaşi timp ferm, inoxidabil (datorită forţei morale a celor doi soţi) şi pulsatoriu (prin însuşi sentimentul care-i leagă). Un cadru în care să poată intra, aprinse de flama erotică şi transfigurate poetic, varii experienţe. Se observă însă cu uşurinţă şi variaţiile, accentele pe care le introduce poetul în scenariul arhetipal. Mai întîi, personajul feminin e focalizat în tristeţea şi durerea singurătăţii sale („Cînd vei putea să ţii, fără durere,/ cumpăna nopţii pe fruntea-ţi întristată...”); după care, pe un ton cald şi într-o adresare directă, e încurajat să rămînă tare („Să nu te clatini, trupul tău să fie/ trestie de sticlă adăpostind lumină...”), pentru a face, într-un sfîrşit fericit, semn „celui uitat”.

„Uitat” sau numai plecat? O notă de ambiguitate creatoare în acest poem aparent limpede în structura lui, dar cu sugestii fine nuanţînd conturul personajelor şi al poveştii lor. Ca într-un act de magie, o stranie corespondenţă se stabileşte aici. Dacă îndemnurile vor fi urmate, din mare se va întrupa „tînărul Ulise” cu „credincioasele-i catarge” aprinse ca semn de recunoaştere. Modurile şi timpurile verbale întăresc raportul cauză-efect, plasat în sfera supranaturalului, dar nu mai puţin eficient: imperativul poveţelor („să nu te clatini”, „să dai un semn”) e urmat de un viitor cert, fără discuţie („şi va sosi pe mare – tînărul Ulise”).

Dincolo de frumuseţea deosebită a unor imagini (trestie de sticlă, aşa cum mai întîlnim în poezia lui Dorin Tudoran, ca o expresie a fragilităţii şi transparenţei clinchetitoare, în care lumina se poate adăposti; sau fumul ce se ridică spre cer ca un copac de sare), de remarcat şi puterea halucinatorie a viziunii. E suficient ca iubirea să nu se stingă, pentru ca focul vieţii şi al prezenţei tînărului Ulise să se aprindă iarăşi, miraculos şi înalt.

Pieptul bărbatului poate fi „devorat de alge” (ceea ce înseamnă că el poate fi şi mort, destrămat pe fundul unei mări pe care nu a mai ajuns s-o traverseze); dar inima e indestructibilă, mereu vie – şi spălată (!) de călător în apa mării pentru a fi oferită sufletului pereche. Ulise nu mai era tînăr cînd se întorcea în Ithaca. Aici eroul rămîne însă „tînărul Ulise”, pentru că aşa s-a păstrat în memoria şi sentimentele femeii cînd a plecat – şi aşa va rămîne.
 
Căci Timpul nu are putere asupra iubirii adevărate. Versurile lui Dorin Tudoran construiesc, în numai patru strofe, o splendidă poveste de dragoste cu rădăcini în modelul mitic.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.