Trei pianiști pentru mileniul trei

9 octombrie 2015
Trei pianiști pentru mileniul trei jpeg

Daniil Trifonov, Yundi, Yuja Wang – tineri pianiști care scriu istorie în prezent, legați și de România prin prezența lor, trecută sau viitoare, în cadrul Festivalului Enescu. Din păcate, nu putem să-i ascultăm pe scene românești decît în cadrul Festivalului Enescu; o șansă de a-i cunoaște mai bine sînt și discurile pe care ei le semnează, posibil de audiat la Radio România Muzical, existente și în magazinele de specialitate din România.

Daniil Trifonov – continuatorul școlii ruse de pian

Are 24 ani și o carieră internațională de invidiat, pornită la 19 ani, cînd cucerea două importante premii care l-au propulsat în atenția tuturor: premiul al III-lea la Concursul Chopin de la Varșovia și, mai ales, premiul I și Medalia de aur a concursului Ceaikovski de la Moscova. În paranteză fie spus, în 2015, premiul I și Medalia de aur a aceluiași concurs de la Moscova au fost cucerite de violoncelistul român Andrei Ioniță, iar dirijorul Valery Gergiev, aflat printre organizatorii acestei competiții, va fi în 2017, la Festivalul Enescu, alături de cei doi cîștigători ai ultimelor ediții ale concursului Ceaikovski, în două concerte consecutive susținute alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen.  Deci, pe 9 septembrie 2017, vom avea ocazia să-l ascultăm pe pianistul Daniil Trifonov prima dată pe o scenă din România.

Din fericire, au mai fost șanse pentru melomanii români de a-l asculta de pe discuri sau la radio pe acest excepțional pianist despre care cu greu îți poți imagina că are doar 24 ani. Sînt pianiști celebri care vorbesc la superlativ de Daniil Trifonov, așa cum este Martha Argerich care spunea că “niciodată nu a ascultat așa ceva”, referindu-se la capacitatea lui Daniil Trifonov de a surprinde angelicul și demonicul în interpretările sale. S-a vorbit despre Daniil Trifonov – continuatorul tradiției marii școli ruse de pian: o realitate evidentă în stilul său interpretativ, dar și în biografia sa, pentru că Daniil Trifonov a crescut ascultînd vechi discuri ale unor maeștri – Rahmaninov și Horowitz. Întrebat care sînt pianiștii săi contemporani preferați, Trifonov a răspuns: Martha Argerich, Grigory Sokolov și ...Radu Lupu.

Pe 28 august 2015, Daniil Trifonov și-a lansat cel mai nou disc apărut la Deutsche Grammophon, primul său disc înregistrat în studio, pe care se regăsesc teme cu variațiuni scrise de Serghei Rahmaninov: celebra Rapsodie pentru pian și orchestră pe o temă de Paganini, dar și variațiuni pe teme de Corelli și Chopin pentru pian solo, alături de o lucrare compusă chiar de Daniil Trifonov, intitulată sugestiv “Rahmaniana”. Alături de Daniil Trifonov pe acest disc – Orchestra Simfonică din Philadelphia, care are muzica lui Rahmaninov în sînge, fiind orchestra americană cu care Rahmaninov însuși a colaborat cel mai des după ce a emigrat în Statele Unite ale Americii. Iar la pupitrul orchestrei s-a aflat dirijorul Yannick Nezet Seguin, o vedetă incontestabilă a lumii de concert contemporane. Evident, punctul central de interes al discului este celebra Rapsodie pe o temă de Paganini, a cărei variațiune a 18-a, inclusă în muzica filmului „Undeva, cîndva” a intrat în conștiința publicului larg. Fără a exagera, se poate spune că Daniil Trifonov a realizat o versiune antologică a acestei rapsodii, încărcată de o poezie pe care numai un rus stabilit în America, așa cum a fost și Rahmaninov însuși, o putea concepe. Discul poate fi ascultat pe site-ul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015

Yundi și preludiile lui Frederic Chopin

Pe 11 septembrie a apărut tot sub sigla casei Deutsche Grammophon și noul disc al pianistului chinez Yundi, consacrat muzicii lui Chopin, mai precis colecția de preludii scrise de romanticul polonez.

Nu e întîmplător că Yundi abordează (din nou) muzica lui Chopin pe discurile sale: el s-a lansat în anul 2000,  cînd a cîștigat premiul I la Concursul Frederic Chopin de la Varșovia, una dintre cele mai grele competiții pentru pianiști, organizată odată la 5 ani. A stabilit atunci și un record: a fost cel mai tînăr pianist care a cîștigat vreodată premiul I la acest concurs (avea 18 ani) și primul pianist chinez care realiza această performanță. În 2015, Yundi revine la Varșovia, de data aceasta, ca membru al juriului și din  nou stabilește un record, fiind cel mai tînăr al juriului din istoria concursului (are 33 ani).

Yundi a putut fi ascultat și pe o scenă românească, la Festivalul Enescu 2013; și atunci a interpretat tot Chopin.

Pe discul lansat în 11 septembrie, Yundi ne propune o versiune învolburată a muzicii lui Chopin; chiar și în preludiile lente din ciclul op.28 se simte o neliniște interioară pe care nu am simțit-o în interpretarea altor pianiști. Este o viziune foarte personală aici, pe care o puteți asculta și dvs. în înregistrarea postată pe site-ul Radio România Muzical.

Yuja Wang interpretează Ravel

În Festivalul Enescu 2013 a putut fi ascultată interpretînd Concertul nr.1 de Ceaikovski; în 2015, Concertul nr. 2 de Bela Bartok.

Pe 9 octombrie 2015, apare noul disc al Yujei Wang, pe care ea interpretează cele două concerte pentru pian și orchestră de Maurice Ravel. O alegere repertorială surprinzătoare pentru mulți: de altfel, și după concertele Yujei Wang de la București am auzit păreri care spuneau că ea este doar o “atletă” a pianului, că nu are rafinamentul unui mare pianist, etc. E adevărat, partea a doua din Concertul nr. 2 de Bartok a schimbat totuși parțial aceste păreri... Iar partea a doua din Concertul în Sol de Ravel cred că dărîmă cu totul această imagine. De fapt, Yuja Wang este una dintre cele mai talentate, complete și expresive pianiste ale timpului nostru; faptul că ea are orice dificultate tehnică la degetul mic nu înseamnă că ea nu știe să creeze poezie pe clapele pianului, așa cum face cu muzica lui Ravel.

Alături de Yuja Wang, pe acest disc cîntă Orchestra Tonhalle din Zurich (unul dintre concert-maeștrii orchestrei este românul George Cosmin Bănică), condusă de un dirijor de doar 29 ani, francezul Lionel Bringuier, actualul director muzical al orchestrei elvețiene, și el un adevărat copil-minune al muzicii clasice actuale, care confirmă la maturitate. Și care promite o întreagă serie Ravel care va apărea la Deutsche Grammophon, deci, este de urmărit.

Noul disc al Yujei Wang poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 12 octombrie, de la ora 19.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.