Trei

11 iunie 2012
Trei jpeg

Vîrful neobrăzat al artei performative europene s-a înfipt în pămînt belgian, sol fertil pentru artiști locali sau adoptați, toți în avangarda fenomenului. De aici vin Jan Fabre sau Wim Vandekeybus și tot de aici a venit la Sibiu Jan Lauwers cu spectacolul Casa Cerbilor realizat la Needcompany, a treia parte din trilogia Sad face – Happy face. Ca și polonezul Grzegorz Jarzyna în Între noi totul e bine, Jan Lauwers chestionează naționalismul din perspectiva conflictului interetnic care a izbucnit în centrul Europei în anii '90. Una dintre dansatoare a primit vestea că fratele ei, jurnalistul de război Kerem Lawton, a fost ucis în Kosovo. Pornind de la această situație reală, Lauwers pune problema modului în care apartenența la o națiune ne mai poate determina astăzi existența și dacă arta are capacitatea de a exprima realitatea util și viabil. Cum s-ar putea transforma formula „a muri pentru țară" în „a trăi pentru țară" și cum s-ar putea povesti asta?

Prologul îi prezintă pe dansatori în cabine. Planurile sînt multiple, în fiecare colț de scenă se întîmplă ceva astfel încît fiecare spectator își poate alege propria poveste. Scene erotice construiesc și deconstruiesc cupluri și grupuri, umorul și drama se potenţează reciproc, moartea apare și ea sub forma unui superb cadavru feminin (frumusețea perfectă a corpurilor goale sterilizează orice urmă de erotism). Eros și Tanathos deschid astfel un basm modern într-o cheie postdramatică. Pe parcurs, actorii chestionează modul în care poate evolua o poveste chiar în timp ce o spun. Povestea este terifiantă și vorbește despre succesiunea irațională a crimelor în timp de război, gratuitatea violenței și „datoria" de a fi agresiv într-un conflict. Hălci din trupurile sfîrtecate ale unor animale se prăbușesc înfundat pe scenă - metafore ale victimelor războiului - în timp ce actorii cîntă și dansează printre cadavre. Pentru un asemenea subiect macabru, Lauwers a adoptat ca formulă un brechtianism updatat în care distanțarea de subiect generează emoție pură. Grace, fetița retardată salvează cerbii. Strigătul ei I did it,mama, don't go away, mama suprapus peste songul final care proclamă iertarea e rupător de inimi.

Jan Lauwers face critica naționalismului din perspectiva multinaționalismului căci trupa sa reunește artiști cu diverse naționalități și de diverse rase. „Nu poți fi mîndru că ai o anumită naționalitate, asta este doar o concidență a naturii" a concluzionat Lauwers.

Casa cerbilor este un show complex, gîndit ca un performance conceptual de dans contemporan cu inserții muzicale pe o structură narativă postdramatică din care emoția țîșnește ca o fîntînă arteziană. De neuitat.
 


Jucării

Ada Milea s-a jucat frumos cu Insula lui Gellu Naum la Naţionalul clujean într-un  teatru-concert în care fabulosul naumian are un umor reconfortant, sună demențial (rockurile nebune și melancolic-ironice ale Adei) și e viu colorat. Personajele se joacă de-a timpul și viața, corul celor trei babete aduce ironic a Caragiale (Mamița, Mam' Mare și Tanti Mița), papagalul Coco e un ied rockerizat, iar pe Robinson îl bîntuie o lene de toată frumusețea. Ada Milea l-a scos pe Naum direct din imaginația ei.

Cu Eggs(S)Hell, compania Maladype din Ungaria a continuat jocul de-a bucuria. Spectacol de improvizație pornit de la un vers, Eggs(S)Hell este o nebunie geometric exactă. Actorii improvizează direcționați de muzica dj/regizorului Zoltán Balász. Ouă, făină, flamingo și actori zboară prin scenă, acrobațiile te lasă uneori fără respirație, umorul e molipsitor, ironia are o tentă senzuală și buna dispoziție pe care o induce spectacolul te face să-ți dorești să nu se termine. 

Patima lui Eugenio

Pe Eugenio Barba l-am tot văzut în ultimii ani (la FITS şi-a lansat „Biblia” – Arta secretă a actorului, dicţionar de antropologie teatrală), dar încă mă uit fascinată cum alternează zîmbetul larg care îi luminează faţa măslinie în timp ce ascultă îngăduitor ce se vorbeşte despre el cu tensiunea care îi străbate corpul din cap pînă în vîrful degetelor de la picioare ridicate întrebător din sandale. Zîmbetul este înlocuit de un rictus, fruntea se încruntă, vocea îi de vine autoritară. Tradu! îi ordonă translatorului Vlad Russo. Vorbeşte din nou despre Khatakali şi teatru occidental şi despre puterea gestului care conţine acţiunea, deşi nu o exprimă. Exemplifică fără să atenţioneze: loveşte brusc cu piciorul în voluminosul Dicţionar..  şi acesta zboară spre Yuri Kordonsky, care reuşeşte să se ferească la timp. Puţin mai tîrziu, acelaşi gest, doar mimat, stîrneşte aceeaşi reacţie din partea lui Kordonsky. Eugenio Barba e mulţumit. Îi dăruieşte cartea zburătoare regizorului rus, după ce se asigură că acesta înţelege româneşte.

Şi tot pentru exemplificarea artei secrete a actorului, Barba a prezentat un spectacol de 17 minute, Killing Time cu Julia Varley. O figură arhetipală pentru Odin Teatret – denumită Mr. Peanut, foarte înaltă, cu un craniu mic în loc de cap – „populează” mai multe personaje: un bărbat, o gospodină, o mireasă, o fetiţă aşezată într-un leagăn-sicriu. Moartea este un ucigaş de timp şi o purtăm în noi de cînd ne naştem.

După conferinţa la care au participat Nicola Savarese (coautorul cărţii), Vlad Russo (traducătorul) şi George Banu (moderatorul discuţiei), Eugenio Barba a acordat autografe. Privind la numele meu scris pe legitimaţie, Barba a constatat că mă cheamă ca pe soţia lui Charlie Chaplin, drept urmare a scris hotărît To Oona.

Pe fugă

Teatrul asiatic reprezintă o problemă pentru spectatorul occidental, care nu îi poate înţelege structura riguros exactă în absența codurilor pe care nu le cunoaşte, iar privirea europeană neexersată în dinamica lentă a acestui tip de show îl face să fie perceput ca monoton. King Lear în varianta lui Wu Hsing-kuo de la Contemporary Legend Theatre din Taiwan este un one-man-show în care Lear apare îmbrăcat în maiestatea funcției și a vîrstei sale: un costum baroc, încărcat cu însemnele și simbolurile regalității pe care îl dezbracă pentru a reveni la umanitate. Acompaniat de muzicieni tradiționali, cu părul şi barba lungi şi albe, actorul parcurge un traseu narativ în timpul căruia interpretează și alte personaje, dar din păcate, pentru spectatorul european, spectacolul rămîne exotic și neinteligibil în bogăția construcției sale, doar intuite.

Fug la pauză ca să văd Procesul după Kafka, făcut de Gernot Plass la TAG Theater, Austria. Și aici este vorba de un spectacol schematic: decorul e marcat minimalist (o masă, un toc de ușă etc), trecerile spațiale sau temporale se fac convențional, jocul este rapid, intenționat nenuanțat, urmărește firul gîndurilor. Practic, spectacolul se joacă în mintea Domnului K. Performanța actoricească este apreciabilă, convenția se susține, dar după o oră tot ce mai rămîne de admirat este modul în care actorii mențin ritmul și energia. Interesant este că actorul din rolul principal reușește să fie expresiv în ciuda unei paralizii a ochiului drept care îl face să semene cu Thom Yorke de la Radiohead (din cauza lipsei distribuției pe roluri din caietul-program, nu știu cum îl cheamă).

Vertijuri, vîrtejuri, Vertigo

Despre dansul companiei israeliene Vertigo – invitată cu regularitate la Sibiu, obicei care e musai să fie păstrat – e greu de spus ceva dincolo de exclamaţiile admirative. Două spectacole, Mana şi Null, ale căror înţelesuri coboară în filosofie şi religie, se construiesc, în esenţă, în jurul dualităţii masculin-feminin. Siluete masculine, negre, în fuste transparente şi cele feminine, în pantaloni albi de pînză, desenează geometrii exacte, taie aerul în zboruri precise, într-o vibraţie intensă, dar calmă, ca şi cum mişcarea s-ar sculpta singură în văzduh. E o poezie indescriptibilă în spectacolele celor de la Vertigo, în spatele căreia se ghiceşte o muncă dură şi un solid spirit de echipă, ambele posibile şi datorită modului aspru în care îşi duc existenţa membrii companiei, într-un chibuţ.

Din aceeaşi sferă a indescriptibilului este şi Exils, o poveste despre ciocnirea civilizaţiilor regizat de Fabrice Murgia la Teatrul Naţional din Bruxelles. Traseele existenţiale ale unor tineri europeni se intersectează cu cel al unui imigrant arab ilegal pe fundalul amplei mişcări antisistem care a cuprins lumea în 2011. Al patrulea perete există fizic în spectacol sub forma unui borangic care patinează imaginea şi serveşte deopotrivă ca ecran pentru proiecţii. Un spectacol de o poezie dureroasă.


 

Energii tinere

De cîţiva ani, FITS admiră generaţia tînără, obrazniciile artistice ale studenţilor şi mai ales, energia lor vitalizantă. Anul acesta, au fost invitaţi şi liceeni, cei din Atelierul de teatru, trupa botoşăneană condusă de Lenuş Moraru, cîştigătoarea marelui premiu la Festivalul Ideo Ideis de anul trecut cu Momo, adaptarea romanului lui Michael Ende. Nu a înduioşat atît povestea copilului care a recuperat timpul şi a redat oamenilor speranţa, nici performanţa artistică (semnificativă), ci sinceritatea dezarmantă cu care copiii au jucat, încrederea în teatru, o inocenţă a actului artistic neviciată de automatisme. Aceeaşi energie benefică, dar un pic mai matură a venit de la Incubator 13, companie formată în cadrul Programului de Practică Teatrală de la Teatrul 74 din Tg. Mureş. Spectacolul Pisica Verde  cu un text bine scris de Elise Wilk panoramează modul în care s-a produs o crimă prin intervievarea celor care au avut legătură cu ea (aşa numitul mockumentary =  documentar fictiv). În fapt, se produce radiografierea psihicului în adolescenţă cînd fragilitatea echilibrului emoţional poate genera cu uşurinţă tragedii.

Alt fel de emoţie a creat Bogdan Sărătean în Visul unei nopţi de vară cu studenţii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Spectacolul mută feeria shakespeariană într-un mitic românesc, cu iele şi un Păcală multiplicat (meşterii). Sexualitatea abundă cu naturaleţe, detaliile unui universul amoros-casnic sînt fie picante (bătaia fetelor), fie lirice (cuplurile se stabilizează într-un ritual în care fetele spală picioarele bărbaţilor – se reinstaurează astfel ordinea lucrurilor, deranjată prin fuga în pădure). Regizorul nu a avut nicio reţinere în a pune orice în soundtrack-ul exclusiv românesc (doină, rock, şlagăre!) şi a creat astfel un material complex pentru improvizaţie, comic şi erotic deopotrivă. În vis, iubirea se dezbracă de pudoare, autocenzura se sfărîmă, iar imaginaţia zămişleşte dulci eresuri. Spectacolul plin de bucurie al sibienilor e de văzut la sfîrşitul lunii iunie în Bucureşti, la UNATC.


Într-una din seri a plouat torențial. Am așteptat în holul hotelul ca ploaia să se oprească, să pot ajunge în clubul festivalului. Prin fața hotelului, membrii unei mici fanfare care concertase în parc s-au șters de ziduri și ferestre ca niște umbre, în costumele lor negre, ţinînd în braţe instrumentele din alamă aurie. Unul dintre ei își purta trombonul ca pe un copil imens și handicapat, lipit de trup. E trecut de miezul nopții, iar pe ușa hotelului, cu o umbrelă inutilă în mînă, intră ud, răcit și zîmbitor Yuri Kordonsky. A doua zi a ieșit soarele, nu pentru multă vreme. Nici nu ar fi avut cum. În spectacolul lui Kordonsky, Ultima zi a tinereții, programat în ultima zi de festival, plouă torențial.

Ediţia din 2012 a FITS este una de cotitură. Dincolo de reuşita valorică a selecţiei, se remarcă tendinţa alegerii performance-urilor din noile tendinţe tematice şi estetice. Identitatea artistică a FITS se apropie de actualitatea europeană. În acest context, ediţia din 2013 stîrneşte deja curizitatea. Singurul lucru pe care nu l-aş mai dori anul viitor este ploaia.

Foto: Zoltan Rab, Sebastian Marcovici, Cici Olsson

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.