Trăim în infinit. Și dacă ne-am limita?

Vlad ANDRIESCU
4 aprilie 2017
Trăim în infinit  Și dacă ne am limita? jpeg

Zilele trecute scrollam pe Facebook. Așa cum face toată lumea, derulam pagini după pagini de informații. Mi se puneau în fața ochilor statusuri de la prietenii mei, fotografii din vacanțe mai noi sau mai vechi, știri de la publicațiile pe care le urmăresc. Lucrurile merg iar și iar.

De cîte ori nu v-ați găsit în situația în care, după ce ați derulat vreme de cîteva minute pe Facebook, ați dat refresh la pagină? Sau să închideți tabul din browser, doar ca să vă găsiți în situația în care peste 2 minute să redeschideți Facebook. Infinitul informației de acolo îl face o Terra Nova mereu disponibilă pentru descoperiri, pentru informații noi. Afluxul de informații pe care-l primim e demn de un restaurant fast food. Sîntem generația refresh. Sîntem generația infinită. Și poate ar fi cazul, idealist vorbind, să facem o pauză.

Știți, dacă mă citiți pe playtech.ro, că am destule conflicte interioare legate de Facebook. E mediul în care am crescut, de altfel, care m-a făcut cunoscut și m-a viralizat de-a lungul timpului. E mediul de unde îmi iau mare parte din informații și care mă ajută să descopăr oameni noi despre care să scriu pe start-up.ro. Nu aș putea să trăiesc fără Facebook, aș dispărea în irelevanță. Acest lucru provoacă în mine un permanent conflict, pentru că ființa mea interioară și-ar dori extraordinar de mult să poată să închidă acel Facebook, să-l facă să dispară, să mă întorc la o anumită liniște. Să depun efort în a-mi suna prietenii și de a-i contacta. Dar cred că sînt, în continuare, idealist.

„Dacă am trăi pentru totdeauna, lipsa oricărui orizont de timp ne-ar distruge.”

Aș pierde, probabil, mare parte din glumele pe care le fac prietenii și colegii mei, nu aș auzi ultimele informații sau le-aș afla foarte tîrziu, aș pierde legătura cu mulți prieteni, oamenii nu m-ar mai ști. Aș muri în irelevanță, iar căutarea mea permanentă este acea să las ceva în urmă, oricît de mic, pentru că ideea că sînt doar praf de stele nu mă mulțumește. Dar infinitul doare. Apasă. Infinitul nu a fost creat pentru om, așa cum ne sînt dați doar cîțiva zeci de ani de viață. Pentru că dacă am trăi pentru totdeauna, lipsa oricărui orizont de timp ne-ar distruge.

Zilele trecute, așa cum scrollam, mă gîndeam cum ar fi un joc social de-a dreptul periculos. Cum ar fi să avem o cantitate limitată de News Feed pe care să o scrollăm, pe care să o accesăm în fiecare zi? Să zicem…cîteva mii de derulări? Cum vreți să o calculăm? În kilometri? În pixeli? Oricum ar fi, să jucăm împreună acest joc al imaginației, pentru că scriu aici ca să-mi provoc mie mintea și poate și pe a voastră. Poate fi un model freemium, în care să plătești pentru mai multe scroll-uri. Poate să alegi mai bine persoanele pe care le ai pe News Feed? Sau să fie un sistem de etichetare personală a postărilor importantă? Oricum ar fi, internetul ne-a dus în infinit. Informația e infinită. Scrollul este infinit. Iar asta apasă, pentru că nu ne mai putem opri.

Nu va mai fi nici o rețea socială ca Facebook, oricît de mult v-ați dori. Nu putem face un Facebook mai bun. Alternativele sînt generaționale, vezi Snapchat. Dar pentru noi, la vîrsta noastră de 25-35 de ani, să zicem, cu Facebook vom rămîne. Nu e mySpace, nu e hi5, e lumea în care trăim. Avem mai multe șanse să plecăm de pe Terra decît de pe Facebook.

Dar dacă am putea, pentru o zi, să-l facem finit? L-am face mai puțin dureros? Ne-am alege mai cu atenție click-urile? Am face din internet un loc în care să fim mai lenți, dar cu decizii mai bune?

Hai să ne gîndim la asta împreună, fără niciun scop, doar pentru plăcerea intelectuală. Eu știu că folosesc acest spațiu virtual ca să îmi imaginez toate nebuniile. Iată, un News Feed finit e nebunia pe care mi-aș dori-o. Să mă anunțe că mai am 100 de derulări pînă cînd mă vor bloca.

Vlad Andriescu este redactor-şef la start-up.ro.

Articol preluat de pe playtech.ro.

Foto: flickr

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.