Touch of Evil - Stigmatul răului

Bianca BĂNICĂ
10 decembrie 2014
Touch of Evil   Stigmatul răului jpeg

Joi, 11 decembrie, de la ora 19, în sala de cinema a UNATC are loc proiecţia filmului Touch of Evil, regizat de Orson Welles în 1958. Discuția cu publicul va fi moderată de Bianca Bănică și Alexandru Vizitiu. 

Considerat ultima capodoperă a filmului noir, „Touch Of Evil” este producția cu care Orson Welles a revenit la Hollywood dupa o absență de 10 ani. Vechea sa istorie conflictuală cu producătorii în ceea ce privește forma finală a creațiilor sale cinematografice a fost reluată, „Touch of Evil” trecînd și el prin mai multe etape de modificări. Forma din 1958, cînd a apărut prima dată pe ecrane, era ceea ce producătorii de la Universal International Pictures au decis ca fiind convenabil pentru a fi arătat, împiedicîndu-l pe Welles să ia parte la montajul final. Ceea ce trebuia să fie nimic mai mult decît un film comun de categoria B, era, de fapt, o producție care sfida canoanele cinematografice ale vremii. În urma descoperirii unui memoriu de 58 de pagini scris de către Orson Welles cu indicații asupra felului în care filmul ar trebui ajustat pentru a fi, totuși, salvat, a apărut o nouă versiune ( abia în 1998, la 13 ani după moartea lui Orson Welles), cea mai aproapiată de viziunea estetică a lui Welles, încercîndu-se să se păstreze acuratețea dimensiunii sonore și, implicit, valoarea de experiment pe care cineastul dorise să o exploreze. În ciuda reeditărilor, „Touch Of Evil” a rămas o importantă referință cinematografică nu numai pentru epoca filmului noir, ci și pentru prefigurarea apariției filmului lui Hitchcock, „Psycho”(1960), precum și pentru influența pe care a avut-o asupra reprezentanților Noului Val Francez, mai ales asupra lui Jean-Luc Godard și Francois Truffaut.

Scenariul pornește de la un roman pulp scris de Whit Masterson în 1956, numit „Badge of Evil”, acesta fiind și titlul inițial al filmului. Welles a adaptat și rescris scenariul, produsul final avînd în centrul acțiunii investigarea unei crime petrecute într-un orășel fictiv de la granița SUA cu Mexic: Los Robles. Pendularea de o parte și de alta a graniței care devine iluzorie este un important element analizat de Welles în demersul său cinematografic, acesta jonglînd cu identitatea personajelor și cu persona actorilor. Astfel, regăsim în „A Touch Of Evil” o bandă periculoasă de mexicani care de fapt sînt italieni la origini și care trăiesc de partea americană a graniței. Vargas, autoritate a poliției anti-drog mexicane este recent căsătorit cu o blondă americancă și este jucat de Charlton Heston, star american, nevorbitor de limba spaniolă. Marlene Dietrich, născută în Germania, dar consacrată în America, interpretează un soi de personaj raisonneur, matroana unui bordel din partea mexicană a graniței. Îndoielile asupra moralității personajelor dublează metafora identitară, filmul analizînd decadența emoțională umană, dar și pe cea politică.

Scena care deschide „Touch Of Evil” a devenit emblematică prin estetica impresionantă și prin compunerea straturilor sonore care reușesc, în 3 minute și 30 de secunde, să prefigureze așteptările asupra acțiunii, să descrie spațiul și comunitatea și să inoveze printr-un tracking shot admirabil. Welles a decis să experimenteze considerabil, aproape toate sunetele filmului fiind diegetice, cuprinzînd multe fragmente de muzică (auzite de personaje la radio, dintr-un bar, la un casetofon, la un pick-up) compuse de Henri Mancini. Toate vocile personajelor sînt înregistrate în post-producție. Cadrele lungi în care personajele sînt dispuse stratificat în spațiu, purtînd mai multe conversații în același timp, folosesc suprapuneri de dialog și alte elemente sonore, încercînd să combată ideea conform căreia spectatorul de film nu poate urmări decît linia sonoră a unei singure conversații deodată. Nu realismul este cel căutat întotdeauna prin sunet, întrucît sugestia distanței sau a apropierii nu este redată de volumul muzicii care se poate calibra fără vreun motiv plauzibil diegetic pentru a face auzite cuvintele unui personaj. De asemenea, Welles utilizează sunetul pentru a fixa indicii sau momente cheie ale acțiunii în mintea spectatorului, în manieră subconștientă.

Atît din punct de vedere dramatic, cît și stilistic, „Touch Of Evil” continuă să influențeze direct și indirect cinematografia contemporană, fiind citat sau reinterpretat în majoritatea producțiilor care analizează corupția sau conceptul de graniță, fie ea reală sau metaforică. Totodată, filmul a fost și poate încă fi considerat o dovadă a valabilității teoriei auteuriste, demonstrînd incapacitatea studiourilor de a înțelege viziunea inovatoare a unui regizor, construcția stilului său sau impactul pe care acesta îl poate avea asupra evoluției limbajului audiovizual  și asupra unor generații întregi de cineaști.  

The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.