The Don Juans, de Jíri Menzel. Sau ce lasă în urmă seducătorul

Mihnea MĂRUŢĂ
14 mai 2014
The Don Juans, de Jíri Menzel  Sau ce lasă în urmă seducătorul jpeg

Cînd eram copil şi apoi adolescent, ascultam muzică la pick-up. Nu aveam casetofon, nici magnetofon, iar walk-man - aparat portabil de mărimea unei casete audio, precursorul iPod-ului - vedeam, eventual, în filme. Şi, pentru că discurile de vinil cu muzică pop-rock occidentală erau marfă rară şi scumpă (chiar şi copiile produse în Rusia ori în Bulgaria, care circulau în anii '80), tot Electrecordul era baza. Aşa că în boxele de pe dulap ajungeau tot felul de producţii ale singurei case de discuri autohtone, de la folclor redescoperit (ce ritm şi ce vînă avea trupa lui Gheorghe Zamfir din anii '70!), trecînd prin rock românesc (Iris, Compact, Sfinx, Celelalte cuvinte), pînă la simfoniile clasicilor şi - aici voiam să ajung - operă.

Operele se vindeau în cutii speciale, conţinînd 3-4-5 discuri, şi erau o mîndrie la casa omului. Se colecţionau la fel ca albumele de artă ori ca statuetele chinezeşti, iar amatorii aflau imediat ce apărea vreo noutate. Favorita mea era "Bărbierul din Sevilla", cîntată în italiană, cu Nicolae Herlea în rolul lui Figaro şi Virginia Zeani în rolul Rosinei, pe care ajunsesem să o ştiu pe de rost, cap-coadă. Îmi mai plăceau pasaje din "Traviata", "Rigoletto" şi "Carmen", pe care însă le puteam asculta şi separat, pe discul - de mare succes în acei ani, probabil unul dintre "hit"-urile Electrecord - "Arii celebre din opere".

"Scrie-i cuiva care n-a fost niciodată la operă", m-a îndemnat nevastă-mea cînd i-am spus că urmează să fac o cronică la "Donjuanii" lui Jíri Menzel. Îi povestisem că filmul faimosului ceh e un elogiu adus operei, o nostalgie resemnată pentru această artă din ce în ce mai singuratică şi mai "nişată", cum se zice în noua lume a marketingului victorios.

Cum aş putea convinge un copil sau un adolescent să stea ore întregi pe spate, în pat, ascultînd "piese" care n-au de-a face cu lumea în care trăieşte? Ce l-ar mai atrage pe el într-o istorioară apusă, lipsită de orice magie sau element SF? Şi de ce să participe live la un spectacol în care o femeie bolnavă plînge că nu mai e iubită, un bărbat slab omoară din gelozie sau un tată mai are puterea să interpreteze o arie întreagă după ce a fost înjunghiat? Ce valoare mai au performanţele vocale ale unei primadone sau ale unui tenor? Mai contează dacă unul transmite emoţie şi altul nu, te mai ajută la ceva să faci deosebirea dintre o notă luată cu tandreţe şi o tehnică lipsită de fineţe?

Ei bine, Menzel reuşeşte să răspundă acestor întrebări şi li se adresează tocmai celor care n-au fost niciodată la operă. Ţi-i arată, atît pe scenă, dar mai ales în cotidian, pe aceşti oameni care "se îmbracă în costume ridicole, cîntă în loc să vorbească normal şi spun o poveste complet neplauzibilă", şi care, cu toate astea, ajung să-şi dedice toată viaţa acestei ciudăţenii pompoase. Şi ţi-i arată repetînd şi montînd "Don Giovanni" de Mozart, poate cea mai controversată lucrare a genului, în special datorită surprinzătoarei intervenţii supranaturale din final.

Menzel a ales "Destrăbălatul pedepsit" - denumirea originală a lui "Don Giovanni" - poate pentru că această operă s-a jucat prima dată în capitala de azi a Cehiei. Sau poate pentru că ţinea la tema donjuanismului şi a efectelor sale concrete, despre care marea literatură, fascinată de cuceritori, vorbeşte mult mai rar.

Sau poate din ambele motive. Poate de aceea şi-a imaginat-o pe Markétka, o profesoară de muzică nonconformistă, care a învăţat să se bucure de viaţă şi să nu mai regrete că singurul bărbat pe care l-a iubit, un dublu Don Juan, bas de profesie şi seducător de meserie, a plecat şi a lăsat-o însărcinată cînd avea 19 ani.

Poate de aceea l-a creat pe Vítek, directorul de operă care trăieşte de mic printre cîntăreţi şi alături de tehnicienii din spatele cortinei, care nu se pricepe decît la asta şi care este, el însuşi, un Don Juan. Îi plac sopranele şi numai sopranele, iar ele, pentru că îşi doresc să fie distribuite în roluri cît mai bune, trec, cîntînd pe rînd, prin patul lui.

Ce se întîmplă în urma lui Don Juan în viaţa unei femei? Ce rămîne după el? O dragoste irepetabilă, singurătate, poate un copil. De obicei, iertare înţeleaptă. Ce se întîmplă în urma unei femei în viaţa lui Don Juan? Un chip estompat, un cîntec, poate o scurtă îndrăgostire. De obicei, o mîndră confirmare. Don Juan o sfîrşeşte rău numai la operă, îi spune Markétka lui Vítek.

Mihnea Măruţă este jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor Cotidianul şi Adevărul.

Filmul Don Juanii a fost programat sîmbătă, 10 mai 2014, la ora 20:30, la cinema Studio, în cadrul Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC.

Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului se desfășoară în București (9 - 15 mai) și Tîrgu-Mureș (16 - 18 mai)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.