Teatrul cruzimii ca artă culinară

23 ianuarie 2012
Teatrul cruzimii ca artă culinară jpeg

Răcituri de curcan, ciorbă de potroace, pîrjoale, ouă umplute, sarmale fierte în vin, cîrnăciori cu mămăliguță, jumări fierte în lapte, murături, plachie, ciulama de miel, tochitură, salată boeuf, alivenci, pască, papanași, colivă, vin de Cotnari și țuică de la Marcel Iureș. O demență culinară definește al doilea episod din seria poveștilor românești începută de regizorul Alexandru Dabija la Teatrul Act cu Absolut!. După cosmogonia populară a lui Ivan Turbincă, Capra cu trei iezi oferă prilejul unui „studiu gastronomic” (conform regizorului) în care, mai mult decît prezența fizică a mîncării, abundentă și aromată, ceea ce dă de furcă papilelor gustative ale spectatorului este știința vorbirii despre gătit (delicioasă manipulare!) care amintește de retorica pofticioasă din emisiunile lui Radu Anton Roman. 

Dabija imaginează parastasul iezilor ca punct final într-un plan de răzbunare diabolic în care mîncarea este arma crimei. Mîncatul pare a fi o trăsătură definitorie a poporului român, care găsește mereu un pretext pentru îmbuibare. La mîncare ne repezim la sărbători, în mîncare ne afundăm la tristețe. Bucuria și ura se hrănesc cu „atrocități” culinare. Nu există viață fără sarmale și moarte fără pîrjoale. Moartea e tristă pentru că mortul nu mai poate mînca, așa că Mama-Capră învîrte oale și tigăi și pregătește un festin moldovenesc autentic, spre bucuria iezilor uciși ale căror fantome bîntuie pe lîngă masă cu vădite curiozități culinare. Moartea se umanizează prin mîncare, e mai puțin înspăimîntatoare și, iertați gramatica forțată, definitivă. Cînd îți pasă încă dacă sarmalele fierb în vin sau în borș înseamnă că n-ai murit de tot.

Spectacolul e străbătut de o poetică gastronomico-erotică contaminantă. Se vorbește despre mîncare cu senzualitate, pofta are rafinamentul cunoscătorului, nu este pur pangruelică. Lupul (ca și iezii) este un gurmand. Consumă mult și cu nesaț, știe ce băutură stă bine lîngă un anume fel de mîncare, simte mirodeniile, savurează aromele și înghite cu vădită încîntare. Este o paradă de artă culinară românească (noul trend: întoarcerea la bucătăria tradițională) adresată văzului, auzului și mirosului. Designul colivei (despre care orice gospodină poate spune că e foarte important) conține o cruce din nucă de cocos, sarmalele miros indescriptibil, iar plescăiturile de plăcere ale Lupului se aud în background tot spectacolul alături de sfîrîitul tigăii cu cîrnați. Spectatorului nu-i rămîne decît să-i plouă-n gură.

Mîncarea este însă sabia răzbunării. Lupul este un bon viveur, vulnerabil în fața unei capcane culinare. Capra îl îndoapă cu tocături și grăsimi, o adevărată apocalipsă gastronomică pentru colecist. Normal că îl lovește apoplexia și sucombă pe masă. De altfel, masa are dublu rol: suport pentru mîncare și pentru mort. La ea mănînci, pe ea mori. Una decurge din alta. Mîncăm ca să trăim pînă murim. Răzbunarea este orchestrată de Capră cu subtilă ferocitate. Să fii ucis de propria plăcere reprezintă întruchiparea unei morale divine, dar punerea în practică a crimei presupune o cruzime fără margini. Strategia amintește un pic de filmul lui Peter Greenaway Bucătarul, hoțul, soția lui și amantul ei.

Capra (Emilia Dobrin) este o prezență discretă, ușor misterioasă, fals binevoitoare, cu momente de reținută tandrețe maternă, dar care poate deveni într-o clipă necruțătoare. Iezii au personalități diferite. Cel mare (Constantin Drăgănescu) este împovărat de vină și prin urmare, furios (supărat pe viață deși e mort). Mijlociul (Florin Dobrovici) este bonom și pofticios. Cel mic, supraviețuitorul (Mihai Calotă) este îndîrjit în răzbunare și alintat. Spre deliciul publicului, iezii poartă numele actorilor, folosite în variantele diminutivale. Lupul (Andi Vasluianu) trăiește o continuă extremă a plăcerilor. Mănîncă bine, bea mult, e afemeiat și ucide fără scrupule pentru satisfacerea propriilor pofte. Se încadrează astfel în profilul ucigașului în serie. Aparent, Lupul e un tip de lume și cum Dabija gîndește spectacolul postfactum (după asasinat), asta e fața pe o vedem, de pofticios la mîncare și femei deopotrivă. Din cînd în cînd, pe chipul ucigașului apar tușe sinistre.

Desigur, spectacolul are un hit. "Trei iezi cucuieți" se aude în diverse variante: cîntec de leagăn, de petrecere sau de amenințare ori excelenta doina de jale cîntată de Capră.

Capra cu trei iezi identifică un tipar mioritic: mîncatul, la bine și la rău, pînă cînd moartea ne va înghiți. Cei rămași în urma noastră vor mînca pentru asta.

Să fie primit!


Teatrul Act
Capra cu trei iezi
După Ion Creangă
Cu: Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici, Mihai Calotă
Regia: Alexandru Dabija
Foto: Alexandru Iureș

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.
 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar
Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
Ultimul soldat din Garda Regelui Mihai, la 100 de ani: „La Peleș împușcam, nu întrebam de parolă” FOTO
Veteranul de război maior (rtr.) Moisă Irod a împlinit miercuri, 30 noiembrie, 100 de ani. A fost aniversat cu fast și onoruri militare, în avans, de oficialii Armatei Române.
horoscop jpg
Horoscopul zilei: 1 decembrie. Vești importante pentru nativii din trei zodii
Horoscopul zilnic pentru joi, 1 decembrie, este realizat de astrologul Click, Lorina, ți vine cu predicții clare pentru nativii tuturor semnelor zodiacale.

HIstoria.ro

image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ