Teatru - dagherotip

6 ianuarie 2011
Teatru   dagherotip   jpeg

Hamlet, gras, cu coroana strîmbă, îngenuncheat în noroiul de pe mormîntul lui Hamlet_tatăl_cel_ucis, linge tăişul sabiei. În fundal duduie Rockets Fall On Rocket Falls a celor de la Godspeed You Black Emperor. Ochii diformului Hamlet au o privire hăituită, dar încet, încet devin ameninţători. Prinţul danez e scos din minţi de murdăria umană, iar nebunia lui scoate din ţîţîni omenirea însăşi. Efect de bumerang: impulsul distrugător are rezultat distructiv asupra sursei. Această scenă din spectacolul de la Schaubühne Berlin, în regia lui Thomas Ostermeier, a fost pentru mine best of în teatru în 2010. 

Afrimismele rămîn puncte esenţiale pe harta teatrală. Creator de atmosferă halucinantă, cu tente kinky, alienante sau erotice, Radu Afrim a oferit anul trecut două nebunii majore. Cîtă speranţă de la Odeon este o feerie onirico-absurdă despre nevoia nesfîrşită de tandreţe brodată dureros în însăşi fiinţa umană. Trecerea de pietoni pe care Domolul şi Visătorul îşi cară reciproc în spate fiinţa ţesută din vise duce direct în mintea Afrimului, acolo unde zboară pinguinii, iar peştii din Arizona Dream înoată printre nori. În Avalanşa la TNB, atmosfera îngheaţă la propriu cu ajutorul scenografiei translucide a Iulianei Vîlsan. Copaci singuratici reflectaţi scheletic pe fereastră, peşti muţi prizonieri în acvariu şi cupluri ale căror sentimente se sufocă în tăcere. Afrimul coregrafiază hipnotic un univers care se diluează lent sub perspectiva (i)reală a unui dezastru.

Cu spectacolul lui David Schwartz pe textul Mihaelei Michailov, Capete înfierbîntate, memoria colectivă şi-a mai dezmorţit un mădular. Mineriada din 13-15 iunie 1990, cu morţii, răniţii şi (ne)vinovaţii ei a fost iarăşi motiv de dezbatere, nu doar de „duioasă” aducere aminte. Remarcabilă a fost interpretarea lui Alexandru Potocean într-o serie de personaje reale implicate în „plantarea florilor” în Piaţa Universităţii. Aparent actor de forţă, Potocean are fineţuri interpretative rafinate ca bucătăria franţuzească. Personajele sînt create cu maximă economie de mijloace, identificate după ticuri, amprentă vocală, detalii de mimică  sau poziţia pe scaun. Impresionabil a fost şi Andrei Şerban, actorul, nu regizorul, în Ich Clown de Vera Ion şi Sorin Poamă, în rolul unui ţigan moldovean a cărui identitate intenţionat ascunsă se reliefează involuntar în accentul moale şi vag gipsy care apasă pe ticul său verbal „frăţioare”, apelativ insiduos tandru cu care îşi gratulează toţi prietenii (adică unu şi jumătate) într-o încercare de substituire a familiei reale şi degenerate.

Mi s-a înfipt în creier raza de laser care sfredelea tîmpla fetei din Hey, Girl! de Romeo Castellucci, într-o secţionare chirurgicală a psihicului de afect. Fata cu trup pur iese din placenta copilăriei, înflorind în feminitate, adică în frumuseţe, dar şi în depresie. În Trilogia stereoscopică a lui Billy Cowie, o altă femeie tînără şi goală, agăţată de tavan, îşi aşteaptă senzuală iubitul. În răsucirile ei leneşe se ghicesc viitoare mîngîieri erotice.

Imagini din anul teatral 2010 mi se rotesc în minte ca fotogramele într-un dagherotip. Aproape nimic însă deplin, întreg, rotund. Poate anul ăsta...

Oana Stoica e jurnalist și critic de teatru.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.