Superscrieri 2.0: Un trecut recent

Barbu MATEESCU
6 decembrie 2018
Superscrieri 2 0: Un trecut recent jpeg

La fel ca Superscrieri: Drumul generației noastre, volumul Superscrieri 2.0, publicat de Black Button Books, reunește în paginile sale 23 de materiale cîștigătoare ale celor mai importante premii Superscrieri între 2015 și 2017. O radiografie nonficțională a tensiunilor care au traversat societatea românească recent, atent documentate de 30 de jurnalişti care investighează sistemul medical, cel judiciar, corupția la nivel înalt. Textul de mai jos reprezintă prefața cărții.

Superscrierile care urmează te vor emoționa chiar dacă nu-ți mai permiți emoții. Vei păși în lumi noi, insolite. Ce se întîmplă după acel colț al blocului dincolo de care nu te-ai uitat niciodată? Ce gîndesc acum cei ale căror gînduri nu interesau în copilărie pe nimeni? La ce zboară mintea politicianului după ce se sting reflectoarele talk show-ului? Ce emoții și cuvinte țîșnesc dincolo de ușile spitalului pe lîngă care treci zilnic cu autobuzul? Cum arată lumea din spatele acronimelor prezente în viața ta? Unele din răspunsuri te vor chirci de furie. În cazul cîtorva superscrieri, mintea ți se va rostogoli fascinată, ca la un scenariu de film captivant. Vei zîmbi. Vei strînge din pumni. Îți vei mușca buza de sus, te vei pomeni rostind aceeași frază ca și persoana intervievată, vei începe să înjuri sau să rîzi în hohote, vei închide ochii din loc în loc, dar vei continua să citești. Nu știu – și n-are nimeni cum să știe – care superscriere îți va mîngîia sufletul în care fel. Nu reacționăm toți identic, dar vei trece prin tot caleidoscopul emoțiilor.

Și nu numai prin cel al emoțiilor. Vei corela cu experiențele tale sau ale altora, vei raționaliza, vei identifica mecanisme și valori. De multe ori vei da din cap a pagubă. Sau a confirmare. Din loc în loc te vei minuna. Sau vei trăi un șoc.

Pasul din paragraful de mai sus este cel care mă interesează. Sînt sociolog și, prin natura meseriei, privesc spre sisteme. Iar bătaia de tobe din spatele aproape fiecărui cuvînt de superscriere este disfuncționalitatea instituțiilor. Reguli nesimțite. Uși care se închid în fața celor care se îndreaptă spre ele. Folosiri incorecte ale funcțiilor înalte, pentru avantaje proprii sau ale rudelor apropiate. Oameni care nu-și fac meseria și care trec nepăsători pe lîngă cei care au nevoie de ei. „Hai că merge și așa”. Toxicitate morală. Lene. Bani aruncați degeaba, într-o risipă fără seamăn, timp risipit în camere întunecate, prost oxigenate și luminate, într-o eternă coadă la ghișeu. Site-uri scumpe dar disfuncționale, birouri închise de la ora 11 încolo, declarații online depuse în urne, instrucțiuni neclare sau contradictorii, reguli a căror respectare e ineficientă sau o dovadă autentică de prostie. Cum am ajuns aici?

Hai să observăm întîi că nu toate formele de trai sau simțire colectivă în România sînt disfuncționale. Cele bazate pe autoritate formală, însă, se surpă. Originea lor a fost o altoire oarecum recentă și nu și-au revenit niciodată de la începutul lor firav. Acum 200 de ani, toate persoanele de etnie română care știau să scrie și să citească ar fi încăput într-un hipermarket mai modest. Un mediu rural infinit mai sărac decît cel de acum predomina. Fluxurile de cunoaștere și conectare la Occident abia existau. Statul și toate instituțiile sale au fost construite treptat, an după an, de un grup mic de vizionari care și centrau, și dădeau cu capul. Mult menționatul Eminescu făcea analiză politică à la CTP, scria poezii, producea pe bandă rulantă articole despre evoluțiile din Europa de Vest, ținea conferințe publice, era inspector școlar și în același timp menținea o viață socială mai bogată decît ai crede[1]. Pentru acel secol, era foarte, foarte mult. Acea mînă de oameni a încercat să creeze un stat acolo unde, pe criteriile vremurilor lor, exista deja o națiune. Succesul lor a fost relativ. Dacă era unul autentic, azi nu înțelegeam niciunul din noi ce ar fi așa amuzant sau relevant pentru prezent în producția literară a lui Caragiale.

Nici acum 100 de ani nu eram foarte avansați. După Marea Unire, abia o cincime din populația țării locuia la oraș[2]. A deține o funcție la stat sau într-o administrație locală era ceva prestigios, rezervat elitelor. Administrația pre-1918 din Ardeal, fiind formată din etnici maghiari, migrase rapid spre Budapesta.

Relația atroce dintre oamenii care lucrează în instituții de fel și chip și, pe de altă parte, cei pe care ar trebui să-i deservească a fost cimentată de comunism. Dictatura lui Ceaușescu, în special, a definit respectul pentru reguli absurde („cum să mă opun, păi atunci m-aș pune rău cu conducerea!”). Sistemul de învățămînt a încercat, pe cît se poate, să aplatizeze creiere și să producă minți pătrate. Instituțiile statale planificau, dominau, distrugeau, elaborau, dictau. Un stat care se temea înfiorător de mult de cetățenii săi era în tot și toate.

Perioada de după 1990 a pus o oglindă în fața majorității instituțiilor din România. Sufocați de factorul politic, constant demoralizați și plictisiți, niciodată plătiți la fel de bine pe cît ar dori și rareori doritori să ajute cetățenii, birocrații din România s-au pomenit în urma unor componente ale societății care s-au racordat mai rapid la vest. Cuvîntul „reformă” s-a decredibilizat prin tocire. „Reforma învățămîntului”, de exemplu, s-a făcut de zeci de ori, niciodată în direcții vitale și întotdeauna incomplet. Angajații puțini și inimoși înoată zilnic prin valuri de foi A4, adică reglementări interne stufoase și cadre legislative de dimensiuni enciclopedice. Deseori, oamenii aflați în poziția să ajute cetățenii în nevoie de ajutor fac acest lucru încălcînd norme, reguli sau principii nescrise.

Superscrierile aparțin unui trecut recent. Unii pixeli ai imaginii ne sînt familiari. În continuare bunăvoința, bun-simțul și respectul sînt resimțite drept surprinzătoare de către cei care se așază în fața unui ghișeu sau sînt săltați pe o targă. Corupția, lipsa de imaginație și gîndire reactivă (și deci nu proactivă) ocupă locuri de întîietate în spațiul instituțional românesc. Nu există standarde de calitate și nu există mijloace de a-ți exprima în mod civilizat nemulțumirea. Din cînd în cînd nația erupe – printr-un vot dramatic sau proteste de fel și chip.

În alte privințe, însă, lucrurile sînt în schimbare, iar superscrierile pe care le vei citi surprind bobocii shift-ului. Instituțiile naționale, subfinanțate și incompetente, au devenit subiect de amuzament profund, împletit uneori cu o furie fără precedent. Localul prevalează în dauna centrului. Mediul privat decide în mod răspicat din ce în ce mai mult din viața cetățenilor. Spiritul civic e la cel mai înalt nivel de după 1989, indiferent dacă ne uităm la aspectele formale sau informale. Vidul de putere pe care îl lasă instituțiile, pe măsură ce se retrag, este umplut de o serie de actori sociali. Discuția pentru resurse se complică; devine mai sofisticată ca oricînd.

Sîntem unici? Probabil că da. La vest de noi, în majoritatea cazurilor, instituțiile au altă logică. În România, în cît timp ți-ar lua să vezi trei sezoane de serial TV am încercat să sintetizăm sute de ani de urbanitate, Renașterea, Luther, revoluția industrială și statul modern. La est de noi, disfuncționalitățile sînt normale, slăbiciunile instituțiilor sînt banale, statul e absent, familia și ginta domină. Practic, în alte locuri fie instituțiile funcționează, fie oamenii nu se plîng. România e plasată pe graniță din acest punct de vedere, cu picioarele în băltoacă dar privind spre castele. Aspirațiile unei părți din ce în ce mai mari din societatea românească sînt înalte; nu ne mulțumim cu puțin. De aici o sursă de tensiune a superscrierilor, unghiile înfipte în carne frază după frază. Prin comparație (și doar prin comparație), pe harta lumii la stînga și la dreapta de noi e liniște.

Funcționarea greșită a organismelor înzestrate cu autoritate oficială nu ne afectează pe toți în mod egal. Cu bani frumoși îți poți imagina o viață para-statală, în care țopăi din Uber în spital privat și apoi la mall, întorcîndu-te acasă în timp pentru receptarea unui colet și apoi Netflix. Visul este evident o iluzie – te poți prăbuși în apartamentul tău nou dintr-un bloc construit cu șpăgi, te poți zgudui într-o garnitură de metrou sărită de pe șine sau sufoca într-un club în flăcări. Cei în nevoie mare de ajutor sînt însă aruncați fără dubii de pe podul societății, secundă după secundă. A te naște în rural, a avea un handicap fizic (de la momentul nașterii au ba), a aparține unei minorități vulnerabile și atîtea și atîtea situații similare sînt pedepse nedrepte și garanții ale calvarului. Dimensiunea europeană a solidarității n-a prins rădăcini încă la noi. Instituțiile o caricaturizează și, din nefericire, o decredibilizează.

Sînt curios vizavi de cum vor arăta superscrierile din 2021 sau 2028. Vor mai fi trecut cîțiva ani de la cel mai important eveniment din istoria națiunii, și anume integrarea în Uniunea Europeană. Schimbări se vor fi sedimentat, iar așteptările cetățenilor vor crește. Instituții de fel și chip vor da teste majore, la care e foarte probabil să dea răspunsurile greșite. Teme fertile vor rămîne inegalitățile, dezechilibrele, eroii, lupta, dinții scrîșniți, vreau-o-țară-ca-afară. Vor prinde avînt articolele despre discriminare, învățămînt, falia rural-urban și, sper, problemele vîrstnicilor. Ca societate, poate că vom fi mai calmi, mai interiorizați, mai retrași, mai concentrați asupra relațiilor cu cei apropiați. Sau, dimpotrivă, vom bate la uși cu și mai multă frenezie, vom colecta fonduri și vom construi programe de acțiune concretă, vom visa cu ochii deschiși la mai bine, vom lupta pentru construirea unei societăți în care să fie (și mai) plăcut să trăiești, one thought at a time. Ambele drumuri sînt deschise.

Barbu Mateescu este sociolog şi scrie pe sociollogica.blogspot.ro.

[1]     https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/cum-era-cu-adevarat-mihai-eminescu-secretele-geniului-sindromul-bipolar-mania-depresia-si-vocea-care-cucerea

[2]     Enciclopedia României, 1938, volumul 1, p. 136.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

soldati usi in timp ce se predau in Herson FOTO The Sun jpg
Imagini cu soldați ruși care se predau în Ucraina, cu steagul alb fluturând pe blindat
Imagini cu soldați ruși care se predau în Herson, având un steag alb înfășurat pe turela blindatului BMP-2, au fost publicate de Forțele Armate ale Ucrainei. Încolțiți de contraofensiva ucraineană, rușii aleg să capituleze.
priveghi adevarul png
Jaf la priveghi, în Neamț. Victima este un bătrân care a rămas fără economiile în lei şi euro
Un jaf comis în timpul unui priveghi a fost rezolvat în timp record de poliţişti, autorul fiind identificat și prins. Victima, un bătrân din Neamţ, a rămas fără o mică avere în lei şi euro
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu, încântat de discursul de la Cluj al șefului SRI
Fostul președinte PNL Crin Antonescu, s-a declarat încântat de discursul de la Cluj al șefului SRI, Eduard Hellvig.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.