Strad Style cu violonistul Răzvan Stoica

30 decembrie 2016
Strad Style cu violonistul Răzvan Stoica jpeg

Un film documentar despre geneza unei viori, un album cu lucrări solo de mare virtuozitate și un violonist român de 30 ani cu o frumoasă carieră internațională, plus o lansare programată în 12 ianuarie 2017 cu ocazia unui concert de Anul Nou de la Sala Radio: ingrediente pentru un succes.

În vîrstă de 30 ani, Răzvan Stoica este unul dintre violoniștii cu care România se poate mîndri: a studiat la București și la Amsterdam, unde s-a stabilit de mai bine de 10 ani, susține concerte pe importante scene de pe mapamond, și-a format și propriul ansamblu, Kamerata Stradivarius, cîntă pe un vioară Stradivarius obținută în urma unui concurs la care a avut nu mai puțin de ...200 de contracandidați. Nu în ultimul rînd, Răzvan Stoica este cîștigătorul concursului New Talent de la Bratislava din 2013, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, unde a fost propus și susținut de Radio România Muzical. Este singurul român care a obținut acest premiu în istoria de 40 ani a acestei competiții inițiate sub îndrumarea lui Yehudi Menuhin (din păcate, va rămîne și unicul român care deține acest premiu, pentru că acest concurs și-a încetat existența începînd cu 2016).

Răzvan Stoica este un violonist spectaculos; are o deosebită ușurință în lucrările de mare virtuozitate pe care alții nici nu îndrăznesc să le abordeze și o muzicalitate vie, vibrantă.

Și mai nou, Răzvan Stoica este protagonistul unui film documentar, Strad Style, care va avea premiera în Statele Unite ale Americii în ianuarie 2017, la festivalul Slamdance. Documentarul face referire la crearea unei viori, de la alegerea lemnului pentru noul instrument la momentul cînd vioara cea nouă ajunge în mîinile violonistului care o va duce pe scenă.

Iar povestea din spatele documentarului pare și ea desprinsă din filme: Răzvan Stoica a primit invitația de a filma prin email, după ce regizorul, Stefan Avalos, i-a scris, impresionat de cîteva dintre înregistrările pe care Răzvan le are postate pe youtube. Și cum Răzvan nu putea duce în America vioara sa Stradivarius, i-a fost confecționată de către un foarte talentat lutier o vioară. Răzvan a cerut ca noua vioară să fie o copie a viorii pe care cînta însuși Paganini, o vioară Guarneri del Gesu, Il Cannone; singurul lucru pe care a trebuit să-l facă a fost să cînte pe noua vioară imediat ce aceasta a fost terminată și i-a fost trimisă. Iar acest lucru s-a întîmplat chiar înainte cu o zi de un concert pe care trebuia să-l susțină la Utrecht; sigur, a fost o situație dificilă să cînte fără prea multe repetiții pe un instrument complet necunoscut, însă experiența a fost una fericită. Toate aceste detalii se găsesc în documentarul Strad Style care va ajunge și la festivalurile europene de film.

Iar piesele înregistrate de Răzvan Stoica pentru coloana sonoră a documentarului Strad Style pot ascultate acum pe un disc, intitulat tot Strad Style, editat de Universal Music România, a cărui lansare în România este programată pentru 12 ianuarie 2017: este data cînd Răzvan Stoica susține la Sala Radio un concert de Anul Nou, „Anul Nou în stil Stradivarius”, în compania surorii și partenerei sale de scenă, pianista Andreea Stoica.

Albumul Strad Style înseamnă şase piese pentru vioară solo, dintre cele mai dificile care s-au scris vreodată pentru acest instrument, adevărate capcane pentru interpret. Sînt trei lucrări de Nicolo Paganini, acele lucrări care interpretate de Paganini i-au adus acestuia faima de artist vîndut diavolului (un om normal n-ar fi putut interpreta așa ceva, considerau contemporanii lui Paganini): Variațiunile pe tema God save the King, Variațiunile pe tema Nel cor piu non mi sento și Duo Merville. Alături de acestea, Tempo di Ciaccona din Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, „Sonata nr. 3” de Eugene Ysaye, dedicată lui George Enescu și „Paganiniana” de Nathan Milstein pe teme de Paganini.

Strad Style este al cincilea album care apare sub semnătura lui Răzvan Stoica și al doilea apărut la Universal Music România: cred că este și cel mai reușit dintre toate. Sigur, repertoriul este extrem de spectaculos și, de fapt, foarte rar înregistrat (dintre violoniștii contemporani, doar Leonidas Kavakos a imprimat pentru un disc recent Variațiunile lui Paganini). Dar mai mult decît atît, interpretarea este limpede, strălucitoare, intenția muzicală plutește deasupra dificultăților tehnice extrem de evidente: Răzvan Stoica face muzică, nu echilibristică printre note.

Strad Style este deci o experiență care nu trebuie ratată; albumul poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical luni, 2 ianuarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 8 ianuarie, de la ora 13.05 sau oricînd pe site-ul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2017

Odată cu data lansării oficiale de la Sala Radio (12 ianuarie 2017), cînd Răzvan Stoica are programată și o sesiune de autografe, albumul va fi disponibil în magazinele de specialitate și pe site-ul www.emag.ro.

Cristina Comandaşu este critic muzical.

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Vine gerul: Cât scad temperaturile și unde continuă să facă viscolul prăpăd. Când scăpăm de frigul cumplit
Vreme deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, anunță meteorologii în următoarele zile în România. Ninsorile nu se opresc prea curând.
image
Lupul dacic, steagul de luptă dispărut din Dacia. Controversele celui mai enigmatic simbol al anticilor
Lupul dacic, cel mai enigmatic simbol atribuit dacilor, a fost ilustrat pe Columna lui Traian, însă rămășițe ale sale nu au fost descoperite pe teritoriul României.
image
Pe urmele fostei soții a lui Putin: ce s-a ales de proprietățile sale de lux din Europa FOTO
După destrămarea mariajului de 30 de ani cu președintele rus Vladimir Putin, Liudmila Oceretnaia și actualul său soț au acumulat proprietăți de lux în Europa care valorează milioane de dolari.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.