Still life ┼či lifestyle

Sorin GHERGUȚ
13 mai 2014
Still life ┼či lifestyle jpeg

Deconcertarea pl─âcut─â iscat─â de finalul deschis al lui Soldate Jeanette, primul lungmetraj al austriacului Daniel Hoesl (n. 1982) se combin─â cu uimirea, atunci c├«nd afli c─â ai v─âzut o produc┼úie low-budget filmat─â f─âr─â un scenariu prealabil. Castingul nu a avut drept criteriu potrivirea cu rolurile, ci le-a generat, protagonistele fiind  alese pentru contrastul optim dintre biografiile lor: Johanna Orsini-Rosenberg, interpreta personajului Fanni, provine dintr-o familie de aristocra┼úi, iar Christina Reichsthaler, Anna, a lucrat c├«ndva la o ferm─â.

Secven┼úele de lifestyle hedonist-opulent ┼či episoadele de via┼ú─â campestr─â ulterioare (cu o zon─â-tampon, silvic─â ┼či alpin─â, intercalat─â) compun un diptic, evit├«nd ├«ns─â orice schematism. Subversiv p├«n─â la cap─ât, filmul nu contrapune decaden┼úei or─â┼čene┼čti un ideal bucolic (spre u┼čurarea/dezam─âgirea spectatorilor care s-ar teme/ar aspira la a┼ča ceva).

(Pentru o lectur─â spoiler-free, de s─ârit urm─âtoarele trei paragrafe.)

├Än prima parte, o vedem pe Fanni ├«n magazine de haute couture, ├«n interioare somptuoase, adulmec├«nd cunosc─âtor un pahar de vin ├«ntr-un restaurant cu aer fancy, vizit├«nd o expozi┼úie de fotografie, dormind la un film, dar ┼či transpir├«nd la dojo. Condi┼úia fizic─â ├«i va face, de altfel, plauzibil─â ascensiunea montan─â ┼či adaptarea cu u┼čurin┼ú─â la activit─â┼úile fizice din a doua parte.

Apar, ├«ns─â, cur├«nd, indicii ale unei insolvabilit─â┼úi iminente. Evacuat─â din apartament,  Fanni porne┼čte ├«ntr-un periplu care o va duce, prin mun╚Ťi, la o ferm─â-abator. ├Äns─â chiar ┼či atunci c├«nd pare s─â fi ajuns la fundul sacului, se v─âde┼čte a dispune, undeva, de rezerve. Este ceea ce induce, mereu, o ambiguitate ├«n leg─âtur─â cu motiva┼úiile ei reale. O auzim, astfel, refuz├«nd s─â-┼či achite biletul ├«n tren ┼či fiind dat─â jos la prima dup─â ce tocmai ridicase c├«teva c─âr─âmizi bune de bancnote. S├«nt momente ├«n care pare s─â se afle ├«ntr-o stare de negare, alteori arat─â mai degrab─â calculat-manipulatoare, pentru ca, spre final, ├«n r─âsp─âr cu profilul amoral conturat ini┼úial, s─â capete un (├«ndeajuns de incert) aer justi┼úiar.

Coeren┼úa narativ─â ┼či cea psihologic─â s├«nt minate deliberat, miza filmului nerezid├«nd ├«ntr-o articulare la aceste niveluri. A┼čtept─ârile nu s├«nt ├«n┼čelate frontal, ci mai cur├«nd suspendate:

ceea ce se livreaz─â nu e exact opusul a ceea ce p─ârea promis, ci, mereu, ÔÇ×alt filmÔÇť. Chiar momentul de ÔÇ×cinema ├«n cinemaÔÇť suport─â un upgrade: pe ecranul din fa┼úa unei Fanni adormite ruleaz─â cadre din La Passion de Jeanne dÔÇÖArc de Carl Dreyer, dar secven┼úa ├«n cauz─â se v─âde┼čte ea ├«ns─â┼či o ÔÇ×punere ├«n abisÔÇť, fiind preluat─â din Vivre Sa Vie de Godard. ÔÇ×Voi merge acum la un film, Jeanette DilmannÔÇť, ├«i va spune Fanni unei prietene ÔÇô furniz├«nd astfel singura conexiune cu titlul filmului, al─âturi de trimiterea la piesa Soldier Jane al lui Beck. Pasajul nocturn din p─âdure duce cu g├«ndul la un alt low-budget, Blair Witch Project, dar singurele vie╚Ťuitoare care vor fi afectate fizic, ├«n cele ce urmeaz─â, s├«nt animalele de la ferm─â. Deturnarea nu exclude simetrii discrete: dac─â prima parte ├«ncepe cu achizi╚Ťia unor pantofi din piele de crocodil, tura pe munte e precedat─â de un alt moment de consum ÔÇô cump─ârarea unor ghete de firm─â.

La intervale rezonabile, replicile par fie s─â ofere chei de interpretare, fie deslu┼česc ceva din tramele de fundal ale personajelor, ├«ns─â niciodat─â pe deplin. Coloana sonor─â, memorabil─â, pe care figureaz─â proeminent Bettina K├Âster, pare s─â exprime cel mai direct tr─âirile eroinelor. Enumerarea de fraude din finalul cu aer de road-movie, auzit─â din plan ├«ndep─ârtat, e urmat─â de un c├«ntec al c─ârui refren-concluzie este ÔÇ×The sucker had it comingÔÇť (ÔÇ×Fraierul ┼či-a cerut-oÔÇť).

Experien┼úa anterioar─â de fotograf a lui Daniel Hoesl se face, f─âr─â ostenta╚Ťie, sim┼úit─â. Vizual ┼či sonor, momentul culminant este mar┼čul unei cirezi pe o paji┼čte, pe un c├«ntec al austriecei Eva Jantschitsch ÔÇ×GustavÔÇť, al c─ârui refren vorbe┼čte despre a┼čteptarea ÔÇ×urm─âtoarei catastrofeÔÇť. O carcas─â de vac─â amintise mai devreme, vag, de tablourile lui Francis Bacon. Se cuvine notat, de asemenea, umorul ÔÇô ├«n prima parte, ├«ntr-o scen─â de spa care evoc─â atmosfera unor cadre din  Peter Greenaway, inclusiv prin muzakul cvasi-minimalist, cosmeticiana vorbe┼čte despre zei┼úa legat─â la ochi a justi┼úiei, ├«n timp ce Fanni are pleopele acoperite cu felii de castravete.  

Dac─â sacoul Burberry afi╚Öat de protagonist─â ├«ntr-unul dintre momentele de ├«nceput ale filmului va trece neobservat, spectatorii rom├óni vor re┼úine, negre┼čit, dialogul dintre Fanni ┼či un co-privitor ├«n fa┼úa unei fotografii ├«nf─â┼úi┼č├«nd o ├«nc─âierare ├«ntre politicieni: ÔÇ×┼×ti┼úi c─â ├«n parlamentul din Rom├ónia cineva s-a aruncat de la balcon ├«n semn de protest fa┼ú─â de problemele sociale?ÔÇť ÔÇ×┼×i a existat vreun rezultat?ÔÇť. R─âspunsul ÔÇô pe 15 mai, la proiec┼úia din seara de ├«nchidere a FFE, edi┼úia 2014, la Bucure┼čti.

Sorin Ghergu╚Ť este poet ╚Öi traduc─âtor.

Filmul Soldatte Jeanette (Soldatul Jane) va putea fi vizionat joi, 15 mai 2014, la ora 20, la cinema Elvire Popesco, în cadrul Galei de închidere a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC.

Cea de-a XVIII-a edi╚Ťie a Festivalului se desf─â╚Öoar─â ├«n Bucure╚Öti (9 - 15 mai) ╚Öi T├«rgu-Mure╚Ö (16 - 18 mai).

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.