Spovedania unui convins

Spovedania unui convins jpeg

„«Kadiş» pentru Fadeev, pentru «Razgrom», «kadiş» pentru Maiakovski, pentru revoluţionarii care au murit nesupuşi unor ordine criminale. Am simţit că trebuie să-mi trag sufletul, obosit de vinovăţia misticismului meu iraţional. Nici vorbă; din nu ştiu ce şedinţă, îmi răsări expresia unuia care luase apărarea unui turnător: «comisese o simplă mîrşăvie». Cum să interzici «simplele mîrşăvii» într-o revoluţie care vrea să schimbe lumea? Şi cum ar arăta lumea nouă după ce a acceptat să fie schimbată printr-o «simplă mîrşăvie»?”

„Toată problema unei revoluţii e reprimarea, pedeapsa? Urmă o tăcere. Între Babelul ucis şi puşca fumegîndă apăru un soldat care ţinea în mîini un pachet de cărţi pe coperta cărora era desenat un soldat ţinînd la piept un automat; voi putea invoca inocenţa mea pentru debutul meu literar? Mi-am spus fără menajamente că mă scrîntisem şi devenisem mai reacţionar decît taică-meu: odată confundasem sărbătorile religioase – într-o sinagogă, ajunsesem să confund plutoanele de execuţie! Unde se va sfîrşi această «degringoladă contrarevoluţionară»?”

Cine nu l-a recunoscut, mă întreb, pe autorul acestor rînduri?

Cu mobilitatea intelectuală a unui Kundera şi cu o similară predispoziţie de a lua în rîs şi comunismul, şi contrariul său, Radu Cosaşu face în aproape fiecare pagină a Logicii lui excepţionale dovada că viaţa în socialism e o permanentă situare în confuzie.

Inversarea de termeni morali va fi conştientizată prin întrebări personale pe care nu poţi să nu ţi le pui şi prin răspunsuri, la ele, pe care le simţi ocolitoare. Exemplele din propria biografie abundă şi sînt înfăţişate într-un crescendo tragicomic, pe linia tot mai apăsată a „ridicolelor iubiri” ideologice.

Tînărul scriitor comunist, ajuns „deviaţionist” după mult-pomenita Conferinţă din aprilie 1956, stă în casa unei mătuşi ale cărei convingeri şi repere au rămas burgheze. Alte rude vin aici pentru a-şi arăta oprobriul faţă de textele pe linie ale nepotului, sincrone cu suferinţele multora în închisorile comuniste. Autorul se ruşinează pe jumătate, rămînînd parţial dîrz pe aliniamentele doctrinei comuniste. Excesele, abuzurile, abaterile de la Manifest nu au nimic de-a face – vrea el să creadă – cu validitatea Bibliei marxiste.

Dar, în timp ce fostul reporter se îndoieşte tot mai des, rudele sale apropiate cedează progresiv presiunii mediului. Mătuşa-gazdă, cu valorile ei burgheze cu tot, ar vrea ca el să publice din nou, să redevină oficial. Glasul prozaic al realităţii sună mai puternic, în urechile Sanseverinei, decît cel al unor idei şi idealuri juvenile opuse, culmea!, celor mai vechi. Astfel că, la apariţia în scenă a Băiatului (securist tînăr şi energic, personaj gogolian), iubitoarea mătuşă se transformă într-un avocat patetic şi persuasiv al diavolului.

Într-o schemă morală întoarsă, încăpăţînarea şi idiosincraziile protagonistului nostru rămîn singurele obstacole în calea nivelării. „Eroul” se agaţă de caracterul său dificil, de natura lui introvertită, pentru a rezista cîntecului de sirenă al regimului. Nuvelele lui, scrise cu spatele la „modelele” literaturii propagandistice, le va putea oare publica? Este ceva de capul lor? Devine, cu ele, un scriitor? Mai cu binişorul, mai cu forţa, Băiatul îl convinge să redacteze referate pe marginea unor manuscrise. Scriitorul îndrăgostit de nuvelele lui curate începe din nou să meargă pe şantiere, în căutarea vieţii „adevărate”, şi să ia, febril, notiţe pentru alte reportaje optimiste.

Lovitura de teatru vine la final, cu o notă de ironie atroce a scriitorului şi de abjecţie a vremurilor tinereţii sale. Securistul-cenzor, Băiatul care l-a reorientat pe autorul nostru înspre tematica socialismului biruitor, strîmbă din nas în faţa manuscrisului conformist al victimei. Ba chiar, într-un moment de visare cu pixul în mînă, schimbă prima literă a titlului care, hotărît lucru, nu-i place: c în loc de m, Cacarale în loc de Macarale...

Scriitorul îl roagă, îl imploră, îl conjură să dea aviz favorabil cărţii sale; dar omul regimului are, deodată, bareme artistice, pretenţii axiologice, sclifoseli estetizante. Literatură angajată (= prostituată), da, însă scrisă cu talent, nu numai cu implicare! În loc de Vivisecţii, autorul alesese Macarale; în loc de Macarale, cenzorul preferă Energii. Capitularea morală se desăvîrşeşte abia acum, iar nu prin precedenta excludere a scriitorului, de către temutul Leonte Răutu, de la festinul realismului socialist. La finalul acestei cărţi inclasificabile, confuzia dintre bine şi rău, adevăr şi minciună, frumos şi urît se lipeşte pe „texistenţa” supravieţuitorului ca o emblemă.

În Logica lui Radu Cosaşu, cineva a văzut un comunism hazos, cu Stan şi Bran. Veselie mare! De fapt, comunismul rîde aici cu hohot gros, în timp ce scriitorul plînge cu lacrimi amare. Comic, tragicomic, melodramă, dramă: autorul ne trece prin toate registrele, suferind cîineşte, în forul său interior, şi zîmbind afabil, în societate.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.