"Specială este abordarea, deloc elitistă sau prețioasă" - interviu cu echipa Veiozaarte

27 aprilie 2010
"Specială este abordarea, deloc elitistă sau prețioasă"   interviu cu echipa Veiozaarte jpeg

Veiozaarte a fost votat cel mai bun blog cultural din România la ultimul RoBlogFest. Andrei Ioniță și Tania Cucoreanu au început această aventură în urmă cu un an și jumătate. În timp a ajuns un blog specializat în materiale video cu o atenție deosebită acordată artelor vizuale, muzicii, artelor performative și filmului. Veiozaarte devine o comunitate. I-am invitat pe cei doi inițiatori să ne explice de ce. (C.V.)

Cum și de ce a apărut veiozaarte?

La un moment dat am fost puși în situația de a propune un format de emisiune de jumătate de oră, la un post tv on-line, care emitea în direct. Am propus o emisiune despre arta și cultura alternativă română. Țin minte că pentru episodul pilot am făcut un material despre Roman Tolici, unul despre un cenaclu literar (!!), interviuri cu actorii din piesa Monged, de Vera Ion și prima recomandare (pe atunci aveam o rubrică de recomandări despre cărți, muzică și film) i-a aparținut lui Jean Lorin Sterian. Emisiunea a avut succes încă de la prima ediție, în rîndul colegilor de la televiziunea în cauză și a prietenilor noștri. Dar nici pînă la ultima ediție nu cred că am reușit să adunăm mai mult de 40 de "telespectatori" care să vadă emisiunea live. Așa că dupa vreo două luni de veiozaarte, am deschis și un blog, pe blogspot, unde să arhivăm materialele video și unde să poată fi urmărite de mai mulți oameni. După ce contractul cu televiziunea a expirat, am hotărît să păstrăm blogul, de fapt să-l mutăm pe wordpress și să-l îmbunătățim, ca proiect independent. Așa a aparut veiozaarte.ro. De ce? Cred că dintr-o nevoie de recunoaștere a artei contemporane românești și a oamenilor care activează în acest domeniu.

Ce vă interesează și ce nu vă interesează din scena culturală bucureșteană?

Ne interesează în primul rînd proiectele care au un statement. Nu ne interesează cele care nu au. Cele care se fac de dragul activității și CV-ului. Suntem curioși să cunoaștem artiști care inovează, care ne uimesc și care pot schimba în bine starea culturii noastre. Ne interesează lucrările, procesul de lucru și omul din spatele acestora, "la nivel antropologic", dacă vrei, că tot e o sintagma la moda.

Care vi se par cele mai bune 5 materiale pe care le-ați realizat?

Primul nostru documentar, Vaslui, oraș de film - care prezintă relația regizorului Corneliu Porumboiu cu orașul său natal, Vaslui, urmărind ziua premierei filmului "Polițist, adjectiv", acolo. A fost cu siguranță un moment important pentru noi, atît datorită subiectului cît și a faptului că lucram pentru prima dată un material atît de complex. Și la trenSformers - proiect de artă activă am lucrat destul de mult, mai ales în perioada de documentare efectivă a proiectului artistic "trenSformers". Din păcate, de data aceasta, tehnologia nu a fost de partea noastra și am reușit să pierdem 70 % din materialul brut. A trebuit apoi să ne descurcăm cu restul. Dar am aflat cu această ocazie ce e aia back-up.
Episodul din PUNKS care îl prezintă pe Ciubi, sau Pisica Pătrată, unul dintre cei mai activi grafferi români, ni se pare cel mai apropiat de cum ne dorim să arate această rubrică. Și episodul cu Eugene Buica e foarte tare, mai ales pentru că spune o poveste foarte interesantă, aceea a unui român plecat la 10 ani în SUA și care a fondat una din cele mai faimoase școli de actorie din Los Angeles  - The Acting Corps.
Si concertul  Teengirl Fantasy, un duo american, ajuns în București la una din petrecerile Chestionabil Joint, pe care am avut norocul să-l filmăm, deși eram acolo pentru un alt performance. A, să nu uităm episodul din PUNKS cu Daniel Knorr, artistul care a supărat Parlamentul României.
 
Cît și cum lucrați la un material?

De ceva timp ne-am propus să oferim fiecărui material timpul necesar. Pentru rubrica PUNKS, de exemplu, încercăm să urmărim personajul în zile diferite, în ipostaze diferite și încercăm să strîngem cît mai mult material filmat despre lucrările acestuia; pentru PREVIEW mergem la expoziție/vernisaj, extragem cîteva minute și-i dăm drumul pe net pentru a promova evenimentul în curs.
Lucrăm (filmăm, captăm și montăm) pînă suntem mulțumiți de rezultat.

Cum vă poziționați între sutele de bloguri culturale? Ce are special veiozaarte?

Este un blog de nișă, la început doar unul video căruia i-am adăugat o rubrică DE CITIT în colaborare cu Bogdan Georgescu, Vera Ion, Ana Chirițoiu, Codin Orășanu, Matei Schwartz, Adrian Schiop împreună cu alți invitați surpriză; de partea audio se ocupă Lucian Ștefănescu cu MUZICI'N'CAP și arhivarea emisiunilor "dicționar de sunete rare" de la Radio Europa Libera.
Recent am adăugat două rubrici: MUZ.IN în colaborare cu Andra Matzal și Miron Ghiu, cu și despre artiști străini în România și ZUM.IN în colaborare cu Mihai Tufa, autorul blogului ghizuroi.wordpress.com, care constă într-o serie de interviuri tip "ping pong", cu personalități culturale.

zum.in #1 - Alexandru Solomon from veioza arte on Vimeo.


Specială la veiozaarte este abordarea, deloc elitistă sau prețioasă. Cînd am început proiectul acesta ne-am propus să schimbăm optica multora asupra artei. Arta și cultura trebuie să fie ale tuturor și fiecare individ trebuie să aibă un contact minim cu acest fenomen, indiferent de "clasa" din care face parte. Din păcate există o anumită repulsie a oamenilor față de tot ce e numit cultural. Asta vine tocmai din limitarea accesului acestor oameni la fenomen. Noi vrem sa înlesnim acest acces și să atragem oameni cît mai diverși, prin conținut divers. De aceea vei găsi pe veiozaarte și concerte și mini documentare și muzică și text. Sperăm ca fiecare vizitator care intra pentru o anumită informație să mai găsească măcar una despre care să nu fii știut nimic și cu care să empatizeze.

Despre ce subiecte sau atitudini vi se pare că se vorbește prea puțin în România?
 
Am observat că nu prea se critică aici, iar atunci cînd se întîmplă e greu de acceptat și generează reacții dubioase. Asta cred că vine din faptul că acei care scriu s-au obișnuit să o facă în funcție de prietenii sau "dușmănii", adică să nu fie obiectivi sau sinceri de teamă să nu supere colegul de breaslă. Există o toleranță față de exercițiile artistice mediocre și multă imaginație pentru a scrie elogios despre ele:). Cred că suntem campioni la găsit semnificații ultra-sofisticate, la care autorul nu s-ar fi gîndit niciodată. Aceasta probabil vine dintr-un reflex vechi, cu care am fost obișnuiți și noi, în școală, la orele de limba română unde eram întrebați obsesiv "ce a vrut să zică autorul?"

Ce citiți, de unde vă informați?

Lucrînd într-o comunitate de oameni de cultură, destul de mică, dar foarte informată despre ce se întîmplă în România sau în străinătate, pe cele mai multe lucruri le aflăm de la cei din jurul nostru, pe cale orala. Citim WIRED, Flavorpill, Ginger Group și Hotnews.

Cum vreți să dezvoltați platforma veiozaarte?

În viitorul apropiat vrem să demarăm un proiect de teatru audiofonic contemporan, ar fi primul de acest gen din România, bazîndu-se pe texte scrise de cinci dramaturgi tineri români și de cinci străini. Este un proiect mare care va implica mulți artiști de teatru și muzicieni. Ne mai dorim să dezvoltăm un proiect de documentare a comunităților freeculture din România, în toamna acestui an. Vrem să ne implicăm în cît mai multe proiecte artistice, suntem deschiși și așteptăm propuneri.
Ținînd cont că de curînd am fondat o asociație culturală, retART, sperăm ca în scurt timp să putem produce evenimente și proiecte artistice, nu doar să le documentăm. Pînă acolo însă, trebuie să rezolvăm probleme mult mai practice și imediate, cum ar fi cumpărarea de echipament video pe care, momentan, încă îl mai împrumutăm de la MNAC sau UNATC.
Oricum, cel mai important lucru este acela că veiozaarte a reușit într-un an și jumătate de activitate să se transforme într-o comunitate. Și ce ne dorim cel mai mult și mai mult ar fi ca această comunitate să crească, să creeze, să construiască. Și, ca să încheiem poetic, credem că mediul acesta cultural, în care ne învîrtim, ar fi mult mai eficient și performant dacă oamenii ar colabora în funcție de interese și puncte de vedere comune și mai puțin în funcție de prietenii sau orgolii. Ar trebui să înțelegem că suntem puțini și mai ales că suntem toți în aceeași barcă, iar dacă barca înaintează greu, asta e din cauza valurilor din afară, nu a oamenilor din interior.

MATZE from veioza arte on Vimeo.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Muzeul Antipa nu se va deschide din 15 mai jpeg
Persoanele cu nume de animale au acces gratuit, marți, la Muzeul Antipa
Muzeul Antipa anunță că persoanele care poară numele unui animal au acces gratuit la expoziții, marți, pe 4 octombrie, de Ziua Mondială a Animalelor.
Soldati ucraineni FOTO EPA-EFE
Armata ucraineană a reușit cea mai importantă înaintare pe frontul de sud de la începutul agresiunii militare rusești
Trupele ucrainene au reuşit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul şi avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care ameninţă liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului.
Stephanie Keith/Getty Images
Iran, între două revoluții. De la „Allah e mare!” la „Femeie, Viață, Libertate!”
La mijlocul lunii septembrie, ‚poliția morală’ a Iranului, o entitate creată pentru a supraveghea respectarea codului vestimentar adoptat în 1981 (inclusiv purtarea ‚corectă’ a hijab-ului) a arestat o tânără de 22 de ani.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia