Simboluri rock

23 iunie 2012
Simboluri rock jpeg

Rockul mare nu mai e de cîțiva ani inaccesibil românilor, dovadă că iar avem parte de macrofestivaluri. Cu rockul mic lucrurile nu stau la fel de bine, dar nu e momentul să intru în detalii și problema nu face subiectul articolului de față. Mă folosesc doar de ocazie să spun că circuitele concertelor de club underground sînt relativ gîtuite de preferința românilor pentru serbări cîmpenești sau urbane cu rock și mici lăsînd ulei în bătaia soarelui. Avem de-a face și cu o masificare a consumului de rock în jurul unor simboluri care, deși ar fi trebuit să reprezinte independența și spiritul rebel fundamental genului, au devenit simboluri autentice ale industriei muzicale.

Dar ia să vedem, selectiv, ce primim anul acesta în schimbul sacrificării rockului mic, în cadrul Tuborg Green Fest (29 iunie – 1 iulie), versiunea din 2012 a memorabilului Sonisphere de acum doi ani.

Guns`n`Roses nu mai au nevoie de nici o prezentare, nici măcar în noul format, categoric diferit de cel care a consacrat trupa acum 20 de ani. Am scris despre reformarea lor cu ocazia precedentei vizite în România, iar acest concert nu face decît să confirme campania intensivă de recuperare a timpului pierdut inițiată de Axl Rose cu albumul său de revenire.

The Cult sînt din aceeași generație cu Guns`n`Roses, ba chiar au fost considerați cîndva Guns`n`Roses ai Marii Britanii. Au avut și ei relansările lor spectaculoase. Nu la fel de spectaculoase ca ale americanilor (pauzele de activitate au fost în jurul a şapte ani), dar au fost două la număr. Cu trupele astea care se tot dau moarte și învie în uralele publicului există riscul din povestea cu băiatul care strigă „Lupul!”. Într-o bună zi nu îi va mai crede nimeni că s-au desființat. Sau, mai periculos, că s-au reînființat. Oricum, vocalul Ian Astbury e un tip mult mai simpatic decît Axl și cu preocupări mai eclectice dacă te uiți la colaborările în care se amestecă în ultimii ani (Boris, Unkle, iar mai nou a devenit înlocuitorul lui Jim Morrison la proaspăt zombificații The Doors).

Machine Head sînt unul din vîrfurile metalului american modern. Trupa are activitate constantă de la jumătatea anilor `90 și multe albume care au făcut furori prin rockotecile noastre ori de aiurea. Va fi cel mai agresiv dintre concertele de pe afișul festivalului, de aceea l-aș recomanda consumatorilor de Pantera și Sepultura mai degrabă decît fanilor Metallica, chiar dacă trupa a avut și perioada sa compromisă în care și-a dat mîna cu hip-hop-metalul cîntat în haine de celofan. Și-au spălat totuși păcatele de ani buni recuperînd loialitatea fanilor și consacrîndu-se drept unul din puținele grupuri care au căpătat deopotrivă aprecierea scenei metalului extrem și cea a rockului de MTV. Cam din același aluat, același gen muzical și aceeași generație vin Godsmack, ceva mai accesibili și mai cunoscuți tineretului datorită televizării intensive a cîtorva din hiturile lor.

Black Label Society e trupa al cărei concert se consumă în mod ideal în stare de ebrietate moderată și după o prealabilă pregătire prin audierea albumului Hangover Music. Chitaristul Zakk Wylde e principalul motiv pentru care Ozzy Osbourne mai există în zilele noastre în plan muzical. Black Label Society e proiectul său alternativ, de fapt, proiectul său de bază de cînd Ozzy l-a dat afară (considerînd că două versiuni ale trupei Black Label Society sînt, totuși, prea mult). Zakk Wylde își continuă drumul nestingherit și, în ciuda unor albume recente mai anoste, sînt sigur că va oferi un concert exemplar de rock american, bețivănesc, sexy și patriotic pînă în măduva oaselor.

Evanescence este cea mai tînără trupă de pe afiș, nu cred că au împlinit zece ani de activitate vizibilă. Au meritul de a fi propus ideea cu priză la public de amestecare a rockului american tineresc promovat de Linkin Park acum un deceniu cu rockul (tot tineresc, dar de altă factură) care exploda la data respectivă din undergroundul european (Nightwish, Within Temptation). Combinația a fost cîștigătoare și i-a propulsat la un statut care să le permită prezența pe afiș în compania trupelor aici enumerate - altă generație, alt nivel de portofoliu. Probabil cei de la Evanescence se vor așeza la coadă să primească autografe de la trupele pe care le însoțesc la acest festival.

Ugly Kid Joe e posibil să nu mai fie un nume relevant pentru tinerii români căci steaua le-a apus cîndva prin anii `90. Se împlinesc mai bine de 15 ani de la ultimul lor album, dar se pare că grupul încearcă să urmeze modelul Guns`n`Roses. Nu știu cîtă lume își mai amintește de ei, hiturile lor nu au atins coarda eternității așa cum au făcut-o baladele lui Axl, iar cea mai proeminentă piesă a lor e un cover, „Cat`s in the Cradle”. Sînt totuși curios cu privire la această resuscitare, uneori se întîmplă să iasă mișto, vezi cazul Alice in Chains.

Dintre trupele scrise cu font mare pe afiș, Within Temptation sînt singurii care vin din zona rockului mic, din lumea non-engleză și din afara spațiului controlat de tentaculele MTV. Țara lor de origine e Olanda. Nu sînt nici ei la prima vizită în România: i-am văzut la Artmania acum cîțiva ani, au tras și niște videoclipuri pe la noi și în relativ scurt timp au reușit să sară pîrleazul pe terenul de joacă al rockului mare. Trupa e văzută drept sora mai mică a celor de la Evanescence de către cei care nu sînt la curent cu ce s-a întîmplat în rockul european prin anii `90, respectiv sora mai mare, de către cei care știu despre ce vorbesc. Adică Within Temptation făceau în underground ce face acum Evanescence pe cînd ultimii învățau încă notele. Dar acesta e mersul businessului numit rock, mai bine mai tîrziu decît niciodată și mai bine să ai numele scris cu un font mai mic comparativ cu epigonii tăi decît să nu apari deloc pe afiș ori, mai rău să nu mai exiști deloc, cum au pățit Theatre of Tragedy, trupa care i-a inspirat pe toți cei ce practică acest gen de rock gotic-senzual cu voce feminină.

Soulfly sînt și ei un grup care ne vizitează extrem de des, reprezentanți ai genului world metal pe teme politice, economice, sociale, antropologice. Carismaticul lor protagonist, Max Cavalera, a tulburat tinerețile multor adolescenți români tot pe la începutul anilor `90, pe vremea cînd propulsa în topuri trupa sa originală, Sepultura.

În partea de jos a afișului intrăm pe tărîmul rockului paleontologic, cu trupe ale căror membri par puși pe picioare de restauratorii murali și îmbălsămați de cei mai pricepuți vraci. Legendă a subteranelor muzicale din anii `70, Pentagram au cunoscut un număr de dispariții și resuscitări aproape egal cu al albumelor pe care le-au scos. Le-a luat 15 ani de la înființare pînă au reușit să debuteze și în intervalul respectiv s-au mai desființat de cîteva ori. O soartă similară au avut și irlandezii Sweet Savage, cunoscuți pentru performanța de a scoate trei albume în 30 de ani și pentru că l-au dat lumii rock pe chitaristul Vivian Campbell (Dio, Whitesnake, Def Leppard). De resuscitarea lor s-au ocupat cei de la Metallica, în cadrul campaniilor arheologice pe care trupa le practică de cîte ori le vine ideea să scoată coveruri după piese pentru care nimeni nu mai cere bani. În sfîrșit, tot din generația care a inventat heavy metalul, dar mult mai activi și productivi în îndelungata lor carieră, îi mai avem pe afiș pe saxonii Saxon, care merită văzuți măcar o dată în viață, de dragul albumului Unleash the Beast (1997).

 La trasul liniei, observ rezervare în selecția oferită, în comparație cu ce a fost la Sonisphere. Atunci ni s-a oferit un melanj echilibrat de rock european și american, de nume mari, nume imense și nume mici aflate pe val, de nume așteptate cu nerăbdare și nume propuse înspre descoperire. Acum ni se oferă rock american validat de MTV, numeroase trupe care ne vizitează regulat și un calup de trupe a căror existență în anul 2012 este nenaturală.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.