Simboluri rock

23 iunie 2012
Simboluri rock jpeg

Rockul mare nu mai e de cîțiva ani inaccesibil românilor, dovadă că iar avem parte de macrofestivaluri. Cu rockul mic lucrurile nu stau la fel de bine, dar nu e momentul să intru în detalii și problema nu face subiectul articolului de față. Mă folosesc doar de ocazie să spun că circuitele concertelor de club underground sînt relativ gîtuite de preferința românilor pentru serbări cîmpenești sau urbane cu rock și mici lăsînd ulei în bătaia soarelui. Avem de-a face și cu o masificare a consumului de rock în jurul unor simboluri care, deși ar fi trebuit să reprezinte independența și spiritul rebel fundamental genului, au devenit simboluri autentice ale industriei muzicale.

Dar ia să vedem, selectiv, ce primim anul acesta în schimbul sacrificării rockului mic, în cadrul Tuborg Green Fest (29 iunie – 1 iulie), versiunea din 2012 a memorabilului Sonisphere de acum doi ani.

Guns`n`Roses nu mai au nevoie de nici o prezentare, nici măcar în noul format, categoric diferit de cel care a consacrat trupa acum 20 de ani. Am scris despre reformarea lor cu ocazia precedentei vizite în România, iar acest concert nu face decît să confirme campania intensivă de recuperare a timpului pierdut inițiată de Axl Rose cu albumul său de revenire.

The Cult sînt din aceeași generație cu Guns`n`Roses, ba chiar au fost considerați cîndva Guns`n`Roses ai Marii Britanii. Au avut și ei relansările lor spectaculoase. Nu la fel de spectaculoase ca ale americanilor (pauzele de activitate au fost în jurul a şapte ani), dar au fost două la număr. Cu trupele astea care se tot dau moarte și învie în uralele publicului există riscul din povestea cu băiatul care strigă „Lupul!”. Într-o bună zi nu îi va mai crede nimeni că s-au desființat. Sau, mai periculos, că s-au reînființat. Oricum, vocalul Ian Astbury e un tip mult mai simpatic decît Axl și cu preocupări mai eclectice dacă te uiți la colaborările în care se amestecă în ultimii ani (Boris, Unkle, iar mai nou a devenit înlocuitorul lui Jim Morrison la proaspăt zombificații The Doors).

Machine Head sînt unul din vîrfurile metalului american modern. Trupa are activitate constantă de la jumătatea anilor `90 și multe albume care au făcut furori prin rockotecile noastre ori de aiurea. Va fi cel mai agresiv dintre concertele de pe afișul festivalului, de aceea l-aș recomanda consumatorilor de Pantera și Sepultura mai degrabă decît fanilor Metallica, chiar dacă trupa a avut și perioada sa compromisă în care și-a dat mîna cu hip-hop-metalul cîntat în haine de celofan. Și-au spălat totuși păcatele de ani buni recuperînd loialitatea fanilor și consacrîndu-se drept unul din puținele grupuri care au căpătat deopotrivă aprecierea scenei metalului extrem și cea a rockului de MTV. Cam din același aluat, același gen muzical și aceeași generație vin Godsmack, ceva mai accesibili și mai cunoscuți tineretului datorită televizării intensive a cîtorva din hiturile lor.

Black Label Society e trupa al cărei concert se consumă în mod ideal în stare de ebrietate moderată și după o prealabilă pregătire prin audierea albumului Hangover Music. Chitaristul Zakk Wylde e principalul motiv pentru care Ozzy Osbourne mai există în zilele noastre în plan muzical. Black Label Society e proiectul său alternativ, de fapt, proiectul său de bază de cînd Ozzy l-a dat afară (considerînd că două versiuni ale trupei Black Label Society sînt, totuși, prea mult). Zakk Wylde își continuă drumul nestingherit și, în ciuda unor albume recente mai anoste, sînt sigur că va oferi un concert exemplar de rock american, bețivănesc, sexy și patriotic pînă în măduva oaselor.

Evanescence este cea mai tînără trupă de pe afiș, nu cred că au împlinit zece ani de activitate vizibilă. Au meritul de a fi propus ideea cu priză la public de amestecare a rockului american tineresc promovat de Linkin Park acum un deceniu cu rockul (tot tineresc, dar de altă factură) care exploda la data respectivă din undergroundul european (Nightwish, Within Temptation). Combinația a fost cîștigătoare și i-a propulsat la un statut care să le permită prezența pe afiș în compania trupelor aici enumerate - altă generație, alt nivel de portofoliu. Probabil cei de la Evanescence se vor așeza la coadă să primească autografe de la trupele pe care le însoțesc la acest festival.

Ugly Kid Joe e posibil să nu mai fie un nume relevant pentru tinerii români căci steaua le-a apus cîndva prin anii `90. Se împlinesc mai bine de 15 ani de la ultimul lor album, dar se pare că grupul încearcă să urmeze modelul Guns`n`Roses. Nu știu cîtă lume își mai amintește de ei, hiturile lor nu au atins coarda eternității așa cum au făcut-o baladele lui Axl, iar cea mai proeminentă piesă a lor e un cover, „Cat`s in the Cradle”. Sînt totuși curios cu privire la această resuscitare, uneori se întîmplă să iasă mișto, vezi cazul Alice in Chains.

Dintre trupele scrise cu font mare pe afiș, Within Temptation sînt singurii care vin din zona rockului mic, din lumea non-engleză și din afara spațiului controlat de tentaculele MTV. Țara lor de origine e Olanda. Nu sînt nici ei la prima vizită în România: i-am văzut la Artmania acum cîțiva ani, au tras și niște videoclipuri pe la noi și în relativ scurt timp au reușit să sară pîrleazul pe terenul de joacă al rockului mare. Trupa e văzută drept sora mai mică a celor de la Evanescence de către cei care nu sînt la curent cu ce s-a întîmplat în rockul european prin anii `90, respectiv sora mai mare, de către cei care știu despre ce vorbesc. Adică Within Temptation făceau în underground ce face acum Evanescence pe cînd ultimii învățau încă notele. Dar acesta e mersul businessului numit rock, mai bine mai tîrziu decît niciodată și mai bine să ai numele scris cu un font mai mic comparativ cu epigonii tăi decît să nu apari deloc pe afiș ori, mai rău să nu mai exiști deloc, cum au pățit Theatre of Tragedy, trupa care i-a inspirat pe toți cei ce practică acest gen de rock gotic-senzual cu voce feminină.

Soulfly sînt și ei un grup care ne vizitează extrem de des, reprezentanți ai genului world metal pe teme politice, economice, sociale, antropologice. Carismaticul lor protagonist, Max Cavalera, a tulburat tinerețile multor adolescenți români tot pe la începutul anilor `90, pe vremea cînd propulsa în topuri trupa sa originală, Sepultura.

În partea de jos a afișului intrăm pe tărîmul rockului paleontologic, cu trupe ale căror membri par puși pe picioare de restauratorii murali și îmbălsămați de cei mai pricepuți vraci. Legendă a subteranelor muzicale din anii `70, Pentagram au cunoscut un număr de dispariții și resuscitări aproape egal cu al albumelor pe care le-au scos. Le-a luat 15 ani de la înființare pînă au reușit să debuteze și în intervalul respectiv s-au mai desființat de cîteva ori. O soartă similară au avut și irlandezii Sweet Savage, cunoscuți pentru performanța de a scoate trei albume în 30 de ani și pentru că l-au dat lumii rock pe chitaristul Vivian Campbell (Dio, Whitesnake, Def Leppard). De resuscitarea lor s-au ocupat cei de la Metallica, în cadrul campaniilor arheologice pe care trupa le practică de cîte ori le vine ideea să scoată coveruri după piese pentru care nimeni nu mai cere bani. În sfîrșit, tot din generația care a inventat heavy metalul, dar mult mai activi și productivi în îndelungata lor carieră, îi mai avem pe afiș pe saxonii Saxon, care merită văzuți măcar o dată în viață, de dragul albumului Unleash the Beast (1997).

 La trasul liniei, observ rezervare în selecția oferită, în comparație cu ce a fost la Sonisphere. Atunci ni s-a oferit un melanj echilibrat de rock european și american, de nume mari, nume imense și nume mici aflate pe val, de nume așteptate cu nerăbdare și nume propuse înspre descoperire. Acum ni se oferă rock american validat de MTV, numeroase trupe care ne vizitează regulat și un calup de trupe a căror existență în anul 2012 este nenaturală.

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.