Serile de luni și marți sînt pentru film la Centrul Ceh

22 octombrie 2019
Serile de luni și marți sînt pentru film la Centrul Ceh jpeg

Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep în ultima săptămînă din octombrie, așa că serile mohorîte de toamnă pot fi petrecute la un film, alături de o bere cehă. Toamna aceasta, Centrul Ceh vă așteaptă la 5 documentare și 5 filme de ficțiune, toate cehoslovace sau cehe.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția de Catifea, Centrul Ceh a pregătit o selecție de documentare care abordează în fel și chip transformările prin care a trecut societatea cehoslovacă în acele momente, cît și o serie variată de filme de ficțiune realizate între anii `50 și `90, care oferă posibilitatea de a observa schimbările prin care a trecut filmul ca artă în acea perioadă, dar și poveștile și atitudinile regizorilor față de sistem și schimbări.

Documentary Mondays debutează pe 28 octombrie, filmele introducînd privitorul, în cadrul programului din această toamnă, în lumea lui Karel Zeman, cea a  skateboardingul și în dinamica mișcărilor politice din Cehoslovacia anilor Normalizării. Primul film al seriei este Film Adventurer Karel Zeman (r. Tomás Hodan, 2015), ce ne poartă prin viața și realizările magicianului filmului, care a reușit să transporte publicul în preistorie, pe Lună și în alte lumi fantastice într-o epocă în care efectele speciale digitale lipseau cu desăvîrșire.

King Skate (r. Simon Safránek, 2018), proiectat pe 4 noiembrie, ne invită să aruncăm o privire asupra lumii prea puțin cunoscute a skateboarderilor din Cehoslovacia, care își construiau singuri plăcile, explorau relieful urban în căutare de rampe, intrau în conflict cu autoritățile și petreceau nebunește, pe fondul căutării unei libertăți ce părea departe de a fi vreodată posibilă.  Pe 11 noiembrie se vede Citizen Vaclav Havel Goes on Vacation (r. Adam Novak & Jan Novak, 2006), un documentar ce recreează călătoria lui Vaclav Havel prin Cehoslovacia în vara anului 1985, în perioada cînd încă nu devenise președinte și era printre cei mai cunoscuți artiști disidenți ai țării. Havel își vizitează prietenii, testează limitele libertății cetățenești și vede cum arată o lume la apusul comunismului.

Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked (r. Oliver Malina Morgenstern, 2012) va fi proiectat pe 11 noiembrie. Filmul ilustrează, pe de o parte, o serie de povești scrise de artistul disident Ivan Martin Jirous, și pe de altă parte, brutalitatea sistemelor totalitare în care acuzațiile false conduc la arestarea și uneori chiar moartea celor care se opun. Magor, așa cum era cunoscut, a fost închis de cinci ori între 1968 și 1987, din cauza opiniilor sale politice. Seria proiecțiilor se încheie pe 25 noiembrie, cu un documentar filmat în decursul a zece ani, Citizen Havel (r. Miroslav Janek & Pavel Koutecký, 2008), care abordează aspectele multiple ale noii Republici Cehe în timpul președinției lui Havel.

Fiction Tuesdays continuă să aducă filme mai mult sau puțin cunoscute publicului român, dar care reprezintă modele importante ale cinematografiei cehoslovace și cehe. Pînă acum, acest program a oferit audienței posibilitatea de a cunoaște noi regizori cehoslovaci și a învăța mai mule despre modurile lor de a face film, iar Karel Zeman este unul dintre cei mai îndrăgiți creatori de cinema. Dacă luni se poate vedea un documentar despre acesta, marți, pe 29 octombrie, ficțiunea aferentă este în regia lui - The Fabulous World of Jules Verne (1958).

Programul continuă pe 5 noiembrie cu  filmul Run, Waiter, Run! (r. Ladislav Smoljak, 1981), o comedie despre un librar ale cărui probleme viață îl împing către moduri creative de a face bani, iar pe 12 noiembrie sînteți așteptați la un clasic: My Sweet Little Village (r. Jirí Menzel, 1985), ce ilustrează viața comunității formate în jurul unei cooperative agricole, în centrul căreia se află Otik, un bărbat încet la minte, dar îndrăgit în tot satul, și colegul său de muncă, Pavek, care realizează, pe parcurs, cît de mult înseamnă, de fapt, prietenia.

Odată cu proiecția de pe 19 noiembrie, publicul se transferă în anii 90, începînd cu filmul The Inheritance or Fuckoffguysgoodday (1992), în regia cunoscutei Vera Chytilová, un studiu asupra tipologiei de om necioplit, proaspăt îmbogățit după căderea comunismului, care simte nevoia să epateze pentru a-i fi validată condiția socială, dar și asupra noilor moduri de raportare la sex și societate care iau naștere odată cu noul sistem economic. Programul se încheie cu filmul Kolya (r. Jan Svěrák, 1996), cîștigător al Premiului Oscar și al Globului de Aur pentru cel mai bun film străin. Acesta spune povestea unui fost violoncelist al Filarmonicii din Praga, care încearcă să se susțină financiar cîntînd la înmormîntări, după ce a fost concediat pe criterii politice.  

Așadar, timp de 5 săptămîni, Centrul Ceh se animă din nou, în serile de luni și marți, de la ora 20:00. Berea Budweiser Budvar se întoare pentru a întîmpina vizitatorii, iar intrarea este liberă, ca de obicei.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic