Scrisori către S.

Stelian MULLER
10 decembrie 2014
Scrisori către S  jpeg

Ieri mama dumneavoastră zărindu-mă a zis “Numele dv. (ceva cu I cred), ai un oaspete” şi eu din pricina vîntului sau a intermitenţei lui sau a paşilor greşiti pe care îi făceam, am înţeles “Un pretendent” şi în prima clipă am crezut că visez şi m-am pişcat repede şi adînc dar nu visasem, prin urmare, m-am speriat atît de tare că am început să-mi caut prin geantă oglinda (am aşa ceva pentru situaţii de genul acesta) să văd dacă chiar aduc a pretendent sau altă orătanie din aceeaşi familie. Cum oglinda n-a putut să-mi arate nimic peste ce ştiam (de mult timp bănuiesc că nu e bună şi trebuie să-mi iau alta), m-am aşezat semidoborît pe un scaun (probabil asta era) cum se aşază epava pe fundul mării în aşteptarea unor momente mai bune. Apoi aţi venit dv. şi eu am întrebat ceva (sau cineva din curte că nu-mi amintesc precis) şi dv. aţi spus “Un musafir” şi eu m-am gandit oare ce întrebare are răspunsul pe care tocmai mi l-aţi dat şi din pricina degringoladei interioare am concluzionat că singura întrebare posibilă în atare situaţie nu poate fi decît cea din Biblie “Şi Cine ziceţi voi că Eu Sînt?” şi aici panica şi sperietura mea au urcat cîteva etaje pentru că folosirea neîntemeiată a spuselor lui Iisus în te miri ce moment e o erezie aproape cumplită pentru că nu anunţă decît sărăcie sufletească şi alte lucruri axate tot pe sărăcie. Apoi dv. aţi plecat şi a venit altcineva cu care am intrat din pricina frigului şi a ploii şi înăuntru am zarit Fraţii Karamazov sus pe etajeră şi am zis “Fraţii Karamazov” şi celălat a zis “Mda. Anna Karenina” şi eu m-am descumpănit şi ca să zic ceva, am arătat cu degetul spre masa brună (neagră din pricina umbrei) ca spre intrarea în labirint şi am zis “Orice Ana e un fel de Karenina” şi el a zis “E un roman prost” şi eu m-am enervat şi am vrut să-l bat dar din pricina situaţiei m-am răzgîndit şi a doua zi cînd mi-am amintit mi-a părut rău că m-am răzgîndit.

Şi eu am ieşit să plătesc şi tu ai venit din a doua cameră şi te-ai mişcat în prima şi din pricina conversaţiei ce-o făceam cu mama ta nu puteam să te zăresc (bărbaţii nu au vedere periferică şi trebuie să se uite fix la ceva şi timp îndelungat să-l observe) şi mişcările tale mişcau la rîndul lor aerul şi el ajungea la mine pe obrazul drept şi tîmpla dreaptă producînd un fel de rană sau adîncind deja o rană existentă care-mi otrăvea sîngele ritmic şi fără grabă. Apoi m-am dus la servici şi am stat la casă dar camera cu tine, cu aerul şi mişcările lui plus sîngele otrăvit m-au urmat şi mi s-au aşezat în loc de cap şi eu am zis ”Bine îmi şade”. Şi a venit un client şi a cumpărat de 103 lei şi mi-a dat 105 lei ca plată şi eu i-am dat rest de la 150 aşa că m-a întrebat dacă am fost la şcoală vreodată şi eu am zis “Nu” şi el a zis “Se vede”. Şi a mai zis “Mi-aţi dat 47 de lei în plus” şi eu am zis “V-am dat” şi el a zis “Probabil suneţi îndrăgostit” şi eu am ridicat braţele spre tavan şi am zis “De cine naiba?”, şi el a mai zis “Cum vă numiţi?” şi eu am zis “Sorina” şi el a zis “Fiţi atent că drumul spre iad e pavat cu numele celorlalţi” şi eu m-am bucurat că nu a zis cu numele celorlalte. Şi el a zis “Sînt din Reghin” şi eu am zis “Sînt tot din Reghin” şi el a zis “Imposibil, cei din Reghin nu fac erori” şi eu am zis “Fac cînd nu-i nimeni in jur”. Şi toată ziua s-a derulat aşa, eu încercînd să ridic la luptă sistemul imunitar (cu care mă apăr de fete) şi el refuzînd sau neputînd să lupte din pricina extenuării. Și la sfîrşit am fost nevoit să aplic soluţia pe care o aplică bărbăţii cînd nu au nici o soluţie adică să nu facă nimic şi să aştepte.

Peste cîteva zile cînd am stat amîndoi la masă şi am vorbit (nu am vorbit), tu te-ai ridicat brusc să te duci să faci ceva şi eu m-am uitat după tine şi i-am zis propriului cap “Fii atent, are picioare aşa lungi că nu poate umbla din pricina lor” şi m-am gîndit că în clipele alea aduci izbitor cu un pui de caprioară ce se chinuie pe picioarele lui ca pe nişte trestii.

Pui eram şi eu în clasa a patra cînd tovarăşa învăţătoare a venit la mine şi mi-a zis “Ştii ţine un secret?”. Eram copil pe vremea aia aşa că am spus “Ştiu” şi ea a ascultat îndelung cuvîntul ăsta şi l-a întors pe toate feţele să verifice parcă dacă are trăinicia dantelei sau sub ce-şi ţineau ascunse pe vremea aceea femeile secretele şi a zis “Bine, hai să ţi-l zic” şi eu m-am dus şi ea mi l-a zis şi la sfîrşit a mai zis “Să-ţi ţii fleanca, poate într-o zi o să ajungi bărbat” şi eu am răsuflat aproape după un minut şi am zis “O ţin” şi “Într-o zi”.

P.S. Mă plictisesc şi nu ştiu din care parte anume bate plictiseala asta să pot pune ceva între ea şi mine. Pîna la urmă te-am pus pe tine aşa cum un copil pune un castel de nisip între el şi mare, castel în care pe jumătate se ascunde şi pe care pe jumătate îl abandonează în clipele în care se ascunde.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.