Scrisoarea de recomandare - o poartă deschisă către oportunități de succes

16 iunie 2023
image

Scrisoarea de recomandare reprezintă un instrument valoros în lumea profesională, care îți poate deschide ușile către noi oportunități și poate evidenția abilitățile și calitățile tale în fața potențialilor angajatori, instituții academice sau alte entități relevante. 

Indiferent dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, a unei burse de studiu sau a unei oportunități de voluntariat, o scrisoare de recomandare bine elaborată poate face diferența între a fi selectat sau a fi trecut cu vederea. 

În fond, ce este o scrisoare de recomandare și cum poate influența în mod pozitiv viitorul tău profesional?

O scrisoare de recomandare este un document prin care o persoană (cea care recomandă), atestă calitățile, aptitudinile și experiența unei alte persoane, numită recomandat, într-un context specific. Aceasta poate fi scrisă de către un fost angajator, profesor, mentor sau coleg de încredere care te cunoaște bine și poate să îți susțină în mod obiectiv competențele și abilitățile. 

Scrisoarea de recomandare trebuie să evidențieze aspecte relevante pentru poziția sau oportunitatea pentru care aplici.

Care este importanța scrisorii de recomandare? 

Scrisoarea de recomandare servește drept o dovadă concretă a profesionalismului și a aptitudinilor tale. Este un instrument ce completează și consolidează informațiile prezentate în CV-ul tău și poate aduce o perspectivă suplimentară asupra potențialului tău. O scrisoare de recomandare bine scrisă sporește credibilitatea ta în fața angajatorilor și poate fi un factor decisiv în procesul de selecție.

Iată care sînt elementele cheie ale unei scrisori de recomandare:

1) Introducerea: Scrisoarea de recomandare trebuie să înceapă cu o prezentare clară a relației dintre cel care recomandă și persoana recomandată. Este important să se menționeze contextul în care cel ce te recomandă a interacționat cu tine și perioada în care a avut loc această colaborare.

2) Punctele forte: Scrisoarea trebuie să evidențieze punctele tale forte, abilitățile și realizările relevante pentru poziția sau postul pentru care aplici. Persoana care te recomandă trebuie să ofere exemple concrete și să ilustreze modul în care ai demonstrat aceste abilități în trecut.

3) Caracteristicile personale: O scrisoare de recomandare puternică nu se limitează doar la competențe profesionale, ci evidențiază și calități personale precum integritatea, etica de lucru, responsabilitatea, punctualitatea și capacitatea de a colabora cu ceilalți.

4) Concluzia: Scrisoarea trebuie să se încheie cu o concluzie puternică și afirmativă care să sublinieze încrederea celui care te recomandă în abilitățile tale și recomandarea sa entuziastă, dar realistă.

Cum obții o scrisoare de recomandare?

Pentru a primi o scrisoare de recomandare de calitate, este esențial să alegi persoana potrivită care te poate recomanda în mod obiectiv și să i te adresezi în mod respectuos și clar. Înainte de a cere o recomandare, asigură-te că persoana respectivă cunoaște bine activitățile și realizările tale și că este dispusă să investească timp și efort pentru a elabora o scrisoare personalizată și convingătoare.

În concluzie, scrisoarea de recomandare reprezintă un instrument valoros în construirea și consolidarea carierei tale. Ea îți oferă posibilitatea de a evidenția punctele tale forte și de a crea o imagine completă și autentică a calităților tale în fața potențialilor angajatori. 

Asigură-te că alegi persoana potrivită care te cunoaște bine și care poate să ofere o perspectivă pozitivă și autentică asupra competențelor tale, astfel încît să obții jobul mult dorit.

Cu o scrisoare de recomandare puternică, poți deschide ușa către oportunități de succes și îți poți construi un viitor profesional strălucit.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.