Sala 118

Sala 118 jpeg

Parcă niciodată n-au fost mai multe intervenţii, analize, radiografii, comentarii pe forumuri şi show-uri în prime time pe tema „degradării învăţămîntului românesc”. Secvenţa Bacalaureat 2011 – într-adevăr deprimantă – este cadrul perfect în care cei pricepuţi la toate au putut năvăli, cu degetul rotit acuzator, în discuţie. Tonul lor e rezolut, iar tiradele, zdrobitoare.

Elevii şi studenţii noştri nu mai citesc nimic. Interesul lor pentru carte e zero. Ehei, cum citeam noi... (Mereu aflăm cum citea inteligentul generic daco-roman, în timpul comunismului, dar nu şi ce anume citea el.) La şcoală nu se mai face carte. Cine oare să ofere cunoştinţe „copiilor noştri” (vocea patriotului naţionale, cap de famelie, se înmoaie) dacă nu mai găseşti astăzi un dascăl adevărat, toţi fiind obsedaţi de bani şi de foloase necuvenite?

Televiziunile, o parte dintre ele, intră ritualic în acest joc al smulgerii măştilor de pe faţa onorabililor profesori, ca şi de pe cea a medicilor. Un profesor corupt sau un medic surprins cu nădragii în vine sînt filmaţi şi demascaţi la ore de maximă audienţă, înfierbîntînd sîngele boborului împotriva unor întregi categorii profesionale. Vrei să vezi o ştire, una singură, cu un profesor eminent lăudat de generaţii întregi de elevi sau cu un medic care a salvat nu-ştiu-cîte vieţi? Trebuie să zappezi cam doi ani în oferta televiziunilor noastre.

Cînd „discuţia” asupra calităţii învăţămîntului românesc se mai colorează şi politic, şi cea mai firavă urmă de bun simţ dispare. Întotdeauna, de vină este celălalt, tovarăşul de mai ieri, companionul de mîine, adversarul politic de azi. Între două pauze de publicitate, „specialişti” de diferite culori politice se înfruptă ca hienele din „cadavrul” educaţiei la pămînt, sub ochii rotunjiţi de satisfacţie ai moderatorului profitor. Cu cît situaţia descrisă de ei este mai neagră, virînd către catastrofă, cu atît pieptul lor e mai bombat, vocea, mai virilă (simptomul se observă şi la doamnele implicate), iar siguranţa, mai afişată.

Pe acest fundal de apocalipsă cu rating vin şi eu cu o istorioară modestă, palidă, care nu are alt merit în afara celui de a fi adevărată. Iertare că mă bag în discuţie, dar, ştiţi, sînt şi eu profesor. Şi în semestrul care tocmai s-a încheiat, la Facultatea de Limbi străine unde aveam un opţional, m-am confruntat cu dilema... structurală a unui opţional obligatoriu. În mintea mea, cele două elemente ale sintagmei nu doar că erau insuficient sudate, dar veneau din sfere complet diferite. Oximoron poetic? Contradictio in adjecto? Cu aceste întrebări în minte, îi priveam pe studenţii de la Limbi străine adunaţi la sala 118, obligaţi (de cine? prin manifestarea cărei forţe supranaturale?) să vină la opţionalul intitulat 5 poeţi. Îi interesau realmente cei cinci poeţi ai mei sau studenţii de faţă vor fi bifat încă o obligaţie? Le plăcea într-adevăr poezia de calitate sau era vorba doar de o nenorocită de notă la un amărît de opţional obligatoriu? În curînd, aveam să aflu.

Le-am spus că, de vreme ce ei sînt obligaţi să vină la opţionalul meu, nu voi face prezenţa. Privirile li s-au luminat, dar păstrînd un reflex ironic. Probabil că mai văzuseră ei şmecherii de-astea. M-am ţinut apoi de cuvînt. N-am făcut niciodată liste de prezenţă la ei; astfel că azi nici măcar nu ştiu cum îi cheamă pe formidabilii mei studenţi de la Limbi străine, dedaţi la voluptăţile frecventării unui opţional obligatoriu îndeajuns de poetic pentru a se mai striga şi catalogul.

În a doua mutare a primei întîlniri, am ridicat miza. Dacă-i bal, bal să fie. Şi le-am propus studenţilor să facem... alegeri. Să votăm, cu vot liber, direct şi secret, pentru a-i alege pe cei cinci poeţi români. Aveam acoperire etimologică. Optĭo, optionis: alegere, posibilitate de a alege. Optionem facere alicui ut eligat: a lăsa cuiva libertatea să aleagă.
 
Cred că asta am şi făcut (votînd şi eu laolaltă cu ei). Eram cam douăzeci, fiecare cu foaia lui de vot. După o matură chibzuinţă studenţesc-cetăţenească, foile s-au strîns pe catedră; şi-am început să scriu pe tablă numele poeţilor votaţi. Tabla s-a umplut de nume. Unele n-aveau decît o linie sau două. La altele, voturile începuseră să se însumeze. Nu-mi venea să cred. Ceea ce se contura era aproape identic cu ceea ce-mi propusesem să facem la acest opţional. Diferenţa era că eu mă gîndisem numai la poeţi din epoca postbelică, în timp ce opţiunile studenţilor acopereau toată istoria literară.
 
Treptat, au început să se vadă poeţii desprinşi de pluton, cei cinci cîştigători ai opţionalului nostru obligatoriu. Cu cît ne apropiam de finalul numărării, trebuşoara devenea mai pasionantă. Între aceştia cinci erau diferenţe de un vot-două. Trăiam cu toţii, extatic, configurarea unui canon: un canon al nostru, al studenţilor din sala 118 şi-al profesorului lor de literatură.
Locurile 4-5: Arghezi şi Sorescu. Locurile 2-3: Blaga şi Cărtărescu. Locul I: Nichita Stănescu.

E la pămînt învăţămîntul nostru, parol.

Fotografie de Ion Cucu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.