Ruşinea

Cosmin ALEXANDRU
9 mai 2011
Ruşinea jpeg

La verguenza (regia: David Planell, 2009) e un film spaniol pe care l-am urmărit cu mai multe perechi de ochi şi de urechi în acelaşi timp, pentru că m-a atins în multe feluri. Ca orice film axat pe subiectul adopţiilor, Ruşinea atacă prejudecăţi şi credinţe familiale adînc înrădăcinate.

În cazul de faţă, un cuplu de tineri spanioli încearcă să facă faţă cu bine procesului de adopţie a unui pre-adolescent de origine peruviană, cu vădite probleme de adaptare în noua sa familie. Istoria lui personală e oricum una problematică, el fiind deja părăsit de două familii care încercaseră să-l adopte în trecut.
 
Pe măsură ce filmul curge, aflăm, însă, că dificultăţile nu afectează doar copilul, ci şi părinţii adoptivi. Femeia a trebuit să facă faţă unei sarcini pierdute din cauza unui job extrem de stresant, iar barbatul duce cu sine o copilărie traumatizantă, al cărei efect îl resimte şi în prezent. Amîndoi încearcă din răsputeri să nu transfere asupra copilului necazurile şi neîmplinirile lor, dar se pare ca efectul e contrar. Cam ca în multe familii obişnuite.

Situaţia devine şi mai complicată odată cu apariţia menajerei, şi ea de origine peruviană, care are nu doar o influenţă foarte mare asupra copilului, ci şi o relaţie foarte specială cu el. Cumva, băiatul e într-o postură ciudată, în care toată lumea îi vrea binele, dar fiecare îl întîmpină cu propriile-i neputinţe şi remuşcări.

Filmul nu ocoleşte nici neajunsurile sistemelor de protecţie a copilului şi de adopţie. Viitorii părinţi adoptivi trebuie să facă faţă unei examinări împinse la extrem, care face ca cele mai mici detalii ale vieţii lor să devină posibile capcane şi piedici în procesul de adopţie. Interesant e că această situaţie scoate la iveală şi o problemă de discriminare. Dacă şi viitorii părinţi naturali ar fi obligaţi să treacă un astfel de examen, probabil că foarte puţini ar mai primi dreptul de a aduce copii pe lume.

Ca de multe ori în viaţa reală, deşi toate personajele adulte ale filmului se învîrt în jurul copilului, el nu prea participă activ la ce se întîmplă, decît atunci cînd decide să se opună. Pare mai degrabă mutat de colo-colo, după cum adulţii simt că li s-ar potrivi mai bine lor sau lui, văzut prin ochii lor. Toată lumea e animată de bune intenţii, dar chestiunea scopului final e un subiect care merită reflecţie: rostul prim al apariţiei unui copil într-o familie e să-i facă pe părinţi fericiţi şi împliniţi, sau rostul apariţiei lui e ca părinţii să-l facă pe el fericit şi împlinit?

Există în film mai multe răspunsuri la dilema asta, unele asumate cu bucurie, altele cu un inevitabil disconfort. Totuşi, perspectiva generală care se conturează în Ruşinea e că o familie adoptivă poate semăna foarte bine cu o familie naturală, cu toate temerile şi dificultăţile fiecărui membru, dar că, şi aşa, o familie e mult mai benefică pentru un copil decît o instituţie. Măcar aici se negociază relaţii umane autentice şi de durată, nu formalităţi logistice şi organizatorice. Decizia de a adopta un copil e un act de curaj şi responsabilitate care ar trebui înţeles şi încurajat în toată complexitatea lui. “La Verguenza” oferă o mînă de ajutor.

Cosmin Alexandru este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Erudio.

Filmul spaniol Ruşinea va fi prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, luni, 9 mai, ora 18:00, la cinema Studio.

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului se desfăşoară în Bucureşti (5 - 15 mai), Braşov (12 - 15 mai), Iaşi (19 - 22 mai), Timişoara (19 - 22 mai) şi Tîrgu Mureş (26 - 29 mai).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.