ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia

20 iulie 2022
image

ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ, proiectul pornit de Cronicari Digitali, platforma cultural─â creat─â de Zaga Brand ╚Öi Asocia╚Ťia Human Made Art (HUMART), adun─â din aceast─â s─âpt─âm├«n─â noi experien╚Ťe de pe drumul care une╚Öte Rom├ónia.

Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.

├Än aceast─â lun─â, ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â, prin materiale multimedia, mai bine de 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â ╚Öi localit─â╚Ťi uitate. Toate acestea s├«nt pove╚Ötile care se adun─â  ├«n ÔÇ×RucsaculÔÇŁ cu care fiecare c─âl─âtor se poate echipa ├«nainte s─â str─âbat─â drumul care une╚Öte Rom├ónia, de la Nord la Sud, prin c─ârarea marcat─â de voluntari ╚Öi membri ai asocia╚Ťiei T─â╚Öuleasa Social.

Timp de dou─â s─âpt─âm├«ni, s├«nt explorate cele mai noi ╚Ťinuturi marcate pe Via, respectiv Terra Banatica, Terra Dacica ╚Öi Terra Romana (jude╚Ťele Cara╚Ö-Severin, Hunedoara ╚Öi Alba). Descoperirile f─âcute de creatorii de con╚Ťinut ╚Öi de jurnali╚Öti se vor reg─âsi ├«n Dilema veche, ├«ntr-un num─âr special ├«n luna septembrie, dar ╚Öi ├«n zilele urm─âtoare sub forma unui jurnal online. 

Drumul parcurs ├«n aceast─â perioad─â poate fi urm─ârit pe Instagram ╚Öi Facebook prin hashtagul #cronicaridigitali, dar ╚Öi ├«n coresponden╚Ťe zilnice la Rock FM, ├«n matinalul ÔÇ×Rock in the MorningÔÇŁ, cu Ciprian Muntele.

ÔÇ×S├«ntem ├«n cel de-al doilea an de reziden╚Ť─â pentru povestitorii digitali, un proiect unic ├«n Rom├ónia. Dar utilitatea lui este cheia ├«n care trebuie citit proiectul. ├Än 2021, 1 din 2 utilizatori de Instagram au fost pe Via Transilvanica ╚Öi i-au aflat pove╚Ötile, 10 % din totalul utilizatorilor de Social Media din ╚Ťar─â au putut descoperi comunit─â╚Ťi uitate sau l─âsate ├«n umbr─â.

Pentru noi acest reach se traduce ├«n contribu╚Ťia publicului la cre╚Öterea economiei locale, odat─â cu includerea ├«n vacan╚Ťe sau c─âl─âtorii a destina╚Ťiilor de pe Via Transilvanica sau achizi╚Ťionarea de produse locale - sobe ╚Öi ╚Öeminee din teracot─â lucrat─â manual, obiecte de sticl─ârie, vinuri bune, bun─ât─â╚Ťi pentru c─âmar─â ╚Öi lista continu─âÔÇŁ, afirm─â Silvia Teodorescu, fondator Cronicari Digitali.

Cronicari Digitali ╚Öi Raiffeisen Bank Rom├ónia adun─â pove╚Ötile ├«n ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ cu sus╚Ťinerea TRUST MOTORS, partener de mobilitate, GO PRO, partener de video storytelling ╚Öi al partenerilor media Dilema veche, Rock FM, Spot Media ╚Öi PressOne.

ÔÇ×drumÔÇŁ, soundtrack-ul ViaTransilvanica

Dup─â prima reziden╚Ť─â digital─â de storytelling de pe Via Transilvanica a ap─ârut  EP-ul Electric Brother ÔÇô ÔÇ×drumÔÇŁ, cu piesele Hu╚Ťulna, Lemnoit ╚Öi Norga.  ├Än trei piese s├«nt sintetizate locurile ╚Öi emo╚Ťiile descoperirii unui drum de aproape 1.400 de kilometri.

Anul trecut, Cristi ╚śtef─ânescu a mers pe Via al─âturi de Cronicari Digitali pentru sound recording. Dup─â aproape un an de preg─âtire a acestui EP, Electric Brother a sintetizat ├«n piese ├«nregistr─âri care ├«nsumeaz─â de 11 ori soundtrack-ul Titanic ╚Öi surprind 146 de sunete distincte de pe Via. Printre ele, pa╚Öi de drume╚Ť pe c─ârare, din╚Ťi de pieptene la d─âr─âcit de l├«n─â, fier─âstraie ╚Öi rindele de lemn, sunet de tilinc─â, suflat de cel mai v├«rstnic hu╚Ťul, de fluier, dar ╚Öi de fus, ├«n toarcerea l├«nei, clopote, toac─â, ceasuri sau note de org─â din Media╚Ö ╚Öi D├«rjiu. 

Pentru prima dat─â, orga bisericii fortificate din D├«rjiu, aflat─â ├«n Patrimoniul UNESCO, a devenit instrument virtual, odat─â cu ├«nregistrarea fiec─ârei note ╚Öi ton, pe parcursul c─âl─âtoriei de pe Via din 2021, gra╚Ťie proiectului de reziden╚Ť─â cultural─â itinerant─â.

ÔÇ×Albumul drum este un proiect care nu se putea realiza f─âr─â su╚Ťinerea prietenilor de la Cronicari Digitali ╚Öi Raiffeisen Bank Rom├ónia, c─ârora le mul╚Ťumesc pentru c─â dau glas culturii autenticeÔÇŁ, spune Electric Brother.

EP-ul ÔÇ×drumÔÇŁ, lansat ├«n luna aprilie, poate fi ascultat gratuit pe toate platformele de streaming audio ╚Öi pe site-ul www.art.raiffeisen.ro ╚Öi www.cronicaridigitali.ro.

Experien╚Ťele Via Transilvanica, aduse ├«n mijlocul Bucure╚Ötiului

Via Transilvanica este un drum care trebuie urmat de fiecare rom├ón cel pu╚Ťin o dat─â. La pas, cu bicicleta sau, acolo unde se poate, cu ma╚Öina, drumul care une╚Öte Rom├ónia este o bun─â oportunitate de a ├«n╚Ťelege mai bine cultura local─â, dar ╚Öi de a face descoperiri culinare de care este u╚Öor s─â te ├«ndr─âgoste╚Öti.

Pove╚Ötile culese ├«n ÔÇ×RucsacÔÇŁ de jurnali╚Öti ╚Öi creatori de con╚Ťinut vor fi concentrate ├«n trei zile de eveniment la Muzeul ╚Ü─âranului Rom├ón, ├«ntre 9 ╚Öi 11 septembrie. Vizitatorii vor avea acces la expozi╚Ťii foto ╚Öi proiec╚Ťii video cu locurile ╚Öi obiectivele descoperite ├«n cei doi ani de c├«nd Cronicari Digitali, al─âturi de Raiffeisen Bank Rom├ónia, organizeaz─â reziden╚Ťa de storytelling digital pe Via Transilvanica. 

Tot la Muzeul ╚Ü─âranului Rom├ón, vizitatorii vor putea cunoa╚Öte produc─âtori ╚Öi me╚Öte╚Öugari locali de pe Via Transilvanica. Mai mult, bucure╚Ötenii vor putea m├«nca preparate bazate pe re╚Ťete de pe Via, ├«nso╚Ťite de pove╚Ötile localnicilor, curatoriate de bloggeri ╚Öi vloggeri de food cunoscu╚Ťi.

image
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.