ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni

19 iulie 2022
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg

ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â, prin materiale multimedia, 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.

Creatori de con╚Ťinut ╚Öi jurnali╚Öti vor aduna, pe parcursul urm─âtoarelor dou─â s─âpt─âm├«ni, pove╚Ötile ce vor intra ├«n ÔÇ×RucsaculÔÇŁ cu care fiecare c─âl─âtor se poate echipa ├«nainte s─â str─âbat─â drumul care une╚Öte Rom├ónia, de la Nord, la Sud, prin c─ârarea marcat─â de voluntari ╚Öi membri ai asocia╚Ťiei T─â╚Öuleasa Social. Experien╚Ťele lor vor putea fi urm─ârite ├«n Social Media cu ajutorul hashtag-ului #CronicariDigitali.

Prin Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica vor fi descoperite ╚Öi aduse ├«n aten╚Ťia public─â cele mai noi ╚Ťinuturi marcate pe Via, respectiv Terra Roma, Terra Banatica ╚Öi Terra Dacica (jude╚Ťele Cara╚Ö-Severin, Mehedin╚Ťi, Hunedoara ╚Öi Alba) cu scopul de a dezvolta noi repere de c─âl─âtorie cultural─â, cu acces la experien╚Ťe locale inedite.

Descoperirile f─âcute ├«n urm─âtoarele dou─â s─âpt─âm├«ni, dar ╚Öi peisajele de poveste, se vor reg─âsi ├«ntr-un jurnal special pe dilemaveche.ro, dar ╚Öi ├«ntr-un supliment special Dilema veche, ├«n luna septembrie.  

├Än urm─âtoarele dou─â s─âpt─âm├«ni, la pas sau la bordul unor ma╚Öini Opel, creatorii de con╚Ťinut ╚Öi jurnali╚Ötii vor c─âuta s─â str─âbat─â c├«t mai mult din drumul care une╚Öte Rom├ónia ╚Öi s─â adune c├«t mai multe experien╚Ťe pe care s─â le ├«mp─ârt─â╚Öeasc─â ╚Öi altor amatori de c─âl─âtorii frumoase.

Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica, ├«n cadrul proiectului Cronicari Digitali, g├«ndit de Zaga Brand ╚Öi Asocia╚Ťia Humart, dezvoltat al─âturi de Raiffeisen Bank Rom├ónia.

ÔÇ×De balmo╚Ö am auzit, dar de ├«nv├«rtit g─âtit la st├«n─â, nu. Abia de cur├«nd am ├«n╚Ťeles c─â pemii din Banat s├«nt cehii veniti din Boemia ╚Öi asta este porecla dat─â lor de c─âtre rom├óni.

Trei valuri de case tradi╚Ťionale cu arhitectura specific─â po╚Ťi g─âsi ├«n comunitatea croa╚Ťilor din Iabalcea ╚Öi Cara╚Öova, cu cele 6 sate ├«nchise p├«n─â prin anii ÔÇÖ90. Adaug─â o pe╚Öter─â superb─â ├«n care intri pe barc─â ├«ntre 11.00-14.00 pentru ca soarele atunci face apele de azur, c─âtunele izolate de la Inele╚Ť la care ajungi urc├«nd sc─âri de lemn la locuitorii care ├«i comp─âtimesc pe or─â╚Öeni pentru ca nu v─âd stelele ╚Öi cerul ca acolo ╚Öi abia ajungi la ziua 3 din c─âl─âtoria pe care o vom face.

Dup─â Severin ╚Öi Banatul montan, ne vom ├«ntrepta spre ╚Üara Ha╚Ťegului, prima zon─â din Terra Dacia marcat─â de Via Transilvanica, vom ajunge p├«n─â la Poiana Omului, locul ├«n care se spune c─â Decebal ╚Öi-a luat singur via╚Ťa, vom zbura din Clopotiva, tab─âra de parapanti╚Öti, al─âturi de Toma Coconea, vom traversa axa Cugir-Vinerea, Poiana cu Goruni, Pianul de Sus, R├«pa Ro╚Öie, Sebe╚Ö, Alba Iulia, Blaj.

Facem aceast─â c─âl─âtoria ca s─â o face╚Ťi ╚Öi voi! Aceasta este deviza proiectului de pe Via, aflat ├«n al doilea an. Comunit─â╚Ťile unite de c─ârare au nevoie de promovare, de nou dinamism economic local adus odat─â cu drume╚Ťii sau turi╚Ötii culturali de pe c─ârare ╚Öi, neap─ârat, au nevoie de protec╚Ťie. S├«nt comunit─â╚Ťi at├«t de curate, ├«nc├«t ├«ndemnul de a le vizita otova, de to╚Ťi cu toate, nu este mesajul nostru. Exact ca ├«n Forrest Gump, ╚Öi pe Via vorbim de o cutie plin─â cu bomboane de ciocolat─â. Deschide-o doar dac─â ├«╚Ťi place s─â savurezi, nu s─â ├«nfuleciÔÇŁ, poveste╚Öte Silvia Teodorescu, fondatorul Cronicari Digitali ╚Öi directorul agen╚Ťiei Zaga Brand.

Cronicari Digitali ╚Öi Raiffeisen Bank Rom├ónia adun─â pove╚Ötile ├«n Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica cu sus╚Ťinerea TRUST MOTORS, partener de mobilitate, GO PRO, partener de video storytelling ╚Öi al partenerilor media Rock FM, Dilema veche, Spot Media ╚Öi PressOne.

ÔÇ×├Än urm─â cu un an, 1 din 2 utilizatori de Instagram au fost pe Via Transilvanica ╚Öi i-au aflat pove╚Ötile. Asta ├«nseamn─â c─â aproximativ 10 % din totalul utilizatorilor de Social Media din ╚Ťar─â au putut descoperi comunit─â╚Ťi uitate sau l─âsate ├«n umbr─â. Pentru noi acest reach se traduce ├«n contribu╚Ťia publicului la cre╚Öterea economiei locale, odat─â cu includerea ├«n vacan╚Ťe sau c─âl─âtorii a destina╚Ťiilor de pe Via Transilvanica sau achizi╚Ťionarea de produse locale, sobe ╚Öi ╚Öeminee din teracot─â lucrat─â manual, obiecte de sticl─ârie, vinuri bune, bun─ât─â╚Ťi pentru c─âmar─â ╚Öi lista continu─â.

Vara aceasta ofer─â o nou─â ╚Öans─â pentru dezvoltare drumului care une╚Öte Rom├ónia, de la Nord la Sud, iar Cronicari Digitali se bucur─â s─â scrie noi pove╚Öti de succes cu un impact real ├«n turism, economie ╚Öi mai ales ├«n comunit─â╚Ťile de pe Via TransilvanicaÔÇŁ, afirm─â Silvia Teodorescu, fondator Cronicari Digitali.

Rucsacul cu povestiri de pe Via Transilvanica, la București

Pove╚Ötile culese ├«n Rucsac de jurnali╚Öti ╚Öi creatori de con╚Ťinut vor fi concentrate ├«n trei zile de eveniment la Muzeul ╚Ü─âranului Rom├ón, ├«ntre 9 ╚Öi 11 septembrie. Vizitatorii vor avea acces la expozi╚Ťii foto ╚Öi proiec╚Ťii video cu locurile ╚Öi obiectivele descoperite ├«n cei doi ani de c├«nd Cronicari Digitali, al─âturi de Raiffeisen Bank Rom├ónia, organizeaz─â reziden╚Ťa de storytelling digital pe Via Transilvanica. Tot la Muzeul ╚Ü─âranului Rom├ón, vizitatorii vor putea cunoa╚Öte produc─âtori ╚Öi me╚Öte╚Öugari locali de pe Via Transilvanica. Mai mult, bucure╚Ötenii vor putea m├«nca preparate bazate pe re╚Ťete de pe Via, ├«nso╚Ťite de pove╚Ötile localnicilor, curatoriate de bloggeri ╚Öi vloggeri de food cunoscu╚Ťi.

Media si social media lucreaz─â pentru comunitate

├Än 2022, Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica continu─â povestea celui mai amplu proiect de storytelling digital dedicat comunit─â╚Ťilor locale. Experien╚Ťele ╚Öi descoperirile jurnali╚Ötilor ╚Öi creatorilor de con╚Ťinut vor putea fi urm─ârite cu ajutorul #cronicaridigitali, pe www.cronicaridigitali.ro, ├«ntr-un jurnal zilnic de c─âl─âtorie la radio, dar ╚Öi ├«n online ╚Öi print.

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumuse╚Ťe este s─â ├«╚Ťi ascul╚Ťi corpul ╚Öi s─â ├«i oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.