România revine în forță la London Book Fair, cu un program-concept ce promovează profesioniștii, autorii și cărțile românești

10 aprilie 2023
image

În perioada 18-20 aprilie 2023Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, organizează participarea României la Tîrgul de Carte de la Londra (London Book Fair), cu un stand propriu, un program de evenimente divers și un slogan care sintetizează spiritul acestei reveniri: „ROMANIA at LBF – Write Where We Belong!”.

„Revenim la London Book Fair după o absență de trei ani, timp în care piața națională de carte a trecut prin două crize majore consecutive, cărora le-a supraviețuit cu brio, adaptîndu-se atît unor noi modalități de vînzare, cît și celor de promovare. Piața românească de carte a ieșit întărită din această perioadă, iar prezența noastră la tîrgul de carte de la Londra poate fi simțită, astfel, ca o renaștere și o reconectare”, a afirmat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

Profesioniștii din domeniul editorial românesc vor dispune, în cadrul London Book Fair, de un spațiu de 25 de metri pătrați (Standul 7F55, plasat în Pavilionul 7, cel destinat expozanților internaționali). Spațiul este destinat profesioniștilor pieței de carte autohtone, mai exact, este locul pe care Institutul Cutural Român îl pune la dispoziția acestora pentru stabilirea de contacte cu omologii lor din lumea editorială internațională.

O însemnată selecție de carte românească recentă, pusă la dispoziția Institutului Cultural Român de cele mai cunoscute edituri românești, va fi expusă în stand, volume de interes pentru editorii și agenții străini interesați de oferta de carte românească. De asemenea, un catalog pregătit de Centrul Național al Cărții cu o selecție de 15 titluri românești din sfera prozei, cu prezentări și extrase traduse de Irina Dubsky în limba engleză, va fi expus la stand alături de cîteva zeci de cărți poștale ilustrate de artiști români, cu teme legate de identitatea națională, oferite de Poșta Română.

Evenimentele organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, sub umbrela London Book Fair, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, vor avea loc în trei librării cunoscute din Londra, din dorința de a duce cărțile, autorii și pe profesioniștii pieței de carte românești mai aproape de publicul britanic. 

Seria de evenimente se va deschide cu o dezbatere destinată profesioniștilor editării și distribuției de carte, găzduită de London Review BOOKSHOP, librăria faimoasei publicații culturale britanice. Intitulată Breaking into the „3%”. Ways of Publishing Romanian Books in English, întîlnirea de marți, 18 aprilie 2023, de la ora 18.45, îi va aduce la aceeași masă pe: Rebecca Servadio (managing partner la London Literary Scouting), Vlad Niculescu (unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați librari din România, fondatorul Librăriei independente „Anthony Frost”, astăzi, managerul Librăriei „Cărturești & friends”), Raluca Selejan (co-fondatoare a librăriei independente „La Două Bufnițe” din Timișoara), Paula Erizanu (scriitoare, editoare, jurnalistă, om-punte între Republica Moldova, Marea Britanie și România) și Livia Stoia (fondatoarea agenției „Livia Stoia Agency”, una dintre cele mai active agenții literare românești în promovarea autorilor români). Evenimentul va fi deschis de Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, iar cunoscutul jurnalist cultural Marius Constantinescu, din echipa Televiziunii Române, va fi moderatorul serii.

Miercuri, 19 aprilie 2023, de la ora 18.30, la Nomad Books, desemnată recent drept cea mai bună librărie independentă a anului 2023 la The British Book Awards, va avea loc dezbaterea „Politics and Power in Romanian Arts Before the Romanian Revolution”. Discuția este construită în jurul volumului Visual Arts in Romania 1945-1989. With an Addendum 1990-2020 de Magda Cîrneci (apărut în 2022 la Editura ICR, ediția în limba engleză purtînd semnătura Alinei Cîrîc). Alături de autoare, la dezbatere va lua parte Raluca Oancea (Nestor), lector la Universitatea Națională de Arte din București, curatoare activă pe scena artei vizuale și o jurnalistă culturală specializată pe teme de estetică, artă contemporană și new media.

Seara va fi deschisă de Liviu Jicman, moderatoare fiind Paula Erizanu, scriitoare, jurnalistă, editoare, absolventă de istorie, literatură și istoria artelor la New College of the Humanities din Londra și Jurnalism la City University London. 

Magda Cîrneci, personalitate emblematică a generației ’80, o autoare care s-a afirmat ca scriitoare și eseistă, devenind, de asemenea, un nume apreciat în domeniul criticii și istoriei artei, se bucură și de traducerea recentă a romanului FEM în limba engleză (Deep Vellum Publishing, traducere de Sean Cotter). 

Romanul Caiet de cenzor al Lilianei Corobca (Polirom, 2017), apărut recent în ediție engleză la Editura Seven Stories Press (The Censor's Notebook), va fi punctul de pornire al întîlnirii cu tema „Censorship as Literature | Literature as Censorship”, care se va desfășura joi, 20 aprilie 2023, începînd cu ora 18.45, la una dintre cele mai cochete librării independente londoneze: INK@84 Books. Liliana Corobca, autoarea romanului, și Monica Cure, traducătoarea lui în limba engleză, alături de Dan Simon, reprezentantul Editurii Seven Stories, vor fi protagoniștii unei dezbateri moderate de criticul literar și jurnalistul cultural Matthew Janney

Standul organizat de ICR la London Book Fair va găzdui, pe toată durata tîrgului de carte, instalația audio The BLACK BOX of Romanian Poetry, o capsulă şi o posibilă relicvă dedicată post-Antropocenului, care conţine versurile a 20 de poeţi români contemporani, recitate de actorul Alexandru Potocean.

„Astăzi, autorii români se bucură de interesul editorilor și al cititorilor străini, grație numeroaselor traduceri, al căror număr se află într-o creștere continuă. În decurs de un deceniu și jumătate, datorită programului Translation and Publication Support  derulat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții, numărul traducerilor din limba română pe glob a atins o masă critică. Prezențe cîndva rare, dacă nu și exotice, dincolo de granițele țării, autoarele și autorii din România sînt astăzi nume recurente pe scenele internaționale. Prin Publishing Romania ­– cealaltă parte a dipticului de sub egida ICR ­– tempo-ul aparițiilor despre spațiul cultural românesc în alte limbi a crescut, la rîndul lui, notabil, ieșind din zona adagio.

Sîntem la zi cu traducerile din literaturile lumii, iar profesioniștii pieței de carte românești sînt din ce în ce mai conectați la evenimente internaționale din sfera publishingului de carte”, a declarat Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții

-------

London Book Fair – Tîrgul internațional de carte de la Londra – dedicat în exclusivitate profesioniştilor din industria mondială a cărţii (editori, agenți literari, tipografi, producători de carte electronică, librari şi distribuitori de carte) este cotat, ca anvergură, drept a doua manifestare internațională de profil din lume.  

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.