«Rezultatul? Singurătatea mea de azi»

«Rezultatul? Singurătatea mea de azi» jpeg

L-aţi evocat în mai multe rînduri pe tatăl dumneavoastră, în pagini dramatice, culminînd cu sfîrşitul său din cauza lipsei unor medicamente. Cînd v-aţi descoperit tatăl, nu numai la propriu, ci şi la figurat? Care este cea mai îndepărtată amintire cu el şi care a fost momentul cînd aţi înţeles că există între voi o legătură organică, indestructibilă? Aveţi o asemenea relaţie afectivă cu băiatul dumneavoastră? Fiul iubitor a devenit, la rîndul lui, un tată iubitor?

Cînd aţi sunat la uşă, tocmai citeam un eseu din Lettre Internationale. Şi mă oprisem la o afirmaţie a lui Henry Ford, pe care aş fi vrut s-o pot spune şi eu: „Istoria este o glumă”. Numai că aşa ceva poate zice doar un american, pentru care istoria nu depăşeşte limitele unui album de familie. În „Lumea Veche”, e cu neputinţă să vezi doar răsăritul soarelui şi viitorul.

Şi nici dacă am avea şi noi, aici la „porţile Orientului”, unde totul ar fi luat, spun unii, à la légère, un trecut la fel de subţire, eu n-aş putea socoti istoria „o glumă”. Mie, această „glumă” mi-a ucis tatăl. Şi m-a împovărat cu o vinovăţie, pe care nici nu mi-o pot imputa pînă la capăt, nici nu mi-o pot ierta. Şi au trecut de-atunci exact 52 de ierni.
(…) Am fost, oare, un „fiu iubitor”, cum mă socotiţi dumneavoastră? Mi-am venerat părinţii, dar nu sînt convins că i-am meritat. V-am spus, am impresia, că nu mai am vanităţi. Ei bine, am minţit. Am mai puţine vanităţi, de cînd am îmbătrînit, din ce în ce mai puţine şi mai triste, dar am. Încă mai încerc să par mai bun decît sînt. Încă mai încerc – e drept, cu dificultăţi tot mai mari – să-mi joc „rolul”. Pentru că trebuie să mărturisesc: eu n-am trăit, ci am jucat un rol, impus de caracterul meu. El fiind singura soluţie pe care am găsit-o împotriva complexelor mele. V-am spus că am avut mereu probleme în relaţiile cu ceilalţi. Nu v-am spus, însă, adevărul pînă la capăt. Eu am fost toată viaţa prizonier. Propriul meu prizonier. M-am născut într-o carceră invizibilă şi fără contur, asemenea destinului, şi n-am ieşit niciodată din ea. Aşa se explică faptul că n-am prea avut prieteni. Doar cîţiva care nu şi-au dat seama (sau n-au vrut să arate că ştiau) că erau prieteni cu un prizonier, incapabil să iasă din celula lui pentru a se dărui cu totul. Am avut norocul să aflu că dragostea este unicul adevăr important şi absolut, într-o viaţă care nu ne dă decît daruri relative. Şi n-am fost ipocrit. Am iubit şi eu. Am iubit, poate, chiar mai intens şi mai dureros decît alţii. Pentru că nu am putut merge pînă la capătul sentimentelor mele. Am iubit ca prizonier, fără şansa de a putea evada din limitele mele. Sau din egoismul meu, dacă asta vă sună mai bine, deşi mai curînd aş vorbi de un blestem. Deoarece şi în doi – cu rare excepţii – am fost singur. Acest blestem m-a împiedicat să fiu, cum am dorit, cum am tînjit să fiu, generos. Toate elanurile mele spre generozitate s-au izbit, ca de un zid, de nişte inhibiţii care n-au servit decît părţii mediocre din mine. Mi-au limitat sentimentele cele mai nobile, cele mai naturale. Nu le-am spus niciodată părinţilor mei cît de mult îi iubeam. Mai mult, am dus ingratitudinea pînă la măgăria (n-am nici o scuză!) de a nu-mi invita părinţii cînd m-am însurat. Nici, măcar, nu i-am anunţat! Am fost fericit cînd s-a născut fiul meu, dar, în toată copilăria lui, am lipsit, practic, de lîngă întrebările şi nedumeririle lui. Mă împăcam (mereu egoismul!) cu gîndul că eu vegheam asupra lui, să nu i se întîmple nimic rău, intervenind în toate momentele pe care le socoteam esenţiale. Numai că viaţa e formată din detalii, nu din „evenimente”. Cînd m-am trezit că nu aveam o comunicare reală, ca de la bărbat la bărbat, cu fiul meu, căruia îi spun şi azi „băiete”, deşi are cincizeci de ani, era prea tîrziu. Sînt greşeli care, cu timpul, devin ireparabile.

Am fost, prin urmare, un tată la fel de ratat, cum am fost în calitate de fiu. Nici soţ bun n-am fost. Dimpotrivă. M-am ferit să cer nişte explicaţii care mi-ar fi lămurit unele dubii, cînd asta mai avea importanţă. Şi nici eu n-am vrut să dau explicaţii. Rezultatul? Singurătatea mea de azi, ciuruită de regrete, ca o haină mîncată de molii. Şi nişte întrebări care mă chinuie. Am dus, oare, la capăt vreun sentiment? Am făcut, oare, tot ce a depins de mine pentru a dezvălui ce am simţit cînd m-a legat ceva puternic de cineva? Scuza prin care m-am justificat mereu în faţa mea a fost că am pudori pe care nu le puteam depăşi. Era o scuză reală şi, totuşi, nesinceră. Pudorile mele ţineau de faptul că eram prizonierul complexelor şi neputinţelor mele.

Şi-acum? Acum, îmbătrînesc tot în carcera mea. Stau şi mă uit la cărţile din bibliotecă, la oţetarii zgribuliţi de frig. Şi simt că nici măcar cînd sînt singur, nu sînt liber. Pereţii invizibili ai carcerei în care îmbătrînesc mă separă şi de obiectele care-mi sînt familiare. Mă uit la moliile care zboară prin faţa mea şi am impresia că le privesc din spatele unui zid transparent. Probabil, doar moartea mă va elibera.

Fragment din volumul: Octavian Paler, Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache, ediţia a II-a, în curs de apariţie la Editura Polirom.

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

niculae badalau foto marian iliescu
De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei
Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține.
Gabriela Firea FOTO gov.ro
Se cer din nou certificate de virginitate. Reacția Gabrielei Firea
Gabriela Firea atrage atenţia că s-a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate, deşi a avut o discuţie cu conducerea IML pe această temă.
Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.