Regizori-vedetă

Gabriela FILIPPI
31 decembrie 2010
Regizori vedetă jpeg

Spărgătorul de nuci, în varianta 3D realizată de Andrei Koncealovski, este un eșec. Filmul se deschide pe muzica lui Ceaikovski și imaginile foarte frumoase ale cîtorva podoabe din bradul de Crăciun. Povestea scrisă în 1816 de E.T.A. Hoffmann era foarte potrivită ecranizării în 3D, tocmai pentru că această tehnologie poate da magie obiectelor, le poate însufleți. Și chiar despre asta este vorba în „Spărgătorul de nuci”: despre obiecte care se animă cu forța imaginației. Popularitatea poveștii lui Hoffmann rezidă și în nota melancolică dată de imaginea obiectelor artizanale, mici bijuterii create de o mînă de om, înainte de industrializare. Însă regizorul rus Andrei Koncealovski s-a ferit de efectul sigur, de hit, al poveștii și al muzicii Spărgătorului de nuci. El a mutat acțiunea undeva prin primele două decenii ale secolului XX. Ciudatul unchi Drosselmeyer, ceasornicar și inventator în povestea originală, este înlocuit aici de Albert Einstein, care le explică copiilor, apropo de întîmplările neobișnuite la care iau parte, că totul este relativ,  iar pentru a da greuatate celor spuse, desenează celebra sa formulă pe o tăbliță. De asemenea, Freud este un prieten de familie, care vine și el cu o explicație pentru visele fabuloase ale copiilor, iar casa în care locuiesc este capitonată cu lucrări ale lui Klimt. Aceste referințe culturale, generalități despre Viena începutului de secol, nu fac un bine nici atmosferei (dimpotrivă chiar!) și nici naraţiunii din film. Însă născocirea cea mai aberantă a lui Koncealovski în Spărgătorul... său este de a prezenta „Regatul Șoarecilor” ca metaforă a Regimului Nazist.

Cel mai recent film al lui Claude Lelouch , Ces amours-là, (Iubiri din trecut) filmat parțial în România, este un film dens ce împletește istoria (începînd cu anii ’30 și ajungînd pînă în anii  ’50) cu istoria filmului. Ilva Lemoine (Audrey Dana) este o plasatoare într-un cinematograf din Parisul aflat sub ocupație, unde tatăl său vitreg este proiecționist. Filmul este povestit ca o pledoarie a avocatului ei, într-un proces în care femeia este acuzată că și-ar fi omorît soțul. Deoarece istoriile tumultoase de dragoste ale Ilvei pot ridica suspiciuni în ceea ce priveşte nevinovăția sa, avocatul încearcă să-i găsească justificări femeii, judecîndu-i aventurile în contextul vremii: povestea de dragoste cu ofițerul german care i-a salvat de la execuție tatăl, implicat într-un atentat al Rezistenței, aventura cu cei doi soldați americani, care o ajută să fugă la Eliberare, cînd  a fost condamnată de colaboraționism etc. Avocatul încearcă să emoționeze jurații făcînd o analogie cu experiența lui din timpul războiului, cînd, evreu fiind, a fost dus în lagărele naziste, însă pasiunea pentru pian i-a salvat viața. Pledoaria avocatului sugerează astfel că indivizii nu pot fi condamnați în masă, așa cum se întîmplă în cazul unui război. În filmul lui Lelouch sînt inserate numeroase scene din filmele acelor ani, care să sprijine cu umor povestea, în timp ce însăşi narațiunea face numeroase trimiteri la alte filme (una dintre cele mai evidente fiind Cinema Paradiso, cu care Ces amours-là se aseamănă în cinefilia sa cam exaltată și sentimentală).

Cel de-al doilea film regizat de Ben Affleck, The Town (Orașul) este un thriller conformist, însă o realizare abilă în granițele genului. Este povestea lui Doug MacRay (Ben Affleck) și a găștii lui de hoți de bănci, în Charlestown, unde, sîntem anunțați la începutul filmului, tîlhăria este principala ocupație a localnicilor. După un jaf reușit, Doug se îndrăgostește de managera băncii, luată ostatică și apoi eliberată și se hotărește să se lase de meserie și să înceapă o nouă viață alături iubita lui. Numai că, intrat în rețea, Doug nu poate pleca atunci cînd vrea. Povestea din The Town este construită simplist ( ca să înțelegem ușor istoria lui Doug și motivele pentru care mama lui l-a părăsit cînd era mic, este adus un alt personaj, o fostă iubită a lui Doug, drogată și neglijentă față de copilul ei; de asemenea, singurul indiciu pe care martorii îl au despre criminali este un tatuaj despre care se crede că este un simbol al luptătorilor irlandezi, pe gîtul unuia dintre răufăcători care, ca să poată fi ușor identificat de spectator, poartă un hanorac pe care este înscris „Irish Pub”); însă această bidimensionalitate lucrează aici în favoarea suspansului.  

Tangled este al cincizecilea film de lungmetraj din colecția de animații clasice produse de Disney.  Filmul este o adaptare a poveștii scrise de Frații Grimm: Rapunzel, fata regelui și a reginei, este răpită de o vrăjitoare bătrînă, care vrea să o țină pe lîngă ea, datorită harului pe care copilul îl are de a-i întineri și vindeca pe cei din jur. Vrăjitoarea o închide pe fată într-un turn înalt, iar Rapunzel, ajunsă adolescentă, își dorește să cunoască lumea de afară. Flynn Ryder, un tîlhar din ținut, descoperă din întîmplare, încercînd să se ascundă de urmăritorii săi, turnul în care este ținută Rapunzel, iar fata îl convinge să o ajute să evadeze pentru o zi.  Realizat în tradiția basmelor cu prinți și prințese, Tangled se deosebește de filmele-cult ale seriei prin ironia sa. Rapunzel nu mai are inocența Albei ca Zăpada sau a Frumoasei (din Frumoasa și Bestia), iar alesul ei, Flynn Ryder, este de-a dreptul flirty. 

Gabriela Filippi este redactor Film Menu.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.