„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina

25 octombrie 2022
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg

În urmă cu patru luni se lansa proiectul Open Museums Open Hearts, gîndit și derulat de asociația culturală Cîte-n lună și-n mansardă în parteneriat cu patru muzee din București –Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul a fost conceput cu scopul de a susține, prin cultură și prin crearea unei rețele de sprijin, nevoile reale ale adolescenților ucraineni, astfel încît să le îmbunătățească viața cotidiană prin învățarea de noi aptitudini.

image

De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii avînd astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

Forma sub care va fi reprezentat viitorul este monumentul, acesta reprezentînd o modalitate de redare artistică și arhitecturală ce simbolizează durabilitatea și un punct de joncțiune pe axa timpului, în care trecutul, prezentul și viitorul sînt unite. Cele patru monumente construite în jurul ideii Rădăcini și visuri, propusă de artista Ana Petrovici-Popescu, vor fi expuse în curtea sau în interiorul celor patru muzee pe o perioadă de trei luni.

image

Pînă în prezent, 291 de adolescenți ucraineni au participat la programele de educație non-formală și de recreere în cadrul proiectului Open Museums Open Hearts, în perioada iunie-octombrie. Dintre activitățile organizate în cadrul celor patru muzee, amintim: patru proiecții la Cinema Muzeul Țăranului a două filme ucrainene – Stop Zemlia, în regia Katerynei Gornostai, și documentarul Ivan’s Land, realizat de Andrii Lysetsky, ambele cîștigătoare a numeroase premii internaționale, precum și 17 ateliere de introspecție urbană, de jocuri și animație socio-educativă, ateliere de teatru de umbre și de păpuși, atelier de modelaj în lut, de pictură pe sticlă, atelier de storytelling și ateliere de realizare a hărților, realizate de nouă educatori culturali și artiști români, dar și de origine ucraineană. De asemenea, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, alături de Fundația Romanian Angel Appeal, a fost organizată o petrecere la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la care au participat 43 de copii și tineri ucraineni. Timp pe patru ore, aceștia au avut ocazia de socializa și de a se simți bine ascultînd muzica pe gustul lor, dansînd și participînd la activități de animație socio-educativă.

Pe parcursul următoarelor șase luni, se dorește ca acest demers cultural-educațional să răspundă nevoilor unui număr și mai mare de tineri și de artiști de origine  ucraineană stabiliți în București și să creeze în cadrul muzeelor partenere spații sigure, în care să revină și să se exprime creativ, contribuind astfel la creșterea stimei de sine, la integrarea și la crearea unui sentiment de apartenență la un grup/ spațiu/ idee. Pe termen mediu, sperăm ca această inițiativă să ducă la coagularea comunității tinerilor ucraineni stabiliți în București.

Proiectul Open museums Open Hearts   Atelier teatru de umbre jpeg

Open Museums Open Hearts este un proiect al Asociației culturale Cîte-n lună și-n mansardă, asociație care promovează și susține diversitatea și coeziunea socială și integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile.

Finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiectul Open Museums Open Hearts își propune integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atît pentru tinerii cu vîrste între 12 și 18 ani, cît și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor activități de consiliere emoțională și a unor programe culturale și de educație non-formală, care să îi susțină în accesarea resurselor interne, dezvoltarea rezilienței și a mecanismelor de coping adaptative.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.