„Publicul desăvîrșește festivalul” - interviu

Mihai DRAGOMIR
4 august 2015
„Publicul desăvîrșește festivalul”   interviu jpeg

Festivalul Internațional de Film Istoric are loc anul acesta în perioada 31 iulie - 9 august și a devenit unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului la Rîşnov. A început în 2009 odată cu inaugurarea Cinematografului „Amza Pellea”. Ediția a șaptea propune peste 40 de filme grupate pe teme istorice la care sa adaugă, într-o atmosferă deconectantă, concerte și mese rotunde. Mihai Dragomir este coordonatorul proiectului. Mai multe detalii şi programului festivalului aici.

Sloganul festivalului este „Și filmele fac istorie”, cum l-ați ales?

Acest slogan nu este rezultatul unui proces de consultare cu vreo companie de comunicare sau alti experți din domeniu. A venit natural și exprimă, poate, modul cel mai simplu în care ne selectăm filmele: cu un conținut relevant despre o anumită perioadă istorică și filme care au intrat deja în istoria cinematografiei mondiale.

Ce v-ați propus cînd ați demarat prima ediție a festivalului?

În orice caz nici măcar prin vis nu ne-am gîndit ca vom ajunge la evenimentul de azi. Prima ediție a pornit de la o idee frumoasă a autorităților locale din Rîșnov care voiau sa dea viață unei cetăți batjocorite de un „investitor” privat. Era anul 2009, situația administrării cetății era încă neclară (abia în 2010 s-a pronunțat hotărîrea definitivă), dar echipa de la Primăria Rîșnov își dorea o agendă culturală care să includă cetatea și comunitatea locală. Și cum Rîșnovul a fost în ultimii 60 de ani decor pentru filme istorice, ideea a venit absolut natural: să strîngem la Rîșnov cele mai frumoase pelicule istorice și oameni pasionați.

Dacă ar fi să numiți trei filme istorice care v-au impresionat și care au fost proiectate în cetate, la care v-ați opri?

La fiecare ediție sînt peste 40 de filme proiectate și toate ne sînt dragi. O sa încerc să aleg trei tipuri diferite:

(regia Michael Haneke) – despre oameni;

(regia Bartek Konopka) – viața fericită a iepurilor din interiorul Zidului Berlinului; și

(regia Anca Damian) – revoltător.

În ce constă Școala de vară ?

Școala de vară a apărut din două motive: filmele le poți vedea și singur acasă, nu trebuie să mergi la un festival, iar istoria poate fi plictisitoare dacă nu discuți despre ea. Din 2012 ne-am gîndit să adăugăm o componentă nouă și atunci am gîndit această alternativă: două, trei prelegeri pe zi urmate de dezbateri, subiecte relevante, lectori carismatici și studenți din România și Republica Moldova. Ne folosim de momente din istorie pentru a explica (de) ce se întîmplă astăzi. Totul fără șabloane sau cuvinte seci de conținut. Și discuțiile continuă seara tîrziu în cetate la un pahar de vin. 

Rîșnovul este un loc frumos, mic și cochet; cît de ofertant este pentru un eveniment internațional?

Pentru genul de eveniment pe care îl facem noi aș putea spune că este locul ideal: există o infrastructură excelentă, un context istoric impresionant și un cadru natural de vis. Este perfect pentru un eveniment național sau internațional cu un public specializat. În nici un caz nu este potrivit, și nici nu ne dorim asta, pentru evenimente de masă care ar bloca orașul. Trebuie să respectăm în primul rînd comunitatea gazdă. 

Unde proiectați filmele și ce public aveți?

Programul începe în fiecare dimineață la ora 9:00 și se termină tîrziu în noapte. Proiecțiile și dezbaterile din timpul zilei se întîmplă la Cinematograful „Amza Pellea”, fiind adresate unui public mai interesat și specializat, iar seara, în Grădina Cetatii Rîșnov, unde au loc concerte și proiecții pentru publicul larg.

Care este povestea Cinematografului „Amza Pellea”?

Primul cinematograf a apărut în Rîșnov în 1937. Actualul cinematograf a fost inaugurat la începutul anilor '60 și s-a numit Lumina. Dupa revoluție a avut aceeași soarta ca în toată țara (sală de bingo, discotecă, pub și, în cele din urmă, depozit). Între 2008 și 2009 a fost renovat cu bani de la Ministerul Culturii, iar la inițiativa Festivalului de Film Istoric a fost realizat un sondaj în rîndul comunității, în anul 2012, privind redenumirea cinematografului. Cele mai multe voturi au fost pentru Amza Pellea. Numele marelui actor a fost pus pe fațadă oficial în anul 2013 în prezența Oanei Pellea și a rudelor cu ocazia celor 30 de ani de la dispariția actorului. 

Ați gîndit festivalul cu o structură aparte, cu secțiuni bine conturate. Cum îl deosebim de celelalte evenimente de gen?

Festivalul merge pe o structură foarte clară: proiecții de film (40-50 de producții), școala de vară (20-30 de lectori), evenimente speciale (10-12 concerte), expoziții si tîrg de carte. De fapt, nu mai vorbim de un festival de film, ci de un produs cultural complex, iar firul logic al acestor activități este reprezentat de temele fiecărei ediții. E foarte ușor de deosebit pentru că nu mai există ceva asemănător în România, iar noi nu ne măsuram succesul în butoaiele de bere golite. Există în Franța un eveniment similar pe care l-am luat drept model.

Cum a crescut anul acest festival și în ce fel?

Sîntem un eveniment local care și-a atins deja de trei ani limitele în timp: 10 zile cu program de peste 12 ore pe zi. În acest moment putem să mai creștem doar calitatea conținutului, iar acest lucru se întîmplă prin temele pe care le lansăm în dezbatere, invitații care participă, filmele selecționate și publicul prezent la activitățile noastre. Pentru că publicul este cel care desăvîrșește munca noastră de la o ediție la alta. 

interviu realizat de Roxana CĂLINESCU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.