Proiecţie şi dezbatere „Wanda“

4 martie 2015
Proiecţie şi dezbatere „Wanda“ jpeg

Joi, 5 martie, începînd cu ora 19, în sala de cinema UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu are loc proiecţia Wanda, un film regizat de Barbara Loden în 1970. Discuția cu publicul va fi moderată de Raluca Durbacă și Iulia Voicu.

În 1970, Barbara Loden, actriță pînă atunci, face prima sa încercare regizorală, rămasă și singura pînă la sfîrșitul vieții ei. Este un punct de cotitură, atît pentru ea, cît și pentru istoria cinematografului feminin american. Pentru că, în afară de Ida Lupino, nimeni nu se mai angajase în rolul de femeie-regizor pentru un lungmetraj important în America[1]. Iar o categorie importantă feminină din SUA acelor ani rămîne aproape ignorată pînă la acest film: „           floaters – acele femei care nu au o direcție în viața lor, care nu au abilitatea de a-și construi drumul de la momentul în care se află la momentul în care vor să ajungă, nu au voință, nu au ambiție”[2] .

Membră a The Actors Studio, Barbara Loden este cea care a interpretat-o pe Ginny, sora personajului lui Warren Beatty în “Splendoare în iarbă”. Legătura cu regizorul Elia Kazan nu este întîmplătoare, căci Barbara Loden îi va fi devenit a doua soție. A copilărit în Sud, ca apoi să se mute la doar 16 ani la New York, unde a devenit dansatoare într-un club de noapte și model pin-up. O declarație a Barbarei Loden face ca acest film-cult, în care ea joacă și rolul principal, să aibă o încărcătură și mai mare: pare reflexia propriei ei ambiții de a-și depăși limitele ce o încorsetează, de a sparge ideile preconcepute despre propria persoană (atît ale ei, cît și ale celor din jur). În 1971, declară: „obișnuiam să fiu și eu așa, nu aveam identitatea mea, doar eram ceea ce oamenii din jur voiam să devin.”[3] Pentru Loden, a fost depășirea ideii că este doar o fată frumușică, o față expresivă, fără prea multe de zis lumii. Acest film road-trip, o încercare foarte personală, este unul anti-glamour și, cu toate că e povestea unei femei care ajută un infractor, e totuși departe de imaginea intrată în istoria pop  a lui Bonnie și Clyde. Nu este în niciun caz o poveste la care femeile obișnuite cu povești și personaje ale Hollywood-ului să aspire și să se simtă comod urmărind-o, ci una care le zguduie, datorită tonului franc, chiar brutal, prin care abordează  imperfecțiunile vieții feminine debranșate de la standarde, alienarea și căutările. Filmul a fost destul de ignorat în SUA la momentul apariției, dar critica de film din Europa și festivalurile de film dedicate cineastelor sau problematicii feminine îi acordă atenție.

Lumea minieră este populată de soții cu copiii plîngînd în brațe, o lume în care Wanda nu se regăsește și pe care atît de senin o abandonează, pentru a se lăsa pradă vieții. Această femeie nu are nimic de pierdut, așa că nu poate fi decît ușurată să divorțeze și să-și lase copiii în grija bărbatului. O simplă intrare într-un bar îi schimbă viața și, așa cum Elise Nakhninian observă[4], îi aduce o relație bolnav de instabilă cu un bărbat certat cu legea, care paradoxal, devine singurul lucru stabil din viața ei. E singura posibilitate pe care această femeie o găsește pentru a se simți utilă, e modul ei de a-și găsi importanța, sensul și identitatea. Comparații ale personajului Wandei cu cel al Jeannei Dielman[5], spre exemplu, atrag atenția asupra raportării acestor personaje feminine la gospodărie și la tot ce înseamnă rolul în îngrijirea casei pe care societatea îl atribuie femeii: pe cînd Jeanne Dielman era obsedată de păstrarea ordinii și curățeniei în casă, Wanda este cea care eșuează și refuză însușirea acestui rol.

Deși este o filmare de gherilă ancorată puternic în stilistica cinéma vérité-ului, operatorul Nicholas T. Proferes (care a lucrat și cu Kazan) construiește adesea cadre pictural, cum ar fi cel în care Wanda merge, iar camera o urmărește de la depărtare: în marea de cărbune, ea este singura pată de culoare, total opusă – albă.  Sunetul pare să fie doar cel înregistrat de cameră, căci uneori dialogurile sînt greu de auzit și înțeles. Oricum, Loden a avut noroc pînă la urmă, căci timp de șase ani de zile a strîns bani pentru film. L-a filmat pe 16 mm, din motive financiare, iar improvizația e un procedeu la care a apelat frecvent, de la momente pe care le-a întîlnit în timpul filmării și care au inspirat-o în construcția narativă, pînă la improvizația actoricească. Andrew Sarris notează, făcînd referire la atitudinea regizorală: “Barbara Loden este, din punct de vedere stilistic, mai mult dură decît suavă, mai degrabă analitică decît rapsodică, aspră și ciudată, iară nu fină și grațioasă.“[6]

Wanda, această femeie care nu e arătată niciodată într-o casă a ei, se definește în mod bolnăvicios agățîndu-se de un bărbat necunoscut, un tîlhar alături de care se simte utilă. Povestea neromantizată și bine înfiptă în realitatea acelui univers american, devine memorabilă, iar Barbara Loden devine  “a one hit wonder”, devine vocea nu numai unei generații de femei, ci chiar a mai multora. Filmul a cîștigat Premiul Criticii la Festivalul de la Veneția în anul apariției și a reînceput să fie proiectat în anii 2000.

[1] http://www.thelmagazine.com/TheMeasure/archives/2010/10/27/wanda-a-landmark-for-woman-filmmakers-and- the-new-american-cinema-at-moma-tonight

[2] http://www.facebook.com/photo.php?v=104944553815&set=vb.10251497506&type=3&theater

[3] Los Angeles Times, 1971, citat în http://www.thelmagazine.com/TheMeasure/archives/2010/10/27/wanda-a-landmark-for-woman-filmmakers-and- the-new-american-cinema-at-moma-tonight

[4] http://www.thelmagazine.com/TheMeasure/archives/2010/10/27/wanda-a-landmark-for-woman-filmmakers-and- the-new-american-cinema-at-moma-tonight

[5] http://sensesofcinema.com/2002/feature-articles/wanda/

[6] The Village Voice Film Guide – 50 Years of Movies From Classics to Cult Hits, editat de Dennis Lim, editura John Wiley&Sons Inc, 2007, pag. 294

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.