Proiec┼úie ┼či dezbatere ÔÇ×WandaÔÇť

4 martie 2015
Proiec┼úie ┼či dezbatere ÔÇ×WandaÔÇť jpeg

Joi, 5 martie, ├«ncep├«nd cu ora 19, ├«n sala de cinema UNATC, ├«n cadrul Cineclubului Film Menu are loc proiec┼úia Wanda, un film regizat de Barbara Loden ├«n 1970. Discu╚Ťia cu publicul va fi moderat─â de Raluca Durbac─â ╚Öi Iulia Voicu.

├Än 1970, Barbara Loden, actri╚Ť─â p├«n─â atunci, face prima sa ├«ncercare regizoral─â, r─âmas─â ╚Öi singura p├«n─â la sf├«r╚Öitul vie╚Ťii ei. Este un punct de cotitur─â, at├«t pentru ea, c├«t ╚Öi pentru istoria cinematografului feminin american. Pentru c─â, ├«n afar─â de Ida Lupino, nimeni nu se mai angajase ├«n rolul de femeie-regizor pentru un lungmetraj important ├«n America[1]. Iar o categorie important─â feminin─â din SUA acelor ani r─âm├«ne aproape ignorat─â p├«n─â la acest film: ÔÇ×           floaters ÔÇô acele femei care nu au o direc╚Ťie ├«n via╚Ťa lor, care nu au abilitatea de a-╚Öi construi drumul de la momentul ├«n care se afl─â la momentul ├«n care vor s─â ajung─â, nu au voin╚Ť─â, nu au ambi╚ŤieÔÇŁ[2] .

Membr─â a The Actors Studio, Barbara Loden este cea care a interpretat-o pe Ginny, sora personajului lui Warren Beatty ├«n ÔÇťSplendoare ├«n iarb─âÔÇŁ. Leg─âtura cu regizorul Elia Kazan nu este ├«nt├«mpl─âtoare, c─âci Barbara Loden ├«i va fi devenit a doua so╚Ťie. A copil─ârit ├«n Sud, ca apoi s─â se mute la doar 16 ani la New York, unde a devenit dansatoare ├«ntr-un club de noapte ╚Öi model pin-up. O declara╚Ťie a Barbarei Loden face ca acest film-cult, ├«n care ea joac─â ╚Öi rolul principal, s─â aib─â o ├«nc─ârc─âtur─â ╚Öi mai mare: pare reflexia propriei ei ambi╚Ťii de a-╚Öi dep─â╚Öi limitele ce o ├«ncorseteaz─â, de a sparge ideile preconcepute despre propria persoan─â (at├«t ale ei, c├«t ╚Öi ale celor din jur). ├Än 1971, declar─â: ÔÇ×obi╚Önuiam s─â fiu ╚Öi eu a╚Öa, nu aveam identitatea mea, doar eram ceea ce oamenii din jur voiam s─â devin.ÔÇŁ[3] Pentru Loden, a fost dep─â╚Öirea ideii c─â este doar o fat─â frumu╚Öic─â, o fa╚Ť─â expresiv─â, f─âr─â prea multe de zis lumii. Acest film road-trip, o ├«ncercare foarte personal─â, este unul anti-glamour ╚Öi, cu toate c─â e povestea unei femei care ajut─â un infractor, e totu╚Öi departe de imaginea intrat─â ├«n istoria pop  a lui Bonnie ╚Öi Clyde. Nu este ├«n niciun caz o poveste la care femeile obi╚Önuite cu pove╚Öti ╚Öi personaje ale Hollywood-ului s─â aspire ╚Öi s─â se simt─â comod urm─ârind-o, ci una care le zguduie, datorit─â tonului franc, chiar brutal, prin care abordeaz─â  imperfec╚Ťiunile vie╚Ťii feminine debran╚Öate de la standarde, alienarea ╚Öi c─âut─ârile. Filmul a fost destul de ignorat ├«n SUA la momentul apari╚Ťiei, dar critica de film din Europa ╚Öi festivalurile de film dedicate cineastelor sau problematicii feminine ├«i acord─â aten╚Ťie.

Lumea minier─â este populat─â de so╚Ťii cu copiii pl├«ng├«nd ├«n bra╚Ťe, o lume ├«n care Wanda nu se reg─âse╚Öte ╚Öi pe care at├«t de senin o abandoneaz─â, pentru a se l─âsa prad─â vie╚Ťii. Aceast─â femeie nu are nimic de pierdut, a╚Öa c─â nu poate fi dec├«t u╚Öurat─â s─â divor╚Ťeze ╚Öi s─â-╚Öi lase copiii ├«n grija b─ârbatului. O simpl─â intrare ├«ntr-un bar ├«i schimb─â via╚Ťa ╚Öi, a╚Öa cum Elise Nakhninian observ─â[4], ├«i aduce o rela╚Ťie bolnav de instabil─â cu un b─ârbat certat cu legea, care paradoxal, devine singurul lucru stabil din via╚Ťa ei. E singura posibilitate pe care aceast─â femeie o g─âse╚Öte pentru a se sim╚Ťi util─â, e modul ei de a-╚Öi g─âsi importan╚Ťa, sensul ╚Öi identitatea. Compara╚Ťii ale personajului Wandei cu cel al Jeannei Dielman[5], spre exemplu, atrag aten╚Ťia asupra raport─ârii acestor personaje feminine la gospod─ârie ╚Öi la tot ce ├«nseamn─â rolul ├«n ├«ngrijirea casei pe care societatea ├«l atribuie femeii: pe c├«nd Jeanne Dielman era obsedat─â de p─âstrarea ordinii ╚Öi cur─â╚Ťeniei ├«n cas─â, Wanda este cea care e╚Öueaz─â ╚Öi refuz─â ├«nsu╚Öirea acestui rol.

De╚Öi este o filmare de gheril─â ancorat─â puternic ├«n stilistica cin├ęma v├ęrit├ę-ului, operatorul Nicholas T. Proferes (care a lucrat ╚Öi cu Kazan) construie╚Öte adesea cadre pictural, cum ar fi cel ├«n care Wanda merge, iar camera o urm─âre╚Öte de la dep─ârtare: ├«n marea de c─ârbune, ea este singura pat─â de culoare, total opus─â ÔÇô alb─â.  Sunetul pare s─â fie doar cel ├«nregistrat de camer─â, c─âci uneori dialogurile s├«nt greu de auzit ╚Öi ├«n╚Ťeles. Oricum, Loden a avut noroc p├«n─â la urm─â, c─âci timp de ╚Öase ani de zile a str├«ns bani pentru film. L-a filmat pe 16 mm, din motive financiare, iar improviza╚Ťia e un procedeu la care a apelat frecvent, de la momente pe care le-a ├«nt├«lnit ├«n timpul film─ârii ╚Öi care au inspirat-o ├«n construc╚Ťia narativ─â, p├«n─â la improviza╚Ťia actoriceasc─â. Andrew Sarris noteaz─â, f─âc├«nd referire la atitudinea regizoral─â: ÔÇťBarbara Loden este, din punct de vedere stilistic, mai mult dur─â dec├«t suav─â, mai degrab─â analitic─â dec├«t rapsodic─â, aspr─â ╚Öi ciudat─â, iar─â nu fin─â ╚Öi gra╚Ťioas─â.ÔÇť[6]

Wanda, aceast─â femeie care nu e ar─âtat─â niciodat─â ├«ntr-o cas─â a ei, se define╚Öte ├«n mod boln─âvicios ag─â╚Ť├«ndu-se de un b─ârbat necunoscut, un t├«lhar al─âturi de care se simte util─â. Povestea neromantizat─â ╚Öi bine ├«nfipt─â ├«n realitatea acelui univers american, devine memorabil─â, iar Barbara Loden devine  ÔÇťa one hit wonderÔÇŁ, devine vocea nu numai unei genera╚Ťii de femei, ci chiar a mai multora. Filmul a c├«╚Ötigat Premiul Criticii la Festivalul de la Vene╚Ťia ├«n anul apari╚Ťiei ╚Öi a re├«nceput s─â fie proiectat ├«n anii 2000.

[1] http://www.thelmagazine.com/TheMeasure/archives/2010/10/27/wanda-a-landmark-for-woman-filmmakers-and- the-new-american-cinema-at-moma-tonight

[2] http://www.facebook.com/photo.php?v=104944553815&set=vb.10251497506&type=3&theater

[3] Los Angeles Times, 1971, citat ├«n http://www.thelmagazine.com/TheMeasure/archives/2010/10/27/wanda-a-landmark-for-woman-filmmakers-and- the-new-american-cinema-at-moma-tonight

[4] http://www.thelmagazine.com/TheMeasure/archives/2010/10/27/wanda-a-landmark-for-woman-filmmakers-and- the-new-american-cinema-at-moma-tonight

[5] http://sensesofcinema.com/2002/feature-articles/wanda/

[6] The Village Voice Film Guide ÔÇô 50 Years of Movies From Classics to Cult Hits, editat de Dennis Lim, editura John Wiley&Sons Inc, 2007, pag. 294

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.