Proiecţie şi dezbatere: Madchen in uniform

Iulia Alexandra VOICU
12 ianuarie 2015
Proiecţie şi dezbatere: Madchen in uniform  jpeg

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 19, în sala de cinema a UNATC va fi proiectat filmul Mädchen in uniform (Domnișoară în uniformă), în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuția ulterioară va fi moderată de Andrei Luca și Iulia Alexandra Voicu.

Cu puțini ani înainte ca Adolf Hitler să preia puterea, Germania permite strecurarea unor momente de relaxare la nivel de reprezentare a relațiilor interumane în cinema, în general, și a relațiilor queer, în particular: unul dintre filmele (devenite cult) ce rămîne în istorie din acest punct de vedere este Domnișoară în uniformă (Mädchen in Uniform, 1931). Filmul este însă impresionant din mai multe aspecte: distribuția este exclusiv feminină (comparați asta cu un studiu al NY Film Academy, care arată că în Top 500 Filme din 2007-2012, personajele sînt 2.25 bărbați la o femeie, numai 30.8% dintre personajele care au replici sînt femei, iar 9% dintre oamenii care regizează sînt femei[1]), este primul film german regizat de o femeie[2], Leontine Sagan, autoarea piesei după care este realizată ecranizarea fiind tot o femeie, Christa Winsloe (ambele lesbiene). În eseul său despre acest film, Nancy Thuleen pune cap la cap informațiile privind rolul lui Carl Froelich în regia filmului. Froelich era unul dintre cei mai experimentați regizori germani la vremea respectivă: Kracauer îl menționează ca fiind clar cel care a ghidat-o pe Sagan în ceea ce privește regia, dar genericele finale ale variantelor VHS de la vremea scrierii eseului (1994) nu-l menționează deloc (versiunea în germană) sau îl amintesc drept Supervisor (versiunea în engleză). [3]

Filmul a fost lansat în 1931 în Germania și a fost un mare succes de box-office în întreaga Europă (inclusiv în Romînia); a mai fost distribuit în Japonia, iar în SUA a fost inițial interzis, ca apoi să fie proiectat într-o variantă cenzurată. Mädchen in Uniform a fost interzis mai tîrziu de către autoritățile germane, urmînd să fie redescoperit și reanalizat abia prin anii ’70, cînd studiile feministe de cinema și festivalurile de film dedicate regizoarelor au luat amploare.

Povestea se focusează pe Manuela (Hertha Thiele), o adolescentă de 14 ani, fiică de soldat, care, după moartea mamei sale, este adusă la internatul de fete. Faptul că internatul este o imagine a educației prusace rigide, lipsite de emoții, ce urmărea creșterea acestor fete într-o disciplină aproape inumană și ce le pregătea întru asumarea rolului de transmitere a valorilor prusace, a condus la două puncte de vedere: s-a scris că e un punct de vedere critic și curajos cu privire la despotismul prusac, că merită citit în cheia anti-sistem autoritar și anti-fascism, dar au existat voci care au spus că Fräulein von Bernburg (Dorothea Wieck) e fix îndulcirea acestui sistem, elementul care arată că există și părți duioase. B. Ruby Rich dedică filmului un eseu amplu[4], în care oferă mai multe piste de analiză a filmului. Ea scrie: Așa cum propun eu să fie citit filmul, Mädchen in Uniform este un film despre reprimare sexuală în numele armoniei sociale, despre absența patriarhatului și despre formele lui prezente, despre legături între femei care reprezintă atracție în loc de repulsie, și despre eliberarea puterilor ce pot sprijini identificarea unei sexualități lesbiene. Filmul este o dublă poveste de auto-cunoaștere: este cea a Manuelei (adolescenta care rostește iubirea care nu îndrăznește să-și spună numele și care, făcînd distincția între fantezie și dorință, îndrăznește să reacționeze la impulsul celei din urmă). Și mai este a profesoarei von Bernburg, profesoara care își refuză propriul rol de agent al represiunii și își cîștigă propria libertate, acceptînd că simte atracție față de o altă femeie.[5]

Între Fräulein von Bernburg și Manuela se dezvoltă o relație despre care știm că este unică: deși se poartă cu toate fetele cu blîndețe, camera face din sărutul celor două ceva ce nu se repetă cu celelalte. Acest sărut a dat naștere unei imagini emblematice LGBT avant-la-lettre. Un distribuitor, la vremea apariției filmului, a cerut alte imagini asemănătoare pentru a face un colaj-print, iar în Romînia a dat naștere unui cult supranumit longstockings and kissing . Sărutul este fetișizat (prin încadratură, lumină), considerat gestul minimum și maximum [6] care putea codifica legătura dintre femei și toată problematica din juru-i, gest permis pe ecran (mai mult ar fi însemnat un risc). Relațiile dintre personajele acestui film abundă totuși în ambiguitate (ca soluție găsită să poată fi adus acest subiect într-un film) și astfel reușește să flexibilizeze reprezentarea genului feminin: pot fi găsite nuanțe de ludic afectuos (spre exemplu, apropierea dintre Fräulein von Bernburg și Ilsa, permițîndu-i acesteia din urmă să se alinte, după ce tocmai fusese pedepsită, ca apoi să îi dea o palmă peste fund), dar și nuanțe de scînteie erotică ce se poate naște în apropierea dintre două femei (o palmă peste fund însoțită de privirea Ilsei, de tonul ei, adaugă un strat naughty). B. Ruby Rich subliniază stratificarea emoțiilor dintre profesoară și eleve, notînd despre personajul Dorotheei Wieck că sub toleranța sa stă camuflată realitatea reprimării.

Ambiguitatea e hrănită și de faptul că nu există nuditate absolut deloc, dar există apropieri, atingeri, ceea ce ajută la a contura personaje dincolo de stereotipiile și clișeele unei relații lesbiene. Pentru Siegfried Kracauer, filmul este expunerea efectului devastator pe care prusianismul l-a avut asupra unei fete tinere și sensibile [7]. B. Ruby Rich, citîndu-l pe Alex de Jonge în ceea e privește contextul social, scrie: Dacă Mädchen in Uniform este cu adevărat primul film radical lesbian, este de asemenea un produs tipic al societății Weimar tîrzii, o societate în care ideea că homosexualitatea…devenise o formă de comportament la modă, este întregită de ideea Weimar de a face o pauză completă de la rigidul și falimentarul trecut al generației părinților[8][9] .

În afară de implicarea atîtor femei în realizarea acestui film și de narațiunea axată pe relațiile dintre femei și pe problemele lor în mijlocul unei ordini patriarhale, unul dintre motivele puternice pentru care Mädchen in Uniform este un film feminist constă în interacțiunea dintre eleve. E un exemplu de model de camaraderie între femei, în care-și au loc voioșia specifică vîrstei sau micile glume despre bărbați celebri, au loc momente de ironizare a situației în care toate se află, are loc complicitatea cînd vine vorba de stîrnirea unor acțiuni subversive sau sărutări furate profesoarei, și susținerea completă cînd vine vorba de situații-limită, cum este cea în care ajunge Manuela. Faptul că ea este salvată de pe scările iluminate expresionist se datorează efortului comun al colegelor sale de a o căuta.

Educată pentru a deveni actriță și regizor de teatru, Leontine Sagan s-a salvat de la ce avea să vină în Germania nazistă, plecînd mai întîi în Anglia, unde a realizat un film numit Men of Tomorrow, ca apoi să se stabilească în Africa de Sud și să ajute acolo la construirea scenei culturale teatrale.

[1] https://www.nyfa.edu/film-school-blog/gender-inequality-in-film/

Sigur, este un studiu bazat pe studiul industriei mainstream americane, dar nu e ca și cum industria filmului de artă se situează la polul opus.

<a href="#_ftnref2" name="_ftn2" title=""><strong>[2]</strong></a> Kirstin Olsen, Chronology of Women's History, Greenwood Publishing Group, 1994, pag. 233

[3] Thuleen, Nancy, Mädchen in Uniform: Traditional and Innovative Strategies in an Early Women's Film. Website Article. 18 December 1994. <http://www.nthuleen.com/papers/655paper.html>.

[4] B. Ruby Rich, Maedchen in Uniform - From repressive tolerance to erotic liberation, 1981, disponibil la  http://www.ejumpcut.org/archive/onlinessays/JC24-25folder/MaedchenUniform2.html

[5] Ibid. , în traducerea Andrei Petrescu

[6] Ibid.

[7] Siegfried Kracauer, From Caligari to Hitler (Princeton: Princeton University Press, 1947), pag. 226

[8] Alex de Jonge, The Weimar Chronicle: Prelude to Hitler (London: Paddington Press, 1978), pag. 138, apud.  B. Ruby Rich, Maedchen in Uniform - From repressive tolerance to erotic liberation, 1981 (disponibil la http://www.ejumpcut.org/archive/onlinessays/JC24-25folder/MaedchenUniform2.html )

[9] B. Ruby Rich, Maedchen in Uniform - From repressive tolerance to erotic liberation, 1981, disponibil la  http://www.ejumpcut.org/archive/onlinessays/JC24-25folder/MaedchenUniform2.html

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic