Proiecţie şi dezbatere "L’année dernière à Marienbad"

Bianca BĂNICĂ
29 mai 2014
Proiecţie şi dezbatere "L’année dernière à Marienbad" jpeg

Joi, 29 mai, ora 19, în sala de cinema UNATC va avea loc proiecţia filmului Anul trecut la Marienbad, regizat de Alain Resnais în 1961. Discuția cu publicul va fi moderată de Andra Petrescu și Bianca Bănică.

Gîndit ca un drum într-un labirint în care fiecare cotitură și fiecare culoar să conducă doar către o altă imposibilitate, cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune al lui Alain Resnais, L’Année dernière à Marienbad, este un experiment filmic în care temporalitatea și spațialitatea capătă o dimensiune suprarealistă, iar personajele devin pretext pentru o suprapunere de planuri și de posibilități; niciuna dintre acestea nu pare a fi realitatea.

Firul narativ al filmului este, de fapt, doar descrierea unor circumstanțe inițiale, asupra cărora planează pînă la final îndoiala de a fi de asemenea onirice, sau proiectate din subconștient, ori din memorie, precum restul imaginilor. Astfel, un bărbat și o femeie a căror identitate nu este dezvăluită se întîlnesc într-un hotel baroc. El pare să o cunoască, ea pare să nu-și amintească. El insistă că s-au văzut în același loc cu un an în urmă, iar ea insistă că vorbele bărbatului sînt închipuiri. El începe să îi ofere indicii despre experiența petrecută împreună. Ea pare să înceapă să reconstruiască un trecut deformat. Vedem o serie de flashback-uri sau o transpunere vizuală a imaginației femeii induse de vorbele bărbatului, sau o rememorare subiectivă a trecutului din prisma bărbatului. Fiecare moment își anulează probabilitatea de a se fi întîmplat într-adevăr prin lipsa coordonatelor spațiale sau temporale. Cadrele consecutive din unghiulații care aproape acoperă 360 de grade sugerează efectul de halucinație sau vis, recompunerea trecutului ajunge să fie o descompunere a realității și o inducere de dezechilibru asupra prezentului.

Traveling-urile extrem de lungi combinate cu panoramări laterale din primul cadru al filmului prezintă hotelul în care are loc acțiunea drept un univers cel puțin bizar, în care rapiditatea înaintării camerei și imobilitatea personajelor care asistă la o piesă de teatru (cei doi protagoniști continuă să fie destul de statici pe tot parcursul filmului) se suprapun, creînd încă un efect suprarealist, percepția fiind cea de vertij.

Dialogurile dintre personaje sînt laconice și repetitive, iar vocea din off care descrie hotelul în primul cadru al filmului, apoi însoțește așa-zisele amintiri sau închipuiri, pare o continuă hipnoză care încearcă să ajungă din ce în ce mai adînc în subconștient, trecînd de mai multe ori pe același drum, dar crescînd presiunea asupra celui hipnotizat.

Resnais își prefigurează în L’Année dernière à Marienbad tehnicile favorite (renunțarea la narativitate cronologică, utilizarea montajului dominat de fragmentarism și de  iluzie, explorarea tuturor perspectivelor de a cunoaște din punct de vedere cinematografic un obiect, un personaj, o situație, o idee), precum și temele predilecte pe care le va explora de-a lungul carierei  - paradoxul uitării și al amintirii subiective, ideea că cinemaul și arta, în genere, este o altă realitate, adițională realității cotidiene și nu o copie a acesteia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere la București. „Se dă cu tot cu Mercedes?”
Prețurile apartamentelor cresc de la o zi la alta în București și în marile orașe, dar cererea mare face ca proprietarii lor să reușească să le vândă indiferent de preț. Cu toate acestea, mulți au remarcat cu surprindere cât a ajuns să coste un apartament în București.
image
Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“
Șase avioane RAF Eurofighter Typhoon sunt așezate pe calea de rulare, cu două motoare turate, în timp ce personalul de la sol se grăbește să adauge ultimele detalii înainte de decolare.
image
Surprize de infarct pentru români în drum spre Grecia. „Capcanele”, reactivate după 3 ani: „Aveți grijă să țineți dovada, niciodată nu se știe”
Una dintre cele mai populare destinații pentru români, Grecia, e la mare căutare și în acest an. Doar că mulți dintre ei au parte de surprize de infarct pe șoselele ce duc spre stațiunile elene.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.