Proiecţie şi dezbatere „Harlan County, USA“

10 martie 2015
Proiecţie şi dezbatere „Harlan County, USA“ jpeg

Marţi, 10 martie, în sala de cinema a UNATC are loc proiecţia documentarului Harlan County, USA (1976), în regia Barbarei Kopple, continuînd, aşadar, seria Cineclub de filme regizate de femei. Discuţia cu publicul va fi moderată de către Raluca Durbacă şi Ioana Moraru.

Grevele minerilor au fost de-a lungul timpului unele dintre cele mai crîncene lupte ale muncitorilor americani, iar unele dintre acestea au avut loc în Harlan County, statul Kentucky.  În “Harlan County, USA”, filmul regizat de Barbara Kopple, filmat de-a lungul a cîţiva ani începînd cu 1972, oamenii se referă la spaţiul în care trăiesc şi muncesc ca fiind the bloody Harlan, locul în care în anii ’30 ciocnirile dintre mineri şi compania angajatoare s-au încheiat cu un număr crescut de decedaţi şi răniţi.

Contextul în care se derulează filmul lui Kopple este următorul: populaţia comitatului Harlan este în scădere, mortalitatea infantilă în creştere, sistemul educaţional nu dă rezultate, oamenii trăiesc în condiţii insalubre, nu găsesc de lucru, iar dacă găsesc, găsesc în minerit, ceea ce le scade simţitor speranţa de viaţă. Minerii din Harlan coboară zilnic în mina Brookside, deţinută de Eastover Mining Company. Condiţiile sînt sub reglementările ordonate de lege, deci accidentele sînt la ordinea zilei şi sînt serioase. Muncitorii nu sînt reprezentaţi de UMWA (United Mine Workers of America) şi deci nu pot avea pretenţii financiare sau, în general, contractuale, respectiv îmbunătăţiri în ceea ce priveşte pensiile sau asigurările medicale.  

Filmul Barbarei Kopple începe în 1973, cînd minerii ajung la capătul puterilor şi decid să protesteze. Votează şi majoritatea decid să se alăture UMWA. Cerinţele lor sînt simple şi clare: remuneraţii mai mari, respectarea regulilor de protecţie a muncii, beneficii medicale şi programe de pensionare de încredere. Negocierile cu Norman Yarborough, preşedintele Eastover Mining Company, eşuează, iar oamenii nu se pot alătura UMWA, ceea ce declanşează o grevă a minerilor, care ţine 13 luni. “Harlan County, USA” documentează întreaga grevă – ieşirile în stradă, pregătirile, interviurile cu reprezentanţii sindicatului, discuţiile dintre oameni, cu precădere dintre soţiile şi mamele minerilor, alături de care Barbara Kopple a petrecut toată perioada grevei. De fapt, filmul pune accent pe eforturile femeilor, care nu se limitează la a sta în culise, la a discuta şi a-i sfătui pe bărbaţi, ci ies în stradă, cu bîte în mîini şi cu pistoale în decolteu.

Kopple se îndepărtează de coordonatele cinema-ului direct, a cărui ucenică se auto-declară, prin asocierea cu Albert Maysles (e citată de Roger Ebert într-un articol al acestuia1), dar demersul e asumat. De pildă, alternează timpul prezent cu imagini de arhivă, din timpul grevei din anii ’30, iar regizoarea îşi face prezenţa simţită – vocea i se aude de mai multe ori în timp ce îi intervievează pe oameni. Iar filmul este în mod evident partizan, singurul unghi prezentat fiind cel al minerilor.

1. http://www.rogerebert.com/reviews/There-are-no-neutrals-there

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.