Primul concert The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble în România

11 februarie 2015
Primul concert The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble în România jpeg

Ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments, cîștigătorii Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, vin pentru prima oară în România. Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, vor concerta la Sala Radio din București pe 26 martie, cu începere de la ora 20.

Albumul Music of Georges I. Gurdjieff, lansat de ECM în 2011, este un material discografic care a avut un succes remarcabil. S-a bucurat de aprecierea publicului care a umplut sălile de concerte în anii  2011 – 2012, a primit premii pentru interpretarea deosebită şi recunoaşteri din partea specialiștilor și presei internaţionale: Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Muzica ansamblului reprezintă o valoroasă sursă de informaţie etnomuzicologică, o incursiune fascinantă în muzica sacră, tradiţională a unei epoci în care înregistrările audio nu-şi făcuseră apariţia. Sonorităţile armene, greceşti, kurde, asiriene sau arabe poartă ascultătorii într-o rară călătorie, plină de mister şi lirism.

“…o selecție rafinată de piese instrumentale, delicate și puternic obsesive. Ele sînt rezultatul interpretării la 14 instrumente acustice. Piesele se înlănțuie de la aranjamentele hipnotice specifice duduk-ului, instrument armean de suflat, și pînă la pasajele fine și rarefiate, sau la bucățile muzicale de dans, interpretate cu dîrzenie și hotărîre la instrumentele cu coarde - kanon, sitar sau timpanon. Este un repertoriu care te uluiește și pe care îl simți desăvîrșit.” – Robin Denselow, The Guardian

Din programul concertului de la Bucureşti fac parte compoziţiile lui G.I.Gurdjieff şi Komitas Vardapet, interpretate la pian şi  la instrumente tradiţionale precum duduk, kamancha, oud, kanon sau blul. Este al doilea eveniment din turneul european 2015 al ansamblului, care cuprinde printre alte ţări, Germania şi Olanda.

The Gurdjieff Ensemble a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și are în componenţa sa zece muzicieni, cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia.

Ansamblul poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

Dupa douzeci de ani de explorare cu grupul său Căutătorii adevărului, Gurdjieff a adus în Vest o învățătură necunoscută pînă atunci, despre locul Omului în univers și posibila lui evoluție. Sînt mulți care spun – și anume cei care au o înclinație spre spiritualitate – că muzica lui Gurdjieff îi cheamă dintr- un loc îndepărtat, familiar și necunoscut în același timp.

Compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America şi Europa de Vest, în mare parte datorită transcripțiilor pentru pian făcute de compozitorul și pianistul rus de formație clasicistă Thomas de Hartmann. Pianiști de seamă au interpretat piesele pentru pian: Keith Jarett, Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky,  Alessandra Celletti etc.

În programul concertului, alături de muzica lui Gurdjieff, sînt şi piese din compoziţiile lui Komitas Vardapet, compozitor, etnomuzicolog, pianist şi dirijor mult apreciat in lumea muzicala a anilor 1900, in Europa de Vest. Unul dintre reprezentantii ei, compozitorul Claude Debussy, după un concert susţinut de Komitas, a exclamat uimit: “Strălucitor! Mă înclin în faţa geniului dvs. muzical, părinte Komitas”.

Informații suplimentare despre Ansamblu si alte reacții ale presei internaționale găsiți în secțiunea Eveniment 2015 pe site-ul www.octava.ro.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.