Povestea noastră cu David Bowie

11 ianuarie 2016
Povestea noastră cu David Bowie jpeg

În dimineaţa zilei de 11 ianuarie, Internetul s-a transformat, treptat, într-un imens priveghi. De la Annie Lennox, Paul McCartney, Mick Jagger, Yoko Ono, Debbie Harry, Madonna, Moby, Nile Rodgers, Pet Shop Boys, Michael Stipe, Dave Gahan sau Lorde, trecînd pe la Simple Minds, Brian Molko, Flea, Pearl Jam, Chris Cornell, Iggy Pop, Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Marilyn Manson, şi ajungînd la Brian Eno şi Pat Metheny sau la scriitori precum Jonathan Lethem, întregul mapamond artistic a adus la unison omagii celui care a fost David Bowie, muzician, actor, artist vizual, recunoscut dreptul unul dintre cei mai influenţi şi mai inspiratori muzicieni ai ultimei jumătăţi de secol. David Bowie lansase de două zile noul album, Blackstar, aşa că e uşor de-nţeles şocul universal al morţii sale. Redăm mai jos cîteva dintre postările prietenilor revistei la despărţirea prematură de acest minunat artist.

Marius CHIVU, scriitor

Eram un puştam cînd am văzut un videoclip cu David Bowie. Era „Ashes to Ashes”. N-am înţeles nimic. Ba, dimpotrivă, dacă e să fiu sincer, m-a cam speriat. Bowie era costumat într-un clovn care plutea pe apă sau cam aşa ceva. Nu mi s-a părut deloc ceva sănătos acolo. Apoi am văzut clipurile „China Girl” (care m-a excitat în mod inexplicabil) şi „Let`s Dance”, care m-au cucerit instantaneu prin amestecul de disco-funk. Era pe vremea cînd MTV difuza muzică, aşa că îi rămîn pe veci recunoscător acelui MTV. Încet, încet, am început să-i ascult albumele vechi şi să-l înţeleg, dar mi-a plăcut abia cu albumele din anii `90, probabil cele cu succesul cel mai mic. La un moment dat făcusem o pasiune pentru „Jump They Say” de pe Black Tie White Noise, aşa că am devenit, în cele din urmă, contemporan cu Bowie, deşi sînt mai tînăr decît el cu peste treizeci de ani. Penultimul său album, The Next Day, mi-a plăcut enorm, iar acesta, ultimul, Blackstar, m-a terminat de la prima audiţie. Acum înţeleg de ce e atîta moarte acolo. Pentru că Bowie l-a compus şi înregistrat cu moartea suflîndu-i în ceafă.

Mihai Dinu, Radio Seven

Nu sînt ipocrit. Să vorbesc aiurea de Bowie. L-am descoperit în liceu. Sigur că nu-i o calitate asta, să-l descoperi atunci, pentru că pur si simplu asta ai avut la îndemînă. L-am descoperit cu "Let's Dance". Au urmat "Modern Love", "China Girl", "Ashes To Ashes". Partea de `70 nu o prea înţelegeam la momentul acela. Am avut tot timpul impresia că "Under Pressure" este un trombon mult prea mainstream pentru ceea ce mă obişnuise Queen şi mi-am păstrat, pînă tîrziu, părerea asta. Pîna în momentul în care, mi-am pierdut aproape orice senzaţie şi orice intimitate ce mă lega de timpul în care am ascultat pentru prima oară piesa şi astfel am putut-o asculta, cum s-ar spune, de la capăt. Mesajele după emisiunea despre Bowie de la Radio Seven m-au convis că merită o reluare. Aşa ca-n seara asta de marţi, de la 22:00, vă invit la o reaudiţie pe 103,4 FM sau la www.7radio.ro.

Tudor GIURGIU, regizor de film

Regizorul clipului „Lazarus" spunea despre Bowie: „One could only dream about collaborating with a mind like that; Intuitive, playful, mysterious and profound... I have no desire to do any more videos knowing the process never ever gets as formidable and fulfilling as this was. I've basically touched the sun." Bowie touched the sun first. Have fun there!”.

Cristi LUCA, critic de film

Nu-mi amintesc de David Bowie în rockotecile sau barurile din Iași din anii `90. Nu am avut nici un coleg care să-i fi scrijelit numele pe vreo bancă. Era, pentru majoritatea, tipul ăla care cînta și el pe „Under Pressure”. Pentru un rocker care se ducea la vecini să asculte pe vinil Black Sabbath cu Paranoid, Bowie nu era prima opțiune. Și după ce ne bălăngăneam capurile într-un mod cretin, puneam în cele din urmă piesă aia cu „Ground Control to Major Tom”. Transpirați de la atîta „dans”, Space Oddity era momentul pe care-l așteptăm cu toții, fără să recunoaștem. Deveneam cu adevărat sofisticați. Thank you, David!

Constantin NIMIGEAN, fotograf

Nu sînt un super fan David Bowie, însă îmi place să-l ascult. Că toată lumea, astăzi, ascult și mai citesc despre el. Știam că a locuit cu Iggy Pop în Berlin o perioadă, dar n-am stat să cercetez mai mult, unde și cum. Am fost să văd blocul în care a locuit Bowie, pe Hauptstrasse 155, într-un apartment cu șapte camere care acum este un cabinet dentar.  Apoi mi-am adus aminte că în februarie 2014 am fost într-un bar tipic nemțesc și ieftin, un Kneipe, unde era mult David Bowie pe pereți. Neștiind germană și timid din fire, n-am întrebat nimic pe nimeni, doar am făcut o poză. Era pe Hauptstrasse 157, unde pe vremuri era „an icon of Berlin’s newfound sexual freedom, Anderes Ufer (today Neues Ufer). This bar was Berlin’s first post-war gay establishment with windows visible to the street.” Ce viaţă a avut omul ăsta!

Denisa NIŢĂ, jurnalistă

Ai mei s-au cunoscut la un an după ce a apărut albumul Never Let Me Down, la bairamul celui mai bun prieten al lui tata, Matei. Singurul din grup care avea casetofon, pentru că tatăl lui lucra nu știu unde și avea un unchi pe afară. Pe una din cele trei casete de la bairam, era și melodia care dădea titlul albumului, melodie pe care tata a invitat-o la dans pe mamă. Ea a refuzat politicos, că era logodită și, vorba aia, fată serioasă. Un an mai tîrziu, Matei a ajuns la nebuni, iar ai mei s-au căsătorit. A fost, printre Queen și Michael Jackson, melodia de pe singură casetă pe care o aveam cînd ne-am luat prima combină muzicală. Și dansăm pe ea cînd aspirăm, cum văzusem în filme, cu un aspirator de două ori mai mare cît mine. Nu înțelegeam ce zice, dar nu conta. Apoi, a fost pe primul CD cu muzică, după ce mi-am luat computer. Acum, ai mei s-au despărtit, dar o are fiecare în playlist-ul de pe telefon.

Eugen NUŢESCU, chitarist şi vocalist în trupa Kumm

De obicei tind să reacționez la veștile triste prin tăcere. Acum vreau să scriu cîteva rînduri, mai ales pentru că eu ies foarte prost din afacerea asta - ceea ce se potrivește de minune cu starea actuală a naratorului. Povestea mea are trei personaje principale.

Prietena mea foarte bună Anja Kreisumsa, impresara trupei Kumm din Germania, avea bilet la ultimul turneu al lui David Bowie - cîndva în august al anului respectiv. Pe la jumătatea lui iulie o sună un amic: „Mergem acum la Bowie, avem un loc în mașină.” Anja zice: „Băi, am bilet peste o lună. N-are rost.” Închide telefonul, se gîndește, what the fuck, sună înapoi și merge. Pînă la concertul la care avea ea bilete, Bowie a făcut infarct și a anulat tot turneul. Nu a mai cîntat live niciodată.

Al doilea personaj sînt eu. Prin 1990 eram la școală în Germania și aveam o prietenă (mai mult nu mi-a ieșit) care mă întreabă la o bere: „Mîine mergem cu o gașcă la concert Bowie. Vii?” Eu: „Nu-mi place Bowie.” (Dați cu paru`!) Cică a fost minunat.

Peste vreo 8-9 ani,  un alt prieten, tot în Germania, proaspăt părăsit, în ultimul hal de deprimat, distrus, dezamăgit, îmi zice, în măsură în care era coherent, că e concert Bowie în Franța, la vreo 80 de km de noi. Eu, devenit între timp mare admirator, zic: „Hai!”; doar că pe atunci exista granița controlată între Germania și Franța. El era beat, destul de agresiv și greu de stăpînit, avea foarfeci mari de grădinărit la el, (eu știam că e grădinar, grănicerii nu), și le-a răspuns urît soldaților francezi. Am fost ținuți multă vreme în vamă, aşa că am ajuns la festival după ce cîntase Bowie.

Deci nu mai pot să-l văd decît dacă fac și eu marele pas. Şi nici asta nu e prea sigur.

P.S. Dacă aș posta o piesă acum, ar fi o piesă de pe albumul Magic & Loss al lui Lou Reed. E un album scris de Lou după ce i-au murit doi prieteni de cancer într-un an. L-am ascultat integral, fără să bănuiesc nimic, acum două nopți.

P.P.S. Să moară moartea!

Alex TOCILESCU, scriitor, chitarist şi vocalist în trupa Aeroport

Bowie a fost și va fi mereu artistul meu preferat. Prin `96 sau `97 am fost la un concert al lui pe stadionul din Offenbach. Cînd a urcat pe scenă, a trecut un freamăt prin mulțime, pentru că era pur și simplu incredibil de frumos, îmbrăcat într-un fel de costum alb de in și cu niște converși negri în picioare. Era vară, vreo șapte seara, soarele apunea undeva în spatele nostru, și cînd a cîntat „Looking for Satellites”, la versul „There`s something în the sky / Spinning în the light”, Bowie a arătat cu degetul deasupra noastră, și 20.000 de oameni s-au uitat încolo și au văzut un avion care se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Frankfurt și care strălucea mic și alb în ultimele raze de soare. Și ne-am căcat pe noi de emoție. Deci, artistul meu preferat, ever.

Lista cu 100 de cărţi preferate de David Bowie o puteţi găsi aici.

Cele mai bune concerte ale lui aici.

Cîntecele sale esenţiale aici.

Cele mai bune roluri de film aici.

Momentele memorabile din cariera sa aici.

Cele mai bune videoclipuri aici.

Vorbele sale memorabile aici.

Stilul său vestimentar aici.

Topul albumelor, de la cel mai slab la cel mai bun aici.

Foto: Brian Duffy

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.